szaman Posted March 2, 2015 Report Posted March 2, 2015 Witam Drodzy forumowicze Zastanawiałem sie nad wiza e-2 Czy ktos z was wybrał taka drogę? Prosze o wszelkie informacje na podstawie doświadczenia Pozdrawiam
vlade Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 Samodzielnie jako inwestor czy pracownik inwestora? Zakladam ze samodzielnie, bo pracodawca pewnie by sam wybral taki czy inny rodzaj. O ile w miare latwo ja otrzymac (jesli masz minimum 100k USD i dobrego prawnika) to jest dosyc uciazliwa, co dwa lata trzeba udawadniac ze firma nadal dziala i nie daje bezposredniej drogi do zielonej karty. Takze zyje sie na walizkach bez pewnosci czy za rok dwa nadal bedziesz w tym samym miejscu. W kazdym razie nie traktowalbym tej wizy jako tymczasowej drogi zeby tylko wyjechac do stanow. Z drugiej strony, jesli faktycznie chcesz zalozyc/kupic biznes, i uwazasz ze masz duze szanse dlugoterminowego powodzenia w tej dzialanosci - to jasne, do tego jest ta wiza, i bedziesz mogl z nia w miare komfortowo zyc. Zaleta tej wizy jest, ze mozna przedluzac w nieskoczonosc, wada ze o ile USCIS traktuje ja jako dual intent, to ambasada juz nie. Takze jak zlozysz petycje imigracyjna to z duzym prawdopodobienstwem wizy E-2 w ambasadzie nie otrzymasz. Ale bedac w stanach bedziesz mogl ja przedluzac.
szaman Posted March 4, 2015 Author Report Posted March 4, 2015 dzieki za odpowiedz. Czy jest ktośtutaj na forum kto przecodzil juz przez e-2 ?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.