daniello1337 Napisano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2014 Na początku lipca chcę jechać do NY z dziewczyną (oboje studenci 21 lat), lecz nie wiem czy zostanę wpuszczony na granicy... Od 4 lat posiadam wizę B-2 (to już druga) i dotychczas w USA byłem 3 razy (2 na starej wizie 5-cio letniej i raz na tej nowej 10-cio letniej), zawsze w Wakacje na max. 2 miesiące. W USA nielegalnie przebywa mój ojciec, który jakieś 2 miesiące temu zaczął starać się o pozwolenie na prace (nielegalny pobyt, ale pozwolenie na prace dostanie - CO ZA KRAJ 0.o). Obawiam się, że przez to wszystko mogę zostać nie wpuszczony do USA już na lotnisku w NY. Proszę o ewentualne porady, sytuacje z życia waszego/znajomych, akty prawne, etc. Z góry dzięki, Daniel.
KaeR Napisano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2014 Na początku lipca chcę jechać do NY z dziewczyną (oboje studenci 21 lat), lecz nie wiem czy zostanę wpuszczony na granicy... Od 4 lat posiadam wizę B-2 (to już druga) i dotychczas w USA byłem 3 razy (2 na starej wizie 5-cio letniej i raz na tej nowej 10-cio letniej), zawsze w Wakacje na max. 2 miesiące. W USA nielegalnie przebywa mój ojciec, który jakieś 2 miesiące temu zaczął starać się o pozwolenie na prace (nielegalny pobyt, ale pozwolenie na prace dostanie - CO ZA KRAJ 0.o). Obawiam się, że przez to wszystko mogę zostać nie wpuszczony do USA już na lotnisku w NY. Proszę o ewentualne porady, sytuacje z życia waszego/znajomych, akty prawne, etc. Z góry dzięki, Daniel. Na jakiej podstawie stara sie o pozwolenie na prace? Od kiedy jest nielegalnie?
daniello1337 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2014 Pojęcia nie mam na jakiej podstawie,zresztą czy ma to jakiś związek z tematem? W stanach jest już trzeci raz, tym razem już od 4 lat.
KaeR Napisano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2014 Pojęcia nie mam na jakiej podstawie,zresztą czy ma to jakiś związek z tematem? W stanach jest już trzeci raz, tym razem już od 4 lat. Raz, zeby ustalic czy Ci szkodzi czy nie. To Ty masz problem a nie my. Dwa z ciekawosci, bo oczywiscie tak gladko pozwolenia na prace w USA z nielegalnego pobytu sie nie dostaje. Oczywiscie mozesz miec problemy, bo jestes na tyle tajemniczy, zeby nie napisac, od kiedy ojciec jest nielegalnie i jak to sie ma czasowo do Twojego poprzedniego wjazdu.
daniello1337 Napisano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2014 To moje "zresztą jaki to ma związek(...)" nie miało zabrzmieć nie grzecznie, tylko jako pytanie. Nie wiem na jakiej podstawie się o to ubiega, ale składał już odciski palców. Moja ostatnia wizyta w USA odbyła się dwa lata temu w wakacje (ojciec był tam już 2 lata). Poza nim w Nowym Jorku mam kupę rodziny, która jest tam w pełni legalnie (ciotki, kuzynostwo itd.). Pisane na smartfonie, wiec nie zwracajcie uwagi na błędy.
sly6 Napisano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Mozna duzoo skladac,wysylac odciski palcow ,nikt nikomu w USA nie zabroni tego,tak samo wezmie urzad kase za to,przyjmie papiery,ile razy Karina o tym pisala jacy to sa magicy ,ze bedzie pozwolenie ,i wszystko cacy . inna sprawa czy sie dostanie takie pozwolenie oraz czy jest to legalne.. Dlatego to musisz wiedziec co,jak i dlaczego ,aby potem nie pisac ze co kraj ze mozna dostac pozwolenie na prace bedac nielegalnie A co do pytania o wjazd to nie bylo tematu takiego ze ktos mial problem na granicy,za to maja problemy osoby z wiza aby dostac.
daniello1337 Napisano 18 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Własnie dzwoniłem do niego i okazuje się, że dostał już pozwolenie na prace . Nie wiem czy zawiść w tobie człowieku się gotuje, ale cały czas jedziecie bezsensownym offtopem.
sly6 Napisano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 a o tej zawisci do kogo piszesz? dla mnie to bez roznicy,potem beda ludzie czytac jak kto mozna dostac pozwolenie na prace i trzeba bedzie znow pisac komu sie nalezy,co sie nalezy Bo Ty juz pewnie nic nie napiszesz juz Ci odpowiedzialem co jest a granica,wazne jest to po co Ty lecisz,na jak dlugo..jak wypadniesz na granicy
pelasia Napisano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Pewnie znalazł sobie zonke lub mezusia dla papierów ale o tym sie nie mówi, tylko o pozwoleniu na prace.
KaeR Napisano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2014 Własnie dzwoniłem do niego i okazuje się, że dostał już pozwolenie na prace . Nie wiem czy zawiść w tobie człowieku się gotuje, ale cały czas jedziecie bezsensownym offtopem. Chodzi o to, ze ta cala sytuacja z ojcem jest zamotana i, choc nie piszesz wprost, podejrzewam sytuacje opisana przez pelasie. W takich przypadkach bywa, ze rodzina ponosi konsekwencje, bo moga powtorzyc wyczyn czlonka rodziny. W tym przypadku mozesz to byc Ty. Nikt Ci nie powie co sie moze na granicy stac, ale z uwagi na to, ze Twoj ojciec legalizowal pobyt, jestes w grupie podwyzszonego ryzyka. Pozwolenie na prace to pochodna statusu a nie podstawa i dlatego ludziom na tym forum cos sie nie zgadza. Moze sie myle, ale nie mozesz sie ubiegac o pozwolenie na prace nie posiadajac legalnego statusu. Sam nie wiesz jak to sie odbylo, i ja to rozumiem, to tym bardziej ludzie na tym forum nie sa w stanie zgadywac na podstawie szczatkowych informacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.