Skocz do zawartości

Wiza Turtystyczna Vs. J1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Generalnie wizę J-1 można dostać na dowolny okres w roku. Ale to pewnie zależy od programu w jakim bierzesz udział (W&T, Internship, czy jeszcze coś innego). W&T to z założenia praca wakacyjna więc można jechać tyko na wakacje, na czas kiedy nie ma zajęć.

Napisano

wiza J-1 to work i travel jak inne programy

Jesli chodzi o Twoje pytanie to ten czas odnosi sie do worki travel ,tej wizy-pobytu nie da sie przedluzyc.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam ponownie,

Minął prawie miesiąc i z przykrością stwierdzam że dalej stoję w miejscu:D

Poszukiwania rozpocząłem od stworzenia listy ośrodków narciarskich w których chciałbym pracować (wyczytałem że praca w ski-resorts dość często jest realizowana w ramach visy J1 i B2H (choć od tego już powoli odchodzą) jako że mają łącznie ponad 60 tysięcy miejsc pracy (30tys lato/30 tys zima) do obsadzenia i dużą część z tego pokrywają ludźmi z zagranicy..)

Wysłałem około 50 maili i.. jest parę odpowiedzi o pytanie czy posiadam sponsora (do kwestii sponsora dotrę niebawem..), niektórzy nie realizują wiz J1, a duża część mówi aby aplikować za pomocą ich kwestionariuszy (ja zrobiłem po prostu multimass spam załączając CV i list motywacyjny;)

Teoretycznie nic nie wskórałem, aczkolwiek od jutra rozpoczynam aplikować przy pomocy ich systemu aplikacji (czasochłonne).

Doznając pierwszej semi-porażki, przeszedłem do bombardowania mailami agencji z listy http://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/sponsor-search/?program=College%20and%20University%20Student (pisałem też do agencji wyznaczonych przez ośrodki narciarskie jako te z którymi należy się kontaktować w razie chęci podjęcia pracy - również bez powodzenia;)

Z agencjami nie poszło mi wcale lepiej, póki co nic konkretnego (kontakty z polskimi agencjami to w ogóle mistrzostwo świata.. może ja trafiłem na kiepskie?).

Jedyne co mi pozostaje to aplikować ponownie jednakże przy użyci ich formularzy i stron..

Czy jesteście coś w stanie doradzić?

-sprawdzone polskie agencje

-sprawdzeni sponsorzy w usa

-inne pomysły jak uzyskać wizę J1..

-wszelkie sugestie..

Jeśli wyszło chaotycznie to musicie mi wybaczyć ale bateria długo nie ciągnie a internet mam tylko w pracy:D

Pozdrawiam;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...