agni1986 Napisano 15 Maja 2014 Zgłoś Napisano 15 Maja 2014 Witam, mam pytanie dotyczące wizy turystycznej B-2 czy w momencie kiedy zostanie mi ona wydana na 10 lat, wyjazd musi być w jakimś określonym czasie?? Czy mogę jechać np. pół roku po rozmowie z konsulem?? Czy zaproszenie wysłane przez rodzinę w USA ma jakąś ważność czy mogę z niego skorzystać (czyli starać się o wizę turystyczną) np. pół roku po otrzymaniu?? Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś jest zorientowany lub miał taką sytuację.
sly6 Napisano 15 Maja 2014 Zgłoś Napisano 15 Maja 2014 kiedys bylo wazne na 1 rok takie zaproszenie kolejna sprawa to nie jest wymagane oraz nie pomaga w dostaniu wizy takie zaproszenie masz czas na wylot do czasu waznosci promesy wizowej i jak napisalas mozesz leciec i za pol roku.
agni1986 Napisano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 15 Maja 2014 To czy dobrze zrozumiałam że teoretycznie mogę się starać o promesę wizową bez konieczności wysyłania zaproszenia od kogoś z USA ?? Tzn. że to jest zmiana bo jeszcze jakiś czas temu to było chyba konieczne!! Podsumowując jeśli będę się starać o wizę turystyczną i dostanę promesę wizową na 10 lat to mogę wyjechać pół roku od momentu przyznania tej promesy tak??
sly6 Napisano 15 Maja 2014 Zgłoś Napisano 15 Maja 2014 Nie wiem co wiesz ,co czytalas o zaproszeniu ale to musialy byc bardzo dawne czasy,moze nawet czasy przed 2000 rokiem ze moglo byc potrzebne.. Zaproszenie nie jest wymagane abys dostala wize .. tak mozesz poleciec za 6 miesiecy po dostaniu promesy wizowej.
mpbc Napisano 15 Maja 2014 Zgłoś Napisano 15 Maja 2014 Nie wiem co wiesz ,co czytalas o zaproszeniu ale to musialy byc bardzo dawne czasy,moze nawet czasy przed 2000 rokiem ze moglo byc potrzebne.. Zaproszenie nie jest wymagane abys dostala wize .. tak mozesz poleciec za 6 miesiecy po dostaniu promesy wizowej. Moją pierwszą wizę B1/B2 otrzymałem w latach 90tych i tez nie potrzebowałem zaproszenia....... wystarczy iż ma się własne pieniądze na podróż.
anachan Napisano 4 Września 2014 Zgłoś Napisano 4 Września 2014 Wszyscy tyle piszą o tym zaproszeniu, a może ktoś wyjaśni szczegółowo o co chodzi? Czy to jakiś formularz do wypełnienia, czy po prostu list? Dla mnie to dosyć ważne, bo zaprasza mnie znajomy i u niego mam mieszkać.
andyopole Napisano 5 Września 2014 Zgłoś Napisano 5 Września 2014 Wszyscy tyle piszą o tym zaproszeniu, a może ktoś wyjaśni szczegółowo o co chodzi? Czy to jakiś formularz do wypełnienia, czy po prostu list? Dla mnie to dosyć ważne, bo zaprasza mnie znajomy i u niego mam mieszkać. Zaproszenie nie jest potrzebne i nie ma zadnego uznanego formularza. Konsul może zadzwonić do zapraszającego i się zapytać ale nie slyszalem o takim przypadku. Natomiast lata temu w Chicago amerykański WOPista zadzwonil do mojego wujka i zapytal jakich gości się spodziewa.
sly6 Napisano 5 Września 2014 Zgłoś Napisano 5 Września 2014 juz z granicy moze ktos zadzwonic niz z Konsulatu takie zaproszenie nic nie daje ,nawet jak masz ich 100..Twoja rozmowa sie liczy a nie zaproszenie I teraz jak Ci zalezy to bedzie trudno Ci dostac wize,czasami nalezy pokazac ze mozesz poleciec lecz nie musisz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.