WikaZaneta Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Gratulujemy !!! Napisz jak wrażenia jak konsul o co pytał? ile to trwało ? Rozmowa w j.angielskim czy polskim ? Gdzie robiliście badania ? Ile kosztowały badania szczepionki itd Nasza rozmowa 9 kwietnia , 2 mamy badania w Krakowie . Wrażenia bardzo dobre, młoda pani konsul. Bardzo wyluzowana i uśmiechnięta. Na początku pogratulowała wylosowania. Pytała,czy rozmawiamy po angielsku, ale rozmowę prowadziła po polsku. Pytała kto nam pomoże w Stanach, czym się zajmujemy i jakie mamy plany. O kasie nie było mowy. Wszystko trwało około 2 godzin, z czego sama rozmowa to jakieś 10 minut z odciskami i przysięgą. Badania robiliśmy w Warszawie, sprawnie szybko, lekarz bardzo ogarnięty, niema co panikować. Jak się nie posiada karty szczepień, daje dwie szepionki na miejscu - tężec i grypa, koszt 35 zł za sztukę. Koszt wizyty 300zł. Wcześniej rano na Waryńskiego krew 18zł i RTG 80zł. U lekarza potrzebne 4 zdjęcia paszportowe i adres w Stanach. Powodzenia dla Wszystkich co czekają.
karolina_2311 Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Wrażenia bardzo dobre, młoda pani konsul. Bardzo wyluzowana i uśmiechnięta. Na początku pogratulowała wylosowania. Pytała,czy rozmawiamy po angielsku, ale rozmowę prowadziła po polsku. Pytała kto nam pomoże w Stanach, czym się zajmujemy i jakie mamy plany. O kasie nie było mowy. Wszystko trwało około 2 godzin, z czego sama rozmowa to jakieś 10 minut z odciskami i przysięgą. Badania robiliśmy w Warszawie, sprawnie szybko, lekarz bardzo ogarnięty, niema co panikować. Jak się nie posiada karty szczepień, daje dwie szepionki na miejscu - tężec i grypa, koszt 35 zł za sztukę. Koszt wizyty 300zł. Wcześniej rano na Waryńskiego krew 18zł i RTG 80zł. U lekarza potrzebne 4 zdjęcia paszportowe i adres w Stanach. Powodzenia dla Wszystkich co czekają. o.k Dzieki
Natalia04 Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Ile płaciłaś za bilety jeśli morzna wiedzieć W moim przypadku wyszło coś koło 2.800,- ale są tańsze, nawet w tym samym tygodniu i nawet o kilka stówek, tylko potrzebowałam akurat tej daty (tym razem jeszcze w dwie strony)
Sheruns Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Natalia04, a jak potoczyła się sprawa opłaty za GC? Płaciłaś kartą debetową/kredytową czy jednak jakoś udało Ci się przejść przez przelew? Lada moment i będę musiała ją opłacić i wolę wiedzieć czy są tam jakieś komplikacje.
sly6 Napisano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Natalia placila karta jak masz konto w USA to wtedy mozesz zrobic przelew przez to konto Nam brakuje troche cyfr aby to zrobic z polskiego banku
Sheruns Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Natalia placila karta jak masz konto w USA to wtedy mozesz zrobic przelew przez to konto Nam brakuje troche cyfr aby to zrobic z polskiego banku Faktycznie pisała o tym na poprzedniej stronie. Moje niedopatrzenie, przepraszam. Dziękuję sly6
Natalia04 Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Czyli się wyjaśniło. Z opłatą kartą nie było w ogóle problemu. Od razu pięknie się dolary przeliczyły na złotówki i wypłaciły z konta. Oczywiście wydrukowałam wszystkie potwierdzenia dokonania opłaty, jakie tylko znalazłam (łącznie z operacją bankową na stronie Internetowej), także nikt mnie nie zagnie poza tym, dalej się ogłaszam- jeśli ktoś leci 24.04. z WAW bezpośrednio do JFK i nie ma towarzystwa, tak jak ja, to niech da znać. Dobrze byłoby mieć z kim porozmawiać
sly6 Napisano 18 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 a to jestes przygotowana jak widze to dobrze ktos sie do tego czasu znajdzie
Natalia04 Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 a to jestes przygotowana jak widze to dobrze ktos sie do tego czasu znajdzie Ja jestem przygotowana na wszystko, tylko biurokracja mnie przeraża, ale wszystko jeszcze przede mną, bo mam dopiero 21 lat a co do współtowarzysza w podróży, to jeszcze pare razy o sobie przypomnę, żeby każdy miał okazję przeczytać i przemyśleć
Filomena Napisano 18 Marca 2015 Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 nasza rozmowa odbyła sie dzisiaj- wizy przyznane Pani Konsul tak jak już kilkukrotnie pisano - miła, młoda i na luzie. Rozmowa po angielsku, troche pogadalismy o wcześniejszej wizycie mojego męza na J-1 w stanie Maine, a tak to luźna rozmowa i pytania, gdzie jedziemy, czy u kogoś możemy się zatrzymać, który raz bralismy udział w loterii, skąd znamy angielski itp. Nie pytała o finanse, ale podczas opowidania gdzie i do kogo jedziemy, wspomnialam, że mamy oszczędności na wyjazd i biorę udział w wewnetrznej rekrutacji do oddziału firmy w USA. Do ambasady weszliśmy o 8:00, a wyszliśmy o 9:10. Z dodatkowych informacji, które mogą się komus przydac: Parking obok ambasady- warto zaparkować w którejś z ulic odchodzących od Pl. Zbawiciela. Do ambasady jest stamtąd 5,min piechotą, parking za 1h ok.3zł. Będąc tam ok.7:30 spokojnie znajdzie się miejsce (np. na Mokotowskiej było go sporo). UWAGA: płatnośc w parkometrach tylko monetami (my mieliśmy problem z rozmienieniem w okolicznych sklepach). Zdjęcia do wizy- jeśli ktoś nie ma i planuje zrobić na ostatnią chwilę, to w ambasadzie jest automat do zdjęć, 20zł kosztuje zrobienie kilku sztuk (ludzie w kolejce przed nami nie mieli i pan im dosyć dokładnie tłumaczył). TNT - inna para przed nami nie miała rejestracji i pan na wejściu do ambasady (za kontrolą bezpieczeństwa) dał im świstek do wypełnienia. Telefony - tak jak ktoś już pisał, zostawiamy na kontroli bezpieczeństwa za pokwitowaniem. Nie ma potrzeby zostawiania w zakładzie foto po sasiedzku. Centermed Kraków: jak ktoś nie chce placić 5zł/h, to obok są miejsca parkingowe miejskie przy chodniku, ok. 3zł/h. W parkometrze mozna placic monetami, banknotami i kartą.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.