Marianek Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 Witam Posiadam GC wylosowana w 2012 roku, pojechałem do USA w 2013 roku w kwietniu i byłem do końca stycznia 2014. Zorganizowałem wszelkie formalności SSN, konto w banku, karta kredytowa itp., pracowałem legalnie do konca stycznia. Wtedy to powróciłem do kraju aby przygotować swój ślub, po ślubie z kolei miała miejsce śmierć w rodzinie i okolicznosci mało sprzyjające powrotowi do USA. W międzyczasie rozliczyłem się z podatków w Stanach, zapłaciłem należny podatek, nadal mam konto i kartę kredytową. Teraz myślę o powrocie i zbieram się do wyjazdu. Wiem że mój pobyt w PL trwa długo ale pisząc do ambasady USA zapytanie o długość pobytu powołuja się oni w odpowiedzi na niemożność przekroczenia 12 miesięcy aby nie stracić karty. I tutaj pojawia się moje pytanie o ryzyko w powrocie do USA po tak długim pobycie, na co się przygotować? Bardzo proszę o pomoc, Marianek
mpbc Posted November 30, 2014 Report Posted November 30, 2014 Witam Posiadam GC wylosowana w 2012 roku, pojechałem do USA w 2013 roku w kwietniu i byłem do końca stycznia 2014. Zorganizowałem wszelkie formalności SSN, konto w banku, karta kredytowa itp., pracowałem legalnie do konca stycznia. Wtedy to powróciłem do kraju aby przygotować swój ślub, po ślubie z kolei miała miejsce śmierć w rodzinie i okolicznosci mało sprzyjające powrotowi do USA. W międzyczasie rozliczyłem się z podatków w Stanach, zapłaciłem należny podatek, nadal mam konto i kartę kredytową. Teraz myślę o powrocie i zbieram się do wyjazdu. Wiem że mój pobyt w PL trwa długo ale pisząc do ambasady USA zapytanie o długość pobytu powołuja się oni w odpowiedzi na niemożność przekroczenia 12 miesięcy aby nie stracić karty. I tutaj pojawia się moje pytanie o ryzyko w powrocie do USA po tak długim pobycie, na co się przygotować? Bardzo proszę o pomoc, Marianek Świeży imigrant, nie przekroczone 12 miesięcy.... problemu nie powinno być żadnego..... kończysz sprawy w Polsce i tyle.
Marianek Posted December 1, 2014 Author Report Posted December 1, 2014 Dzięki za pomoc mpbc, chociaż tyle różnych historii na te temat się już naczytałem, ale mam nadzieję, że masz rację.
sly6 Posted December 1, 2014 Report Posted December 1, 2014 Marianek a jakich to sie naczytales historii forum ma 10 lat i tak piszemy aby nie uzywac GC jako wizy turystycznej bo to moze zle sie skonczyc,,piszemy tez ze jesli to jest 1 raz lub tez sporydycznie to odpowiadasz na pytania i tyle i nic nie powinno byc,ile to osob leci ,dostaje GC i wraca do Polski aby zalatwiac sprawy,wracaja po paru miesiacach czy tez troche dluzej i nic nie maja na granicy wazne aby nie przekroczyc 1 roku i czas oczekiwania na obywatelstwo zaczyna sie u Ciebie od nowa jak wlecisz na teren USA
Marianek Posted December 1, 2014 Author Report Posted December 1, 2014 Właśnie sly6 moje pytania i wątpliwości biorą się stąd że od kwietnia 2013 do końca stycznia 2014 (9 miesięcy) w USA -byłem w Polsce w sierpniu na 6 tygodni (odwiedziłem rodzinę, był też ślub kuzynki) i na święta Bożego Narodzenia (3 tygodnie). Po świętach na początku styczna 2014 wróciłem do Stanów na miesiąc ale sprawy rodzinne w Polsce poskutkowały tym, że wróciłem do kraju (przygotowania do ślubu, później inne turbulencje). Fakt jest taki, że już pozałatwiałem wszystko co mogłem w Polsce i chce wyjechać. Nurtuje mnie to jednak, a nie chcę stracić GC
sly6 Posted December 1, 2014 Report Posted December 1, 2014 pare tygodni byles po za USAm,teraz dluzej i wracasz i tego sie trzymasz na rozmowie,ze lecisz na stale,praca czeka,mieszkanie a co miales zalatwic w Polsce to zalatwiles
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.