Skocz do zawartości

Problem Z Wyborem Wizy Dla Opiekuna...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na wstępie chciałbym powitać serdecznie wszystkich użytkowników forum ponieważ jestem tu pierwszy raz. Nie bardzo wiedziałem gdzie ulokować moje pytanie ale wydaje mi się, że jest ono związane z wizą turystyczną lecz nie jestem tego pewien stąd moja obecność tutaj. Moja sytuacja jest dość nietypowa i nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi na polskiej stronie internetowej konsulatu US. Jestem z krwi i kości Polakiem i nigdy nie byłem w USA chociaż posiadam wizę typu C1/D ponieważ jestem z zawodu marynarzem i istnieje możliwość, że kiedyś wkroczę na terytorium tego państwa lecz jeszcze do tego nie doszło. W zasadzie to co pisałem wcześnie to taki wstęp teraz przejdę do meritum.

Moja samotna 86 letnia sąsiadka mieszkająca pode mną posiada obywatelstwo amerykańskie, ma parę spraw do załatwienia w USA lecz ze względu na swój wiek obawia się, że coś może się złego wydarzyć i potrzebuje opiekuna, zapytała się mnie czy chciałbym jej towarzyszyć w tej podróży i że poniesie wszystkie koszta związane z tą wyprawą. Nie długo zastanawiając się odpowiedziałem "Tak" lecz później doszedłem do wniosku, że jednak potrzebna mi do tego wiza inna niż posiadam, a ja nie bardzo wiem jaką i własnie to jest moje pytanie do was.
Czy istnieją specjalne wizy dla opiekunów osób starszych? A może to typowa wiza turystyczna?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Napisano

KeaR czy jesteś tego pewien? Jeśli tak to jak wygląda czas trwania takiej wizy... Pobyt ten może trwać nawet 2 miesiące.

Napisano

KeaR czy jesteś tego pewien? Jeśli tak to jak wygląda czas trwania takiej wizy... Pobyt ten może trwać nawet 2 miesiące.

Jedziesz de facto turystycznie. Nie ma wiz dla towarzyszy obywateli. Czas trwania wizy po przekroczeniu granicy jest do szesciu miesiecy wg uznania oficera na granicy.

Napisano

Oczywiście ma rodzinę w USA lecz jej dzieci nie bardzo utrzymują z nią kontakt. Z resztą 10 lat temu wróciła do Polski ponieważ czuła się tam sama ze względu na to iż jej 2-gi mąż(nie jest ojcem jej dzieci) z którym była związana uczuciowo zmarł i wróciła do pierwszedo męża(ojca dzieci) z Polski lecz on został ubesławolniony przez córkę mieszkającą w Polsce. Sytuacja jest strasznie zagmatwana...
Jak to wytłumaczyć konsulowi?
Powinna jechać ze mną do konsulatu?(chociaż jej zdrowie jest jak parabola)

Turystyczna. Przygotuj sie na przeprawę bo konsula bedzie interesowało raczej to ze nikt z jej rodziny nie chce jej pomoc.

Napisano

Jak to wytłumaczyć konsulowi?

Normalnie... slownie...

Powinna jechać ze mną do konsulatu?(chociaż jej zdrowie jest jak parabola)

Nie, bo to Ty sie ubiegasz o wize.

Napisano

Jej wycieczka do konsulatu nie ma sensu, nie wpuszcza jej nawet z tobą. Obywatele USA maja inne godziny przyjęć a w niektórych ambasadach/konsulatach nawet inne pomieszczenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...