viinga Posted July 19, 2005 Report Share Posted July 19, 2005 Mój mąż ma od półtora roku obywatelstwo amerykańskie. Ponad rok temu wzięliśmy ślub. Mieszkamy w Polsce, ale teraz chcielibyśmy wyjechać do USA. Ja nigdy wcześniej nie byłam w USA, mąż wrócił do Polski zaraz po uzyskaniu obywatelstwa. Jakie dokumenty powinniśmy złozyc w ambasadzie aby szybko uzyskać zielona karte. Mąż ma paszport, a certyfikat został w stanach czy wystarczy tylko kopia do ambasady? ile kosztuje złożenie petycji i jak długo się czeka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted July 20, 2005 Report Share Posted July 20, 2005 poczytaj na tej stronie: http://poland.usembassy.gov/poland-pl/fami...y_based_im.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
majka Posted July 21, 2005 Report Share Posted July 21, 2005 Z tego co widze nie napisali tam o zdjeciach. Potrzebne sa 2 zdjecia od osoby, w stylu paszportowym (usa nie polskim). Poza tym jak sobie sciagniesz I-130 tam dokladnie bedzie pisalo co i jak. Nie wiem czy nasza sytuacja jest dokladnie taka sama, bo moj maz jest amerykaninem, ale jakbys miala jakies pytania probuj gg (wiem ze zawsze tak pisze, ale wole konkretne pytania ) Hmm... jak chcesz moglabym ci tez formularze mailem wyslac jesli chcesz. Tak jeszcze mysle jak to bedzie ze sponsoringiem(nie wiem jak jest w waszym przypadku ja potrzebuje dodatkowego sponsora, bo moj maz jest w Polsce ostatnie 1,5roku), bo trzeba potem przedstawic podatki z 3 ostatnich lat, a twoj maz byl w Polsce, ale tu niech odpowie ktos madrzejszy bo ja tak daleko z papierami jeszcze nie doszlam Link to comment Share on other sites More sharing options...
viinga Posted July 25, 2005 Author Report Share Posted July 25, 2005 Dzięki za odpowiedzi. Bardzo bym prosiła o wysłanie tych formularzy. Rzeczywiście mój mąz tez w ostatnim roku nie rozliczał się , bo był w kraju. dodatkowym sponsorem mógłby być teść. mój mail: kbasia1@wp.pl, gg:1969525. Chciałabym z toba porozmawiać bo naprawde nie wiemy od czego zacząć. jak długo trzeba czekac tutaj w kraju aby dostać zielona karte? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubakj Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 Brak rozliczenia sie z podatkow jest wielka przeszkoda. Niech skontaktuje sie z IRS i rozliczy wszystkie sprawy, bo to jest wielki problem przed sponsorowaniem. Dodatkowo po uzyskaniu obywatelstwa USA nie wolno przez 1 rok wyjezdzac na stale poza USA! Nalezy sie liczyc z kara pieniezna za brak rozliczenia sie z IRS. Czy powiadomil odpowiednie urzedy, ze wzial slub z polka i powinien swoja zone tez rozliczyc jako dependant. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.