Pucek Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Za rok kończę technikum po którym chcę iść na studia , ale nie w Polsce tylko w USA . Mój plan jest taki : - Kończę Technikum - Idę do pracy żeby zarobić na wyjazd i przeżycie w USA - W trakcie pracy w Polsce szukam pracy w USA z drobną pomocą wujka z Nowego Jorku - Gdy już będę w tym USA chcę pracować przez około rok żeby doszlifować język i nabrać doświadczenia . - Po roku mam zamiar iść na studia , najlepiej związane z programowaniem gdyż spędzam nad tym bardzo dużo czasu i się tym interesuję . - W trakcie studiowania oczywiście kontynuuję pracę żeby jakoś przeżyć Chcę zamieszkać w USA do końca mojego życia , lecz potrzebuję pomocy w dopieszczeniu tego planu . Nic nie napisałem o wizie i procesie szukania pracy bez powodu , w tym momencie potrzebuję waszej pomocy , czy może udzielenia rady w sprawie wizy i procesie szukania pracy . Jeżeli komuś coś się nie podoba w moim planie lub uważa to za w 100% głupie nich napiszę co i na co mam to zamienić , bardzo o to proszę . Z góry dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 W sposob legalny praktycznie plan jest nie do wykonania. Na jakiej podstawie zamierzasz pracowac przez rok w stanach? Jak zaplacisz za szkole w USA? Plan jest nie do dopieszczenia bo nie ma zadnego planu jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pucek Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 W sposob legalny praktycznie plan jest nie do wykonania. Na jakiej podstawie zamierzasz pracowac przez rok w stanach? Jak zaplacisz za szkole w USA? Plan jest nie do dopieszczenia bo nie ma zadnego planu jeszcze. Mógł bym pana prosić o ułożenie planu ? Bo w tym momencie nie mam pojęcia co robić ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Mógł bym pana prosić o ułożenie planu ? Bo w tym momencie nie mam pojęcia co robić ... Prosze bardzo. Nawet kilka opcji moge dostarczyc: 1. Wygrana w loterii zielonej karty. 2. Slub z obywatelem amerykanskim lub rezydentem. 3. Sponsoring pracowniczy (w tej chwili Cie nie dotyczy). 4. Studia w USA i szukanie pracodawcy po studiach. Jesli skonczysz STEM masz trzyletnie pozwolenie na prace. Jesli inny kierunek - roczne. Niedlugo wchodza zmiany w tym programie. Wada planu, bardzo kosztowny, jesli nie znajdzie sie pracodawcy w trzy miesiace po studiach to wypad. Pracodawca musi zaczac sponsoring w czasie trwania stazu. Wizy pracownicze teraz sa przydzielanie z loterii raz do roku. 5. Studia w Polsce, kontynuacja na magisterke w stanach i patrz punkt 4. 6. Studia w Polsce, aplikacja o prace w USA po studiach. Szanse male, ale zawsze. Uwaga: Wiza pracownicza jest tymczasowa. Pracodawca powinien wystapic o GC lub slub z tubylcem. Jak o czyms zapomnialem to niech ktos dopisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pucek Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Prosze bardzo. Nawet kilka opcji moge dostarczyc: 1. Wygrana w loterii zielonej karty. 2. Slub z obywatelem amerykanskim lub rezydentem. 3. Sponsoring pracowniczy (w tej chwili Cie nie dotyczy). 4. Studia w USA i szukanie pracodawcy po studiach. Jesli skonczysz STEM masz trzyletnie pozwolenie na prace. Jesli inny kierunek - roczne. Niedlugo wchodza zmiany w tym programie. Wada planu, bardzo kosztowny, jesli nie znajdzie sie pracodawcy w trzy miesiace po studiach to wypad. Pracodawca musi zaczac sponsoring w czasie trwania stazu. Wizy pracownicze teraz sa przydzielanie z loterii raz do roku. 5. Studia w Polsce, kontynuacja na magisterke w stanach i patrz punkt 4. 6. Studia w Polsce, aplikacja o prace w USA po studiach. Szanse male, ale zawsze. Uwaga: Wiza pracownicza jest tymczasowa. Pracodawca powinien wystapic o GC lub slub z tubylcem. Jak o czyms zapomnialem to niech ktos dopisze. Mam jeszcze jedno pytanie czy wujek który mieszka od kilkudziesięciu lat w USA był by mi w stanie pomóc , choć by w minimalnym stopniu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Mam jeszcze jedno pytanie czy wujek który mieszka od kilkudziesięciu lat w USA był by mi w stanie pomóc , choć by w minimalnym stopniu ? Tak. Dając Ci wsparcie finansowe i mieszkanie podczas wykonywania, któregoś z planów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pucek Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Tak. Dając Ci wsparcie finansowe i mieszkanie podczas wykonywania, któregoś z planów. Mam jeszcze jedno pytanie , co potrzeba żeby dostać się na uczelnie w USA . Chodzi mi oczywiście o sprawy typu zielona karta itp . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackie Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Mam jeszcze jedno pytanie , co potrzeba żeby dostać się na uczelnie w USA . Chodzi mi oczywiście o sprawy typu zielona karta itp . Najważnjesza rzecz: pieniądze. Jak już to będziesz miał to możesz się martwic o resztę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
glimi Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 a ja bym powiedzial ze trzeba miec duzooooooooooo pieniedzy bo jezeli sie nie myle to zagraniczni studeci placa o wiele wiecej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaeR Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Mam jeszcze jedno pytanie , co potrzeba żeby dostać się na uczelnie w USA . Chodzi mi oczywiście o sprawy typu zielona karta itp . Na licenjat czy wyzej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.