Skocz do zawartości

Załatwienie Wizy W Kanadzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka dni temu otrzymałam wizę B1/B2 w Toronto - będąc właśnie w Kanadzie na IEC. Proces był ekspresowy - od wypełnienia wniosku online do odbioru paszportu z wizą minęły dwa tygodnie. Zapewne zależy od sytuacji - ale nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że proces starania się o wizę w Kanadzie jest trudniejszy niż w Polsce. W moim przypadku był dziecinnie prosty. Zabrałam ze sobą kilka dokumentów 'wspierających', nikt jednak mnie o nie nie poprosił - jedyne czym musiałam się okazać to mój paszport, potwierdzenie złożenia wniosku i Work Permit. Spotkanie miałam umówione na godzinę 8:15am, konsulat opuściłam o 8:40am :) Jedyne o co zapytała mnie oficerka to: co robię w Kanadzie, ile zarabiam, w jakie miejsce chcę się udać, gdzie mieszka moja mama i brat - 5 minut i po sprawie. Zaznaczam, że mój kontrakt w Kanadzie kończy się za 4 miesiące, nie mam więc żadnego związku ani z Kanadą, ani z Polską. Generalnie każdy odchodził od okienka z wizą, jedynie dziewczyna, która praktycznie nie mówiła po angielsku i odpowiadała ciszą na każde pytanie - została odesłana z kwitkiem, co raczej nie dziwi. Widziałam już wiele komentarzy na różnych forach mówiących o tym, że staranie się o wizę poza granicami swojego kraju jest znacznie trudniejsze - nie widziałam jednak żadnych argumentów dlaczego. Zapraszam na stronę mojego bloga po więcej informacji: https://mindthatwanders.wordpress.com/2016/05/01/u-s-visa-z-kanady/. Powodzenia!

Napisano

A czytałaś to jaki procent osób dostaje wizę przez Kanadę ;)

Może trochę się zmieniło teraz lecz od sierpnia 2009 roku kiedy Polska może brać udział w programie ICE tak fajnie nie bylo

Dobrze ze piszesz ze Twoim wypadku :) znalem osoby co miały prace pobyt stały a wyszly bez wizy..a chodzilo o Toronto ;)

Pytasz się dlaczego trudno..zalezy od osoby i tej co ja pyta..np brak weryfikacji dokumentów,do tego co to jest ten program..i można by wiele napisać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...