Skocz do zawartości

Dv-2016 - Pytania I Odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka!

Mam pomoc siostrze w złożeniu wniosku ale mam pytanie. Chodzi o wykształcenie. Siostra skończyła liceum zawodowe 4 letnie bez matury czy sie kwalifikuje? Czy to będzie opcja High School no degree? A szwagier zawodówka wiec chyba nie może złożyć wniosku ale ma doświadczenie zawodowe praca w magazynie czy to będzie ok? Dzieki za pomoc!

szwagier nie moze w ogole aplikowac ani przez wyksztalcenie bo brak sredniego ani przez doswiadczenie zawodowe, musi liczyc na to ze siostre wylosuja i ze dostanie GC bo ona moze skladac.

• Odpowiedzi 1,3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

ja polazlem do sadu i daja od razu

To w sadzie dają zaświadczenia? ja zazwyczaj w sadzie zbierałam jabłka....

Przepraszam... nie mogłam się powstrzymać :D

Napisano

Pytanie co do wizyty w ambasadzie i "Dokumentów finansowych". Nie mam nikogo w USA, nie mam załatwionej jeszcze żadnej pracy, więc muszę przynieść "dowody na posiadanie wystarczających środków własnych niezbędnych do utrzymania na terenie USA siebie i rodziny przynajmniej w okresie jaki upłynie do chwili uzyskania odpowiedniej pracy;"

Czy to musi być jakiś odpis oficjalny z banku? Czy wystarczy, że im się powie jaką kwotą się dysponuje?

Napisano

Bardzo proszę o pomoc! Podczas wypełniania ostatniego punktu formularza strona zawiesiła się przez co nie wiem czy zgłoszenie poszło czy nie.... czy jest jakikolwiek sposób, żeby zweryfikować czy podanie zostało zatwierdzone?

Napisano

Pytanie co do wizyty w ambasadzie i "Dokumentów finansowych". Nie mam nikogo w USA, nie mam załatwionej jeszcze żadnej pracy, więc muszę przynieść "dowody na posiadanie wystarczających środków własnych niezbędnych do utrzymania na terenie USA siebie i rodziny przynajmniej w okresie jaki upłynie do chwili uzyskania odpowiedniej pracy;"

Czy to musi być jakiś odpis oficjalny z banku? Czy wystarczy, że im się powie jaką kwotą się dysponuje?

Wydruk z banku o stanie konta będzie wystarczający, ja miałem i nawet się o to nikt nie zapytał.

Napisano

Witam! :-)

Ponawiam pytanie, ponieważ nie dostałem odpowiedzi.

Czy w formularzu, piszemy po polsku bez znaków polskich, czy po angielsku? Na przykład miejsce urodzenia, Ateny, czy Athens?

Mam jeszcze problem z punktem 6 w formularzy, czyli:

6 – Country of Eligibility for the DV Program – upraszczając jeżeli jesteśmy Polakami i urodziliśmy się w Polsce zaznaczmy Yes a z listy nie wybieramy nic.

Jeśli się urodziłem w Grecji, nie mam greckiego obywatelstwa i mieszkam w Polsce oraz mam polskie obywatelstwo co powinienem zaznaczyć?

Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję oraz serdecznie pozdrawiam! :-)

Napisano

Wydruk z banku o stanie konta będzie wystarczający, ja miałem i nawet się o to nikt nie zapytał.

W sensie zwykłe potwierdzenie z internetu, samemu wydrukowane? czy "Wydruk z banku" masz na myśli, że trzeba iść do banku? :)

Napisano

Witam, może ktoś jeszcze raz przypomnieć jak jest z tymi opłatami za samą wizę imigracyjną?

Jestem już po badaniach i bezpośrednio przed rozmową. Tak więc mam w zasadzie wszystko o czym piszą pod tym linkiem:

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/docs_checklist_dv.htmltj.:

- Paszport

- 2 zdjęcia wizowe
- Wniosek o wizę imigracyjną DS-260
- Adres pobytu w USA
- Odpis zupełny aktu urodzenia
- Zaświadczenie o Niekaralności
- Wyniki badań lekarskich
- Dokumenty finansowe - wyciągi z banków
- Dokumenty świadczące o posiadaniu wymaganego wykształcenia lub doświadczenia zawodowego
Kiedy i gdzie trzeba wpłacić te 330$ za wizę imigracyjną? Muszę zapisać się jeszcze na stronie: http://www.ustraveldocs.com, prawda?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...