Skocz do zawartości

Pytanie O Koszty Związane Z Affidavit Of Support

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie - otrzymałam Affidavit of Support od dziadka, który mieszka w USA od 27 lat, ma obywatelstwo, jest na emeryturze. Czy oprócz tego, co zadeklarował w Affidavit of Support, musi on pokrywać jakieś koszty?

Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ cały czas słyszę od innych, że musi zapłacić jednorazowo 1000$, a potem po 6000$ za każdy miesiąc oczekiwania. Czy to prawda? Jestem bardzo zaniepokojona, tym bardziej, że zupełnie się na tym nie znam...

Napisano

Mam takie pytanie - otrzymałam Affidavit of Support od dziadka, który mieszka w USA od 27 lat, ma obywatelstwo, jest na emeryturze. Czy oprócz tego, co zadeklarował w Affidavit of Support, musi on pokrywać jakieś koszty?

Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ cały czas słyszę od innych, że musi zapłacić jednorazowo 1000$, a potem po 6000$ za każdy miesiąc oczekiwania. Czy to prawda? Jestem bardzo zaniepokojona, tym bardziej, że zupełnie się na tym nie znam...

? Bzdura jakas, jest zdaje sie AOS fee ktore petitioner musi zaplacic w NVC (ale sprawdz bo ja w CR1/IR1 procedurach biegly nie jestem) i zdaje sie wynosi ona $88, ale sam fakt wystawienia dla kogos I-864 nie wiaze sie absolutnie z zadnymi oplatami - to wszystko jest prawda oczywiscie dopoki sponsorowany tymze affidavitem nie wyjedzie do US i nie stanie sie "public charge" czyli zacznie korzystac z "mean tested benefits". W tym wypadku rzad moze pozwac sponsorujacego o zwrot kosztow tych benefitow. Ale to zupelnie inna bajka.

Napisano

Dziękuję bardzo, kzielu za pomoc :)

A co dokładnie mam rozumieć przez "public charge" i "mean tested benefits"?

Generalnie chodzi o to zeby nowy imigrant nie aplikowal o benefity finansowane przez podatnikow - po to ten caly affidavit of support jest. W momencie jezeli tak sie stanie, na podstawie tego dokumentu (I-864) rzad ma mozliwosc wystapienia o zwrot kosztow przez sponsorujacego.

Nie mam pod reka dokladnej listy benefitow ktore sie pod to kwalifikuja, ale zdaje sie Karina kiedys publikowala na forum.

Napisano

doczytaj sie na forum o tym plus strony rzadowe o tym pisza :) dokladnie co sie kwalifikuje a co juz nie ;)

a co moze utrudnic staranie sie o obywatelstwo USA .

a ten ktos co tak mowi to kto jest?>gdzie takie cos slyszysz,czytasz/. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...