kibicsoccera Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 Hey, nie wiedzialem jak krotko opisac w tutule to o co chce zapytac, wiec moze dziwnie to brzmi. Sytuacja wyglada tak: Moja kolezanka jest au pair w USA i zamierze przedluzyc wyjazd o rok, czyli jej wiza wygasnie ale bedzie miala wazny status. Czyli jak wyjedzie z USA to musi sie znowu starac o wize. Slyszalem, ze mozna wyjachac jednak do niektorych krajow (np Meksyk) i nie trzeba sie potem ubiegac o wize, zeby wrocic do USA. Ile w tym prawdy?
ilon Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 Ja bedac na wizie J1 moglam wyjechac z USA, majac podpis czy tam pieczatke od mojego sponsora w DS2019, ale w trakcie trwania programu, a nie grace period. Niech sie kolezanka skontaktuje ze swoim sponsorem to pewnie rozwieja jej wszystkie watpliwosci.
kibicsoccera Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 Ona nie do konca ufa tym ludziom z agencji bo juz raz ja wprowadzili w blad. Tak jak wspomnialem wyzej wiza juz by wygasla w momencie wyjazdu, wiec bylby to przedluzony (aczkolwiek wciaz legalny) pobyt. Ty tez wyjezdzalas na przdluzonym pobycie czy na jeszcze waznej wizie @ilon ?
ilon Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 I na waznej wizie i w terminie trwania programu w moim DS.
kibicsoccera Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2016 tutaj jest chyba troche inna sytuacja bo ona zrobila rok programu i przedluzyla na nastepny rok. wlasnie nie wiem jak to jest w takiej sytuacji
sly6 Napisano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2016 Na każdym forum o aupair jej Tobie powiedza
kig Napisano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Hey, nie wiedzialem jak krotko opisac w tutule to o co chce zapytac, wiec moze dziwnie to brzmi. Sytuacja wyglada tak: Moja kolezanka jest au pair w USA i zamierze przedluzyc wyjazd o rok, czyli jej wiza wygasnie ale bedzie miala wazny status. Czyli jak wyjedzie z USA to musi sie znowu starac o wize. Slyszalem, ze mozna wyjachac jednak do niektorych krajow (np Meksyk) i nie trzeba sie potem ubiegac o wize, zeby wrocic do USA. Ile w tym prawdy? Nie wiem czy Meksyk jest jakims wyjatkiem ale au pair moga pdrozowac pozna granice USA TYLKO podczas pierwszego roku. Jesli wyjezdzaja poza granice i chca przedluzyc program o kolejny rok to musza wrocic tutaj na jakis czas przed ukonczeniem tego pierwszego roku (Nie jestem pewna dolkadnie ile). Z tego co wiem to po ukonczeniu roku juz I'm wyjezdzac Nie wolno bo przedluzajac na kolejny rok Nie maja grace period I musza zaczac kolejny rok z nowa rodzina natychmiast po zakonczeniu pierwszego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.