Skocz do zawartości

Dv 2015 - Co Po 1 Maja 2014? Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gratulujemy !!! Napisz jak wrażenia jak konsul o co pytał? ile to trwało ? Rozmowa w j.angielskim czy polskim ?

Gdzie robiliście badania ? Ile kosztowały badania szczepionki itd

Nasza rozmowa 9 kwietnia , 2 mamy badania w Krakowie .

Wrażenia bardzo dobre, młoda pani konsul. Bardzo wyluzowana i uśmiechnięta. Na początku pogratulowała wylosowania. Pytała,czy rozmawiamy po angielsku, ale rozmowę prowadziła po polsku. Pytała kto nam pomoże w Stanach, czym się zajmujemy i jakie mamy plany. O kasie nie było mowy. Wszystko trwało około 2 godzin, z czego sama rozmowa to jakieś 10 minut z odciskami i przysięgą.

Badania robiliśmy w Warszawie, sprawnie szybko, lekarz bardzo ogarnięty, niema co panikować. Jak się nie posiada karty szczepień, daje dwie szepionki na miejscu - tężec i grypa, koszt 35 zł za sztukę. Koszt wizyty 300zł. Wcześniej rano na Waryńskiego krew 18zł i RTG 80zł. U lekarza potrzebne 4 zdjęcia paszportowe i adres w Stanach. Powodzenia dla Wszystkich co czekają.

• Odpowiedzi 1,7 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Wrażenia bardzo dobre, młoda pani konsul. Bardzo wyluzowana i uśmiechnięta. Na początku pogratulowała wylosowania. Pytała,czy rozmawiamy po angielsku, ale rozmowę prowadziła po polsku. Pytała kto nam pomoże w Stanach, czym się zajmujemy i jakie mamy plany. O kasie nie było mowy. Wszystko trwało około 2 godzin, z czego sama rozmowa to jakieś 10 minut z odciskami i przysięgą.

Badania robiliśmy w Warszawie, sprawnie szybko, lekarz bardzo ogarnięty, niema co panikować. Jak się nie posiada karty szczepień, daje dwie szepionki na miejscu - tężec i grypa, koszt 35 zł za sztukę. Koszt wizyty 300zł. Wcześniej rano na Waryńskiego krew 18zł i RTG 80zł. U lekarza potrzebne 4 zdjęcia paszportowe i adres w Stanach. Powodzenia dla Wszystkich co czekają.

o.k Dzieki ;)

Napisano

Ile płaciłaś za bilety jeśli morzna wiedzieć :);)

W moim przypadku wyszło coś koło 2.800,- ale są tańsze, nawet w tym samym tygodniu i nawet o kilka stówek, tylko potrzebowałam akurat tej daty (tym razem jeszcze w dwie strony) :)

Napisano

Natalia04, a jak potoczyła się sprawa opłaty za GC? Płaciłaś kartą debetową/kredytową czy jednak jakoś udało Ci się przejść przez przelew?

Lada moment i będę musiała ją opłacić i wolę wiedzieć czy są tam jakieś komplikacje.

Napisano

Natalia placila karta :)

jak masz konto w USA to wtedy mozesz zrobic przelew przez to konto

Nam brakuje troche cyfr ;) aby to zrobic z polskiego banku

Napisano

Natalia placila karta :)

jak masz konto w USA to wtedy mozesz zrobic przelew przez to konto

Nam brakuje troche cyfr ;) aby to zrobic z polskiego banku

Faktycznie pisała o tym na poprzedniej stronie. Moje niedopatrzenie, przepraszam.

Dziękuję sly6 ;)

Napisano

Czyli się wyjaśniło. Z opłatą kartą nie było w ogóle problemu. Od razu pięknie się dolary przeliczyły na złotówki i wypłaciły z konta. Oczywiście wydrukowałam wszystkie potwierdzenia dokonania opłaty, jakie tylko znalazłam (łącznie z operacją bankową na stronie Internetowej), także nikt mnie nie zagnie :)

poza tym, dalej się ogłaszam- jeśli ktoś leci 24.04. z WAW bezpośrednio do JFK i nie ma towarzystwa, tak jak ja, to niech da znać. Dobrze byłoby mieć z kim porozmawiać :)

Napisano

a to jestes przygotowana jak widze :) to dobrze :)

ktos sie do tego czasu znajdzie :D

Ja jestem przygotowana na wszystko, tylko biurokracja mnie przeraża, ale wszystko jeszcze przede mną, bo mam dopiero 21 lat :D a co do współtowarzysza w podróży, to jeszcze pare razy o sobie przypomnę, żeby każdy miał okazję przeczytać i przemyśleć :)

Napisano

nasza rozmowa odbyła sie dzisiaj- wizy przyznane :)

Pani Konsul tak jak już kilkukrotnie pisano - miła, młoda i na luzie. Rozmowa po angielsku, troche pogadalismy o wcześniejszej wizycie mojego męza na J-1 w stanie Maine, a tak to luźna rozmowa i pytania, gdzie jedziemy, czy u kogoś możemy się zatrzymać, który raz bralismy udział w loterii, skąd znamy angielski itp. Nie pytała o finanse, ale podczas opowidania gdzie i do kogo jedziemy, wspomnialam, że mamy oszczędności na wyjazd i biorę udział w wewnetrznej rekrutacji do oddziału firmy w USA.

Do ambasady weszliśmy o 8:00, a wyszliśmy o 9:10.

Z dodatkowych informacji, które mogą się komus przydac:

Parking obok ambasady- warto zaparkować w którejś z ulic odchodzących od Pl. Zbawiciela. Do ambasady jest stamtąd 5,min piechotą, parking za 1h ok.3zł. Będąc tam ok.7:30 spokojnie znajdzie się miejsce (np. na Mokotowskiej było go sporo). UWAGA: płatnośc w parkometrach tylko monetami (my mieliśmy problem z rozmienieniem w okolicznych sklepach).

Zdjęcia do wizy- jeśli ktoś nie ma i planuje zrobić na ostatnią chwilę, to w ambasadzie jest automat do zdjęć, 20zł kosztuje zrobienie kilku sztuk (ludzie w kolejce przed nami nie mieli i pan im dosyć dokładnie tłumaczył).

TNT - inna para przed nami nie miała rejestracji i pan na wejściu do ambasady (za kontrolą bezpieczeństwa) dał im świstek do wypełnienia.

Telefony - tak jak ktoś już pisał, zostawiamy na kontroli bezpieczeństwa za pokwitowaniem. Nie ma potrzeby zostawiania w zakładzie foto po sasiedzku.

Centermed Kraków: jak ktoś nie chce placić 5zł/h, to obok są miejsca parkingowe miejskie przy chodniku, ok. 3zł/h. W parkometrze mozna placic monetami, banknotami i kartą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...