hellochris Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Hej, Od 5 miesięcy przebywam w USA na wizie J-1 na rocznym programie internship. Chciałbym kupić samochód, bo zima się zbliża Czy będę go mógł potem sprowadzić do Polski jako mienie przesiedleńcze? (Wizę mam na 12-13 miesięcy, a zakupie samochód 6-7 mies przed powrotem). Czytałem, że okres przebywania musi być nieprzerwany. Czy jeżeli wrócę do Polski na święta na 2 tyg, to wtedy mogę nie dostać zwolnienia z opłat celnych? (wezmę urlop w pracy)
andyopole Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 http://www.mf.gov.pl/documents/766655/2947694/Najczęściej+zadawane+pytania pkt. 10
hellochris Napisano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Czytałem to, ale ciągle nie znalazłem odpowiedzi, czy wiza J-1 na 12 mies podlega pod "miejsce zwykłego zamieszkania" i "koncentracje interesów zyciowych" Cytuj "Zwolnienie może zostać udzielone tylko osobom, których miejsce zamieszkania znajdowało się poza obszarem celnym UE nieprzerwanie przez okres co najmniej 12 miesięcy. " - Czy tutaj nawet krótki wyjazd do innego kraju przerywa ten okres? Z logicznego punku widzenia tak, ale gdzieś czytałem, że wyjazdy typu 1-2 tyg są ok. Cytuj "Przez miejsce zwykłego zamieszkania należy rozumieć miejsce normalnego życia osoby przesiedlającej się, w którym koncentrują się jej sprawy życiowe. Osoba przesiedlająca się powinna udowodnić, iż będzie posiadała miejsce zwykłego zamieszkiwania w Polsce przedkładając takie dokumenty, jak np. karta czasowego pobytu, bądź dokument potwierdzający zameldowanie w kraju, umowa o pracę, " - Będąc na programie internship mam umowę o pracę + umowa o wynajem domu na czas trwania programu. Jestem właścicielem mieszkania w Polsce, czy to by przeszkadzało?
andyopole Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 To jest forum. Nie oczekuj tu odpowiedzi na Twoje pytania. Pytaj właściwych urzedow.
sly6 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 powinno wystarczyć . Napiszę tak zadzwoń do urzędu celnego i wyjaśnia Ci to dokladnie .
hellochris Napisano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Dzięki, Otrzymałem pozytywną odpowiedź z UC
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.