Skocz do zawartości

Podatki

Matts

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam do Was pytanie czy jeżeli mieszkałbym na stałe w USA mając np. zieloną kartę bądź już obywatelstwo (posiadając także nadal Polskie obywatelstwo) jestem zobowiązany do odprowadzania podatku od pieniędzy zarobionych w USA do Polski?

Napisano

Trzeba wysłać do skarbowego informacje o zmianie miejsca zamieszkania / zmiany rezydencji podatkowej. W przeciwnym razie dostanie się wezwanie do złożenia PIT...

Napisano

Trzeba wysłać do skarbowego informacje o zmianie miejsca zamieszkania / zmiany rezydencji podatkowej. W przeciwnym razie dostanie się wezwanie do złożenia PIT...

Czy ta rezydencja podatkowa to ta sama co dla ludzi bez LPR albo USC? Jestem rezydentem podatkowym w USA od roku czy dwoch lat i tak sie zastanawiam czy powinienem zrobic to co napisales.

Napisano

Ta sama moim zdaniem. Skarbowy dopóki nie dostanie żadnego info, będzie oczekiwał PITa. Ja dostałem wezwanie w 2012 poleconym.

Rozumiem. Ja nie dostalem jeszcze niczego, ale rozliczalem sie chyba do 2010, bo mialem jeszcze jakies dochody w PL. Chce teraz to jakos uporzadkowac.

Jak rozumiem, zmianiles rezydencje podatkowa po wezwaniu. Czy wymagany jest jakis dowod tej rezydencji? Robiles to w Polsce czy zdalnie? Bardzo to jest bolesne? Musiales sie wstecznie rozliczac? ;)

Wyslalem do rodziny prosbe o rozpoznanie tematu, ale nawet zdawkowe info bedzie pomocne. Z gory dziekuje.

Napisano

O ile wiem to nawet jak się dalej mieszka w Polsce nie trzeba składać PITa jeśli nie ma się dochodów. Ja już od kilku lat nie mam w Polsce dochodów i po prostu w tych latach nie składałem PITa, i żadnego wezwania jak na razie nie dostałem.

Napisano

Pare lat temu nie zlozlyam pita, poniewaz tez nie mialam dochodow (pracowalam wtedy w NZ/Australii).

Przypomnieli sobie o mnie dwa miesiace temu wysylajac mi maila (!) i grozac karami.

to im wypelnilam pit elektronicznie wpisujac same zera.

To, ze jeszcze nie dostales wezwania, nie znaczy, ze nie dostaniesz :D

Ale sama ne wiem czy to zgodne z prawem... No i jak to prawo wygalda... :)

Napisano

Rozumiem. Ja nie dostalem jeszcze niczego, ale rozliczalem sie chyba do 2010, bo mialem jeszcze jakies dochody w PL. Chce teraz to jakos uporzadkowac.

Jak rozumiem, zmianiles rezydencje podatkowa po wezwaniu. Czy wymagany jest jakis dowod tej rezydencji? Robiles to w Polsce czy zdalnie? Bardzo to jest bolesne? Musiales sie wstecznie rozliczac? ;)

Wyslalem do rodziny prosbe o rozpoznanie tematu, ale nawet zdawkowe info bedzie pomocne. Z gory dziekuje.

W moim przypadku to było całkowicie bezbolesne - zadzwonilem do Pani która podpisała się na liście, wyjasnilem ZSRR nie mieszkam, poprosiła o e-maila i było o sprawie. Jakby dla kogoś US był bardziej upierdliwy, to IRS ma specjalny wydawany na życzenie formularz (8886 zdaje się - z telefonu więc nie mam bookmarka, wygooglasz w 2 minuty) specjalnie do tych celów.

Napisano

O ile wiem to nawet jak się dalej mieszka w Polsce nie trzeba składać PITa jeśli nie ma się dochodów. Ja już od kilku lat nie mam w Polsce dochodów i po prostu w tych latach nie składałem PITa, i żadnego wezwania jak na razie nie dostałem.

Pytalem sie ksiegowej czy musze rozliczac PIT-a bez dochodow i powiedziala, ze nie. Tez do tej pory wezwania nie mialem. Nigdy nie bylem jakims wielkim platnikiem, moze dlatego. Widocznie bardziej brakuje im podatkow placonych przez kziela. ;)

W moim przypadku to było całkowicie bezbolesne - zadzwonilem do Pani która podpisała się na liście, wyjasnilem ZSRR nie mieszkam, poprosiła o e-maila i było o sprawie. Jakby dla kogoś US był bardziej upierdliwy, to IRS ma specjalny wydawany na życzenie formularz (8886 zdaje się - z telefonu więc nie mam bookmarka, wygooglasz w 2 minuty) specjalnie do tych celów.

Dzieki. Form 8802. Ta przyjemnosc kosztuje $85, wiec zobaczymy czy bedzie potrzebne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...