miccie Napisano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Witam, Chciałem się zapytać czy ktoś się może orientuje jak wygląda sprawa podatków w USA, jeżeli przebywam tam na wizie biznesowej, otrzymując wynagrodzenie z innego państwa niż USA, a mój pobyt przekroczy 6 miesięcy od momentu pierwszego przylotu do stanów w ciągu ostatniego roku.
sly6 Napisano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 A będziesz nadal legalnie? Co na to mówi ten ktoś u kogo jesteś?
miccie Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Latam co jakiś czas do PL, nie mam zamiaru przebywać w USA dłużej niż mam wbite w paszporcie. Byłem raz na 6 tygodni później poleciałem do domu na pare tygodni, ale będę musiał latać tam i z powrotem jeszcze kilka razy...
KaeR Napisano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Latam co jakiś czas do PL, nie mam zamiaru przebywać w USA dłużej niż mam wbite w paszporcie. Byłem raz na 6 tygodni później poleciałem do domu na pare tygodni, ale będę musiał latać tam i z powrotem jeszcze kilka razy... Nie zarabiasz w USA to od czego chcesz placic podatki?
miccie Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Ale wykonuję tutaj obowiązki za które otrzymuję wynagrodzenie w innym państwie. Dlatego dopytuję bo nie chcę mieć później nieprzyjemności z tego powodu że o czymś nie wiedziałem, a nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat.
sly6 Napisano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Chyba ze chodzi ze jesteś rezydentem danego stanu.
KaeR Napisano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2016 Ale wykonuję tutaj obowiązki za które otrzymuję wynagrodzenie w innym państwie. Dlatego dopytuję bo nie chcę mieć później nieprzyjemności z tego powodu że o czymś nie wiedziałem, a nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat. Jesli wykorzystujesz wize zgodnie z przeznaczeniem nie powinienes miec problemow z podatkami. Ludzie wykonuja swoje obowiazki na targach, konferencjach, rozmowach biznesowych i nie pociaga to za soba obowiazku podatkowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.