Thought Napisano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 Hey. Na wstepie chcialbym wszystkich bardzo powitac jako iz wlasnie stworzylem konto po krotkim przegladaniu forum Znalazlem pare informacji na oficjalnych stronach dotyczacych wyksztalcenia, jak podaja wymagane jest ukonczenie high school. Tyczy sie to tylko polskich liceow, czy tez po technikum mam prawo wystartowac w loterii z racji iz mam srednie? Drugie pytanie, nieco niezreczne i odchodzace od tematu - Czy z punktu polskiego prawa jestem w stanie zmienic sobie personalne dane na angolojezyczne bez jakichkolwiek problemow bedac jeszcze w polsce?
andyopole Napisano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 Hey. Na wstepie chcialbym wszystkich bardzo powitac jako iz wlasnie stworzylem konto po krotkim przegladaniu forum Znalazlem pare informacji na oficjalnych stronach dotyczacych wyksztalcenia, jak podaja wymagane jest ukonczenie high school. Tyczy sie to tylko polskich liceow, czy tez po technikum mam prawo wystartowac w loterii z racji iz mam srednie? Drugie pytanie, nieco niezreczne i odchodzace od tematu - Czy z punktu polskiego prawa jestem w stanie zmienic sobie personalne dane na angolojezyczne bez jakichkolwiek problemow bedac jeszcze w polsce? Technikum to o wiele lepsza szkola niż rozszerzona podstawowka jaka jest ogólniak no chyba ze wiesz czego sie naumiales w tej szkole. Sadzac po tym ze nie jesteś pewny czy masz srednie wyksztalcenie można wyciagac rozne wnioski... Liczy się również da amerykanow. Ze zmiana nazwiska na "hamerykanskie" będziesz musial jednak odczekać min. 5 odpustow w swojej parafii. Najszybciej będziesz mogl pomachać amerykańskim paszportem dopiero na szóstym...
uga Napisano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 O zmianę imienia i nazwiska najlepiej pytać w urzędzie. Nie wiem, czy przepisy się jakoś zmieniały, znalazłam taki artykuł: http://www.polskatimes.pl/artykul/81991,chcesz-zmienic-nazwisko-musisz-miec-wazny-powod,2,id,t,sa.html Cytat z artykułu: "Obywatel polski, Jan Kowalski, nie może nazywać się John Kowalsky. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmówi zgody na zamianę polskiego imienia i nazwiska na niepolskie; lecz jeśli dotyczy to Kowalskiego mieszkającego stale za granicą, to "ważne względy" mogą przemawiać na jego korzyść i uzyska zgodę."
sly6 Napisano 22 Czerwca 2015 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2015 technikum,liceum liczy sie ,wazne aby miec 12 lat nauki jak masz np 11 lat nauki a do tego bez matury to nie ma wygranej w loterii a co do zmian nazwisk,imienia to narazie sa takie zasady https://www.msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/rejestracja-stanu-cywi/12973,Administracyjna-zmiana-imienia-lub-nazwiska.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.