care11 Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Witam wszystkich mam 17 lat i jestem uczniem pierwszej klasy liceum na profilu biol chemicznym. W planach mam w ciągu czterech lat wyjechać do USA, skończyć szkołe i rok pracować za granicą na ten wyjazd. Co prawda brzmi to naprawdę jak marzenia - jednak marzenia sie spełniają. Mam naprawdę poważny powód, który nadaje mi ambicje w celu wyjechania do kraju. Mam do was pare pytań z tym związanych. Prognozuje, że wszystkie moje cele (ukończenie szkoły, pieniądze i wiza [turystyczna]) będą gotowe jak skończe 21 lat. Oczywiście pracować chciałbym na lewo - bo wątpie aby studia w Polsce dały mi szanse na prace w USA (traktuje to jako marnotractwo czasu), a studiować w USa również odpada z powodu wysokich kosztow. Jestem bardzo ciekawy jak łatwo znaleźć lewą prace, dzięki której bedzie mnie stać na opłat czynszu i na podstawowe artykuły spożywcze. Prosiłbym was o ocene, czy mój plan na życie w ciągu 4 lat jest możliwy do spełnienia, prognozuje że przy spięciu czterech liter, oczywiście przypominam, że mam naprawdę poważny powód, który pcha mnie do przodu.
Gość Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Coz, wedlug mnie o wiele lepiej byloby planowac zycie i prace w Europie. Chyba, ze naprawde, naprawde chcesz prowadzic zycie nielegalnego imigranta. Bez praktycznie zadnych praw, ubezpieczenia, pewnosci czy ktos ci zaplaci za prace czy nie. Nie mowiac juz o strachu przed potencjalna deportacja, itp. Nie wiem jak chetnie pracodawcy zatrudniaja nielegalnych. To dla nich rowniez calkiem spore ryzyko. Ciekawa jestem jaki to jest BARDZO wazny powod dla ktorego wybierasz wlasnie USA.
care11 Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Coz, wedlug mnie o wiele lepiej byloby planowac zycie i prace w Europie. Chyba, ze naprawde, naprawde chcesz prowadzic zycie nielegalnego imigranta. Bez praktycznie zadnych praw, ubezpieczenia, pewnosci czy ktos ci zaplaci za prace czy nie. Nie mowiac juz o strachu przed potencjalna deportacja, itp. Nie wiem jak chetnie pracodawcy zatrudniaja nielegalnych. To dla nich rowniez calkiem spore ryzyko. Ciekawa jestem jaki to jest BARDZO wazny powod dla ktorego wybierasz wlasnie USA. Powód wole zachować dla siebie, moze wydać się być dziecinny. Dziękuje ogólnie za odpowiedź, pokieruje do ciebie na PW pare pytań.
pelasia Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Ciekawa jestem jaki to jest BARDZO wazny powod dla ktorego wybierasz wlasnie USA. Dokładnie, co moze być powodem aby wybrać bycie nielegalnym w USA. A jaki stan masz na myśli? Bo co stan to inne koszty życia.
KaeR Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Witam wszystkich mam 17 lat i jestem uczniem pierwszej klasy liceum na profilu biol chemicznym. W planach mam w ciągu czterech lat wyjechać do USA, skończyć szkołe i rok pracować za granicą na ten wyjazd. Co prawda brzmi to naprawdę jak marzenia - jednak marzenia sie spełniają. Mam naprawdę poważny powód, który nadaje mi ambicje w celu wyjechania do kraju. Mam do was pare pytań z tym związanych. Prognozuje, że wszystkie moje cele (ukończenie szkoły, pieniądze i wiza [turystyczna]) będą gotowe jak skończe 21 lat. Oczywiście pracować chciałbym na lewo - bo wątpie aby studia w Polsce dały mi szanse na prace w USA (traktuje to jako marnotractwo czasu), a studiować w USa również odpada z powodu wysokich kosztow. Jestem bardzo ciekawy jak łatwo znaleźć lewą prace, dzięki której bedzie mnie stać na opłat czynszu i na podstawowe artykuły spożywcze. Prosiłbym was o ocene, czy mój plan na życie w ciągu 4 lat jest możliwy do spełnienia, prognozuje że przy spięciu czterech liter, oczywiście przypominam, że mam naprawdę poważny powód, który pcha mnie do przodu. Dlaczego zakladasz, ze dostaniesz wize do USA? Wyglada na to, ze bedziesz sie miescil w tych 10%, ktore wizy nie dostaja.
care11 Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Dokładnie, co moze być powodem aby wybrać bycie nielegalnym w USA. A jaki stan masz na myśli? Bo co stan to inne koszty życia. Connecticut (Nowa Anglia) Dlaczego zakladasz, ze dostaniesz wize do USA? Wyglada na to, ze bedziesz sie miescil w tych 10%, ktore wizy nie dostaja. Mam ambicje i marzenia.
KaeR Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Mam ambicje i marzenia. I? Konsul ma gdzies Twoje marzenia. A odnosnie ambicji za wikipedia: Ambicja (łac. ambitio - żądza sławy, czci, uznania; staranie się, szlachetna duma, poczucie własnej godności) - postawa człowieka, cecha charakteru polegająca na silnym poczuciu godności osobistej oparta na stawianiu sobie trudnych celów i dążeniu do ich realizacji (człowiek ambitny), także nieuporządkowane dążenie do sławy i zaszczytów. Na podstawie tego co piszesz nie masz zadnych ambijcji. Chcesz pracowac za kilka dolarow na godzine nielegalnie, prawdopodobnie w gownianej robocie, bez zadnego zabezpieczenia. To nie ambicja... to glupota.
care11 Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 I? Konsul ma gdzies Twoje marzenia. A odnosnie ambicji za wikipedia: Ambicja (łac. ambitio - żądza sławy, czci, uznania; staranie się, szlachetna duma, poczucie własnej godności) - postawa człowieka, cecha charakteru polegająca na silnym poczuciu godności osobistej oparta na stawianiu sobie trudnych celów i dążeniu do ich realizacji (człowiek ambitny), także nieuporządkowane dążenie do sławy i zaszczytów. Na podstawie tego co piszesz nie masz zadnych ambijcji. Chcesz pracowac za kilka dolarow na godzine nielegalnie, prawdopodobnie w gownianej robocie, bez zadnego zabezpieczenia. To nie ambicja... to glupota. Oczywiście jestem świadomy, że jest to trudny cel, który ciągnie mnie na skraj głupoty. Jednak mam swoje cele i chcę je spełniać.
katlia Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 "wątpie aby studia w Polsce dały mi szanse na prace w USA" Znam wielu polakow po studiach w Polsce ktorzy pracuja legalnie w Stanach na dobrych stanowiskach, za godne (lub wrecz swietne) pieniadze. Odrzucanie mozliwosci dobrego, i nie super drogiego, wyksztalcenia w Polsce lub w UE na korzysc pchania sie do USA zeby tam pracowac "na lewo" jest nie tylko dziecinne ale tak nielogiczne ze naprawde mozna by kwestionowac twoj stan psychiczny... PS ale jezeli naprawde chcesz tak zyc, to radze uczyc sie hiszpanskiego... bo bedziesz pracowal dla Latynosow wsrod innych Latynosow.
KaeR Napisano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2015 Oczywiście jestem świadomy, że jest to trudny cel, który ciągnie mnie na skraj głupoty. Jednak mam swoje cele i chcę je spełniać. To wlasnie nie jest trudny cel. Kazdy moze sobie probowac nielegalnie pracowac. Przewaznie nie sa wymagane jakies skomplikowane umiejetnosci. Do zrywania azbestu wystarcza dwie rece. Jakbys wyjezdzal legalnie, to inna sprawa. To by bylo ambitne. PS ale jezeli naprawde chcesz tak zyc, to radze uczyc sie hiszpanskiego... bo bedziesz pracowal dla Latynosow wsrod innych Latynosow. Mysle, ze nie bedzie nawet wiedzial jak sie wkrecic w towrzystwo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.