Piter27 Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam Wszystkich.Mam 24 lata (chociaż nick sugeruje coś innego ), kilka miesięcy temu zmieniłem nazwisko, na nazwisko swojego biologicznego Ojca. W paszporcie mam wbitą wizę turystyczną jeszcze na 3 lata i paszport jest oczywiście z moim starym nazwiskiem. Chciałbym jeszcze w tym roku lub na początku następnego wybrać się po raz drugi do USA. Co powinienem zrobić w takiej sytuacji? I czy nie będę miał z tego powodu jakiś problemów na lotnisku w USA? Pozdrawiam.
Piter27 Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 A paszport na jakie nazwisko masz ? Na swoje stare, czyli obecnie nieaktualne.
kzielu Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Więc pewnie to niezgodne z jakimiś tam polskimi przepisami że nie zmieniłes paszportu, niemniej jednak jedynym dokumentem którym się będziesz posługiwał i który kogokolwiek będzie obchodził jest paszport, jeżeli nazwisko w nim zgadza się z tym w wizie, to nie masz problemu. Problem będziesz miał jak bilety kupiłes na nowe nazwisko.
sly6 Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 sa teraz nowe przepisy ze musisz przy zmiane nazwiska zmienic paszport,jak i dowod osobisty i tak tez lecisz do USA,majac 2 paszporty
Piter27 Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Dziękuje za odp Dowód już zmieniłem. Czyli po prostu muszę wyrobić nowy paszport na obecne nazwisko a wiza zostaje w starym i mam w podróży mieć zawsze 2 paszporty przy sobie, tak? Tylko czegoś nie rozumiem, bilet kupię na nowe nazwisko a wizę mam na stare nazwisko..Czy to nie problem?
sly6 Napisano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 nie problem tak tez zrob,wymien paszport,kupujesz bilet na nowe nazwisko
Piter27 Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2014 Ok A czy będę potrzebował dodatkowo jakiegoś dokumentu tłumaczonego na język angielski, który będzie potwierdzał dokonaną zmianę nazwiska? Przepraszam za być może banalne pytania, ale jestem w tej kwestii zielony i mam przed oczami scenę w której podaję pracownikowi lotniska w Stanach paszport z wizą a następnie pokazuje mu drugi paszport a On robi oczy jakby chciał powiedzieć "Co to, Mamy Cię?"
kzielu Napisano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2014 Moim zdaniem to będziesz miał kłopot i jakiś dokument by się przydał. Nawet jak nie, to i tak bym miał na wszelki wypadek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.