aj23 Napisano 19 Marca 2015 Zgłoś Napisano 19 Marca 2015 Czy mozna jezdzic autem w USA na polskim prawo jazdy??
sly6 Napisano 19 Marca 2015 Zgłoś Napisano 19 Marca 2015 tak mozna najlepiej miec przy sobie miedzynarodowe prawo jazdy,taka ksiazeczke bo nie wiesz na jakiego Pana-Pania Policjant trafisz
aj23 Napisano 19 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 19 Marca 2015 Czyli polskie prawo jazdy nie ma tutaj zadnej waznosci np 2 mies po przyjezdzie, bo ja juz tutaj jestem 4 mies i to, ze jestem turystycznie musze jakos zyc i jezdzic samochodem A miedzynarodowe, skad takie wziac?
dareknow0 Napisano 20 Marca 2015 Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 Czyli polskie prawo jazdy nie ma tutaj zadnej waznosci np 2 mies po przyjezdzie, bo ja juz tutaj jestem 4 mies i to, ze jestem turystycznie musze jakos zyc i jezdzic samochodem A miedzynarodowe, skad takie wziac? Powinieneś mieć międzynarodowe prawo jazdy które uzyskujesz we właściwym Wydziale Komunikacji dla Twojego miejsca zamieszkania po opłacie w kwocie 30 zł. Jazda bez międzynarodowego prawa jazdy jest ryzykowna ,jak trafisz na rygorystycznego policjanta a już na pewno jak dojdzie do kolizji drogowej. W USA na zagranicznym prawie jazdy możesz jezdzić tylko do końca ważności wizy turystycznej ( czyli max.6 miesięcy) .Pod warunkiem ,że pobyt dostałeś właśnie na 6 miesięcy.Po tym okresie tylko amerykańskie prawo jazdy.
aj23 Napisano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 Powinieneś mieć międzynarodowe prawo jazdy które uzyskujesz we właściwym Wydziale Komunikacji dla Twojego miejsca zamieszkania po opłacie w kwocie 30 zł. Jazda bez międzynarodowego prawa jazdy jest ryzykowna ,jak trafisz na rygorystycznego policjanta a już na pewno jak dojdzie do kolizji drogowej. W USA na zagranicznym prawie jazdy możesz jezdzić tylko do końca ważności wizy turystycznej ( czyli max.6 miesięcy) .Pod warunkiem ,że pobyt dostałeś właśnie na 6 miesięcy.Po tym okresie tylko amerykańskie prawo jazdy. Hmm... To juz raczej nie zdobede tego miedzynarodowego prawa jazdy, skoro nie ma mnie w Polsce...(???) Joanna:)
sly6 Napisano 20 Marca 2015 Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 Na Florydzie mialy byc zmiany co do posiadania tej ksiazeczki poprosze jednego uzytkownika aby to sprawdzil co i jak w trawie piszczy
olmeca Napisano 20 Marca 2015 Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 Powinieneś mieć międzynarodowe prawo jazdy które uzyskujesz we właściwym Wydziale Komunikacji dla Twojego miejsca zamieszkania po opłacie w kwocie 30 zł. Jazda bez międzynarodowego prawa jazdy jest ryzykowna ,jak trafisz na rygorystycznego policjanta a już na pewno jak dojdzie do kolizji drogowej. W USA na zagranicznym prawie jazdy możesz jezdzić tylko do końca ważności wizy turystycznej ( czyli max.6 miesięcy) .Pod warunkiem ,że pobyt dostałeś właśnie na 6 miesięcy.Po tym okresie tylko amerykańskie prawo jazdy. Wyrobi je w każdym wydziale komunikacyjnym na terenie kraju. Ostatnio robiłem je w Gdyni, a rodzimy wydział komunikacji mam na podkarpaciu. Wszystko poszło bez problemu. Jakość tej książeczki w Polsce urąga wszystkiemu.
aj23 Napisano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 Wyrobi je w każdym wydziale komunikacyjnym na terenie kraju. Ostatnio robiłem je w Gdyni, a rodzimy wydział komunikacji mam na podkarpaciu. Wszystko poszło bez problemu. Jakość tej książeczki w Polsce urąga wszystkiemu. Kurcze ale ja teraz jestem na Florydzie i raczej sie nie wybieram do wydzialu komunikacji w Polsce....:/ Na Florydzie mialy byc zmiany co do posiadania tej ksiazeczki poprosze jednego uzytkownika aby to sprawdzil co i jak w trawie piszczy Dziekuje:)
menti Napisano 20 Marca 2015 Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 a jezeli ktos wyjezdza na wizie imigracyjnej to czy polskie prawo jazdy bedzie przez jakis okres wazne?
sly6 Napisano 20 Marca 2015 Zgłoś Napisano 20 Marca 2015 zalezy od danego Stanu http://dmv.ny.gov/driver-license/drive-new-york-state
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.