czuczu Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 Witam, Przymierzam się do złożenia wniosku o wizę i w związku z tym mam kilka pytań: 1) Około 9 lat temu będąc nieletnim zostały pobrane mi odciski palców za "pobicie". Gosciu dostal w pape bo podskakiwal, a ojciec zgłosil sprawe na policje. Został przydzielony mi kurator. Czy jest konieczne abym taką informacje zaznaczył w aplikacji?: Q: Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action?Czy kiedykolwiek byłeś/aś zatrzymany/a, aresztowany/a lub skazany/a za wykroczenie lub przestępstwo, nawet jeśli nastąpiło ułaskawienie, amnestia, itp.?NO - idziesz do następnego pytania.YES - pojawi się dodatkowe pole do wypełnienia, w którym trzeba wyjaśnić sytuację - 'Explain'. Czy konsul, albo urzędnik na lotnisku jest w stanie takie coś sprawdzić? Czy jest to wystarczający powód aby odmówić mi wizy do USA? 2) Chce lecieć z dziewczyną. Lepiej załatwiać wizę razem czy osobno mówiąc, że leci się samemu? 3) Mam znajomego w USA, który przebywa tam legalnie. Ukrywać to, czy nie? Gwoli wyjaśnienia. Chcemy lecieć ze względów czysto turystycznych i nie mamy zamiaru się tam osiedlać . Dobrze nam w Polsce i mamy do czego wracać. Dlatego najlepiej w rozmowie z konsulem niczego bym nie ukrywał... Jednak, szkoda by było, żebym nie dostał wizy (która mało nie kosztuje) z powodu tego, że powiedziałem za dużo. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam
sly6 Posted March 3, 2015 Report Posted March 3, 2015 jak zaznaczysz ze miales cos z prawem to musisz wziasc ze soba wyrok przetlumaczony na j.angielski bo samo zaznaczenia to za malo. Moga Ci odmowic za to ze nic nie zrozumiales i nie zmieniles sie od tego wyroku a takich osob tam nie trzeba nawet na wyjazd turystyczny Jak zaczniesz cos motac z dziewczyna to albo Ty wizy nie otrzymasz lub tez Ona,lepiej isc razem i wspolnie tez podejsc na rozmowe co do znajomego to zalezy jak dlugo jest w USA,jak wylecial,czy na wizie turystycznej,czy juz na pobycie stalym,kogos zapraszal. ps wiele osob mowi ze dobrze im w Polsce a pozniej zostaja dluzej masz tak poprowadzic rozmowe aby wyszlo ze niczego nie sciemniasz i masz do czego wracac :)masz plany w Polsce a nie w USA-chyba ze turystyczne i na tym sie skup
czuczu Posted March 3, 2015 Author Report Posted March 3, 2015 Dzieki za informacje. Tylko skąd wziąć wyrok, skoro to było tak dawno temu? Rozumiem, że odpis z sądu ale chyba musiałbym znać Sygnature Akt? W domu brak śladu po takich dokumentach. Czyli urzędnik/konsul będą mieli wgląd w moją "przeszłość" ?
sly6 Posted March 4, 2015 Report Posted March 4, 2015 Nie maja wgladu -chyba ze zaczniesz sie chwalic na prawo i lewo jak kto zrobiles i ze masz wize wtedy moga sie zapytac kiedys o ta sprawe bo nie wiem czy wiesz,wize nie otrzymuje sie na stale i na zawsze wez takie cos pod uwage lecisz,odpowiadasz na pytania i nic wiecej czym mniej ludzi wie tym lepiej
adam2008 Posted March 5, 2015 Report Posted March 5, 2015 A ja mam pytanie jesli ktos w stanach byl aresztowany to czy w ambasadzie oni o tym wiedza ??
sly6 Posted March 5, 2015 Report Posted March 5, 2015 w ds 160 podajesz czy miales cos z prawem i podobno Twoje odciski palcow sa sprawdzane w bazie-bazach dlatego tez wize otrzymujesz po kilku dniach a nie odrazu po rozmowie a ze Konsul mowi ze masz wize nie oznacza ze ja dostaniesz
adam2008 Posted March 5, 2015 Report Posted March 5, 2015 Konsul podejmuje decyzje od razu czy dostane wize. Natomiast czy w komputerze wyskocza jakies recordy ??
sly6 Posted March 6, 2015 Report Posted March 6, 2015 a pozniej czasami zmienia to zdanie i dostaje sie paszport bez wizy
MiL999 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 Tak przy okazji. W Polsce przestępstwa ulegają zatarciu i po jakimś czasie osoba karana jest uznawana za niekaraną. Tak się składa że mam wyrok za wypadek samochodowy, we wniosku wizowym wszystko opisałem, na rozmowie konsul nawet nie chciał dokumentów z sądu, zapytał tylko co się stało. Wizę dostałem bez problemu. A co będzie gdy w przyszłości będę potrzebował inną wizę lub aktualna się skończy? Wedłu polskiego prawa będę niekarany ale co trzeba wpisać do wniosku? Raz wpisałem że byłem karany a potem że nie? Czy dla nich jestem już karany do końca życia?
sly6 Posted April 1, 2015 Report Posted April 1, 2015 to ze wpisales to wpisujesz nadal ,nawet jak Ciebie nie bedzie w rejestrze,,wtedy bierzesz zaswiadczenie o niekaralnosci i bierzesz tez tlumaczenie wyroku,bo co Konsul to inna decyzja pamietaj o tym tak wlasnie dziala prawo w USA i tego sie trzymasz
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.