kzielu Napisano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2016 Ja to w ogole tutaj nie ogarniam tego systemu emerytur. Gadalam juz z moim tesciem chyba z 5 razy na ten temat i dalej nie czaje. Na szczescie (lub nie) pozostalo mi jeszcze mnostwo lat pracy - moze do tego czasu ogarne co sie dzieje Alez on jest bardzo prosty i sprawiedliwy - w uproszczeniu - jak nie odlozysz, to nie bedziesz miala (pominmy SS milczeniem). Mozesz te pieniadze odkladac pod poduszke, mozesz je odkladac na konto 401k jezeli pracodawca takie oferuje i wtedy sa one zwykle inwestowane (i pomnazane - lub wrecz przeciwnie - zaleznie od stanu rynku i jak i w co zostaly zainwestowane) lub inne opcje (IRA, Roth IRA). Kluczowy koncept jest taki ze oszczedzasz samemu, z _wlasnej_ pensji i dalej cos z tymi pieniedzmi robisz. Nie jest to tak rozne od Zusu bo te pieniadze tez ida z pensji, tyle ze tam nie ma sie zadnego wyboru i nie ma to nic wspolnego z jakimkolwiek oszczedzaniem.
Ewunia123 Napisano 29 Października 2017 Zgłoś Napisano 29 Października 2017 Wrocilam do Polski po 15 latach w USA i juz mysle jakby tu znow wyjechac. Tym razem moze na FL, bo tu zimno mi caly czas
Ewunia123 Napisano 29 Października 2017 Zgłoś Napisano 29 Października 2017 Just now, Ewunia123 said: On 8/3/2016 at 4:11 AM, andyopole said: W dzisiejszych dolarach wyszło mi 1284.00 Do tego dojdzie 25 lat pracy w Polsce i ponad 5 w UK. Na chleb ze smalcem wystarczy. Ja sobie tez zrobilam to wyliczenie, ale ten system nie bierze pod uwage ile lat sie dotychczas przepracowalo. Ja mam tylko 7 lat pracy w USA, a on mi wyliczyl jakbym pracowala od 20 roku zycia, lub cos w tym rodzaju. Czy mam racje?
krokus Napisano 29 Października 2017 Zgłoś Napisano 29 Października 2017 41 minut temu, Ewunia123 napisał: Wrocilam do Polski po 15 latach w USA i juz mysle jakby tu znow wyjechac. Tym razem moze na FL, bo tu zimno mi caly czas Ewunia123 Czy to znaczy że USA jest lepszym miejscem do życia? Dlaczego wróciłaś ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.