avona Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2016 Witam wszystkich Mieszkam w Irlandii ponad 14 lat,jestem samotna matka ,mój syn lat 13 obywatel Irlandii.Mam brata w Chicago,który mieszka tam 16 lat,wyjechał na wizie turystycznej i juz tam został,teraz ma obywatelstwo,żone,dziecko itd.Chciałabym z synem pojechać do nich za rok na wakacje i tu jest pytanie, czy to wogóle możliwe żebysmy dostali wizy turystyczne?Jak to wszystko trzeba zrobić?Czy brat ma mi wysłac zaproszenie?Czy on figuruje gdzies w papierach ,że został tam na "czarno"?Prosze o pomoc.Iwona
Joanna30 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2016 Twój syn, jako obywatel Irlandii nie musi starać się o wizę. Wystarczy że wypełni ESTA. Zaproszenie nie będzie do niczego potrzebne. Brat na pewno figuruje, że wyjechał na turystycznej i nie wrócił. Ty, wypełniając wniosek, będziesz musiała odpowiedzieć, że masz tam brata i że jest obywatelem, bo odpowiada się, jaki jest stan obecny. Co konsulat zrobi z ta informacją i czy zostaniesz "ukarana" za to, że brat przesiedział wizę - tego nie wie nikt. Pozostaje Ci starać się o wizę.
sly6 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2016 Masz pokazać ze brat Ci nie pomoże w zostanie na czarno,w pracy na czarno i ze masz podstawy po zachowaniu ze wrócisz na czas. Ważne jest ile czasu jesteś w Irlandii,czy i jaka prace masz.. Będziesz się starać o wizę w Irlandii? I najważniejsze ze nie zrobisz tego samego jak Twój brat. Jak jesteś tyle czasu w Irlandii pomyśl o obywatelstwie Irlandii.
avona Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2016 Super,wszystko wiem,jestem własnie na etapie starania sie o obywatelstwo Irlandzkie,więc pewnie tak to sie skonczy ,że jako obywatel tutaj bede o wize pytac, Może sie uda Tak pracuje tutaj,płace podatki,syn sie uczy itd normalne życie prowadzimy
sly6 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2016 Pamiętaj tylko ze możesz być jako obywatelka Irlandii 90 dni na terenie USA Powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.