Skocz do zawartości

Młody Polak I Chęć Złapania Swojego American Dream

Poljak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć otóż chciałbym jak wiele innych osób na tym forum zamieszkać w USA.

Jak wygląda moja sytuacja, mam 18 lat i nieukończone technikum (skończyłem 2 klasy). Obecnie pracuję na umowę o zlecenie.

Czy jest jakakolwiek szansa żeby dokończyć szkołę w USA mając ze sobą oczywiście pokaźny zapas gotówki? Czy w ogóle jest możliwe dokończenie liceum w USA? Zaczęcie od 1 klasy także wchodzi w grę jeśli z pierwszą opcją byłyby problemy.

Mam w USA swojego najlepszego kumpla, też w moim wieku z tym, że on urodził się tam - matka dostała zakaz wjazdu na 10 lat, a teraz po ukończeniu pełnoletności powrócił do Ameryki. Czy on w jakikolwiek sposób może mi pomóc w dostaniu wizy do USA? Jakikolwiek sposób. Czy jest w ogóle szansa żeby znalazł pracodawcę który by mnie zasponsorował? (jeśli to możliwe to te sponsorowanie mogłoby być jedynie na papierze, jestem gotów ponieść wszystkie koszty za pracodawcę)

Jeśli nic z tych dwóch rzeczy to czy jest dla mnie jeszcze jakaś nadzieja czy w kapuście przez meksyk..

• Odpowiedzi 23
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Cześć otóż chciałbym jak wiele innych osób na tym forum zamieszkać w USA.

Jak wygląda moja sytuacja, mam 18 lat i nieukończone technikum (skończyłem 2 klasy). Obecnie pracuję na umowę o zlecenie.

Czy jest jakakolwiek szansa żeby dokończyć szkołę w USA mając ze sobą oczywiście pokaźny zapas gotówki? Czy w ogóle jest możliwe dokończenie liceum w USA? Zaczęcie od 1 klasy także wchodzi w grę jeśli z pierwszą opcją byłyby problemy.

Mam w USA swojego najlepszego kumpla, też w moim wieku z tym, że on urodził się tam - matka dostała zakaz wjazdu na 10 lat, a teraz po ukończeniu pełnoletności powrócił do Ameryki. Czy on w jakikolwiek sposób może mi pomóc w dostaniu wizy do USA? Jakikolwiek sposób. Czy jest w ogóle szansa żeby znalazł pracodawcę który by mnie zasponsorował? (jeśli to możliwe to te sponsorowanie mogłoby być jedynie na papierze, jestem gotów ponieść wszystkie koszty za pracodawcę)

Jeśli nic z tych dwóch rzeczy to czy jest dla mnie jeszcze jakaś nadzieja czy w kapuście przez meksyk..

Dokonczysz liceum w USA i co? Będziesz musiał wrócić do Polski. Słaby plan.

Sponsorowanie pracownicze? Z nieskończoną szkołą średnią? Nie chce Cię urazić, ale żartujesz prawda?

Zaczynaj trenowac chowanie sie w kapuscie.

Napisano

Jak to będę musiał. Zostałbym mimo wszystko, a później najwyżej wziął ślub.

Nikt tu w bagazniku nie wjezdzal, wiec raczej rad odnosnie tego nie dostaniesz, a wizy turystycznej zeby przesiedziec rowniez raczej nie dostaniesz.

Napisano

Nikt tu w bagazniku nie wjezdzal, wiec raczej rad odnosnie tego nie dostaniesz, a wizy turystycznej zeby przesiedziec rowniez raczej nie dostaniesz.

Źle mnie zrozumiałaś/eś - miałem na myśli, że skończyłbym liceum w USA i wziął ślub będąc jeszcze tam jako student. Jeśli nie wróciłbym do Polski i ubiegałbym się o wizę która umożliwiałaby mi ponowny wjazd i zawarcie małżeństwa na miejscu.

Napisano

a wiesz jakie sa koszta nauki,tego liceum ?moze od tego zacznijmy

bo z tego co piszesz to masz duzoo kasy -nie piszesz za to ile ;)

Napisano

Źle mnie zrozumiałaś/eś - miałem na myśli, że skończyłbym liceum w USA i wziął ślub będąc jeszcze tam jako student. Jeśli nie wróciłbym do Polski i ubiegałbym się o wizę która umożliwiałaby mi ponowny wjazd i zawarcie małżeństwa na miejscu.

Ten plan ma jedną dziurę. Może jesteś Adonis, ale Amerykanki nie czekają tutaj w kolejkach na poslubienie dwudziestokilkuletnich uczniów liceum z Polski. Po co im ktoś, kto całe życie będzie robił za place minimalna?
Napisano

ten kolega moze Ci dac dach nad glowa

znalesc zone i moze szkole odpowiednia -jesli sam nie potrafisz szukac i znalesc

za to o wize sam musisz sie starac i udowodnic ze wrocisz a jak widzisz masz plany takie ze jednak tej wizy mozesz nie dostac,nawet jak zaczniesz mowic cos innego-czasami liczy sie zachowanie danej osoby,czy ma spojne odpowiedzi,plany.

np co do Meksyku to nawet jak znajdziesz zone to nic nie wyjdzie z legalizacji pobytu,bedzie slub i nic wiecej

Napisano

Zawsze mnie to ciekawi. Czym wedlug ciebie jest "American Dream?"

Tak na marginesie. Nie lepiej byloby sprobowac gdziekolwiek w Europie, gdzie nie musisz miec wiz ani pozwolen na prace? Bo tak jak powiedzieli ci inni - na ten moment to szans na wyjazd raczej nie masz. (A slub dla papierow jest nielegalny, to tak przy okazji.)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...