EasYPL Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Witam, W tym roku kończę edukację szkolną na poziomie Technika - kierunek informatyk. Oczywiście mam zamiar ukończyć szkołę z wynikiem pozytywnym odnosząc się do moich egzaminów zawodowych. Jestem w związku z Kobietą (ma 25 lat, posiada obywatelstwo Polskie, była pół roku w Stanach 3 lata temu w odwiedzinach) której Ojciec mieszka w Stanach, ma on swoją firmę która dobrze prosperuje. Jest on pełnoprawnym obywatelem kraju. Znalazłby się tam i praca dla mnie. Moja Pani chce abyśmy po ukończeniu mojej edukacji wylecieli do Stanów, do jej Ojca. Zaczęli tam mieszkać i budować swoje wspólne życie z jakimś ciekawym startem. Nie mam większego problemu z przyswajaniem języka obcego i wiem czego chce od życia. I tu nasuwa się moje pytanie, co mógłbym zdziałać w tej sprawie aby to pchanąć do przodu? O jaką wizę powinienem się starać? Słyszałem o loterii ale chyba już za późno. Jakby w tej kwestii wyszło sponsorowanie zielonej karty? Za wszelkie informacje bardzo dziękuję i każdą odpowiedź cenię jak złoto! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 sponsorowanie rodzinne.. Pobieracie się,Twój przyszły teść sklada papiery i wspólnie jedziecie. Poszukaj w biuletynie wizowym ile się czeka teraz. a co do sponsorowania pracowniczego to macie dobrego prawnika ? Poczytaj na stronach rządowych co należy miec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 tak loteria to za pozno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Ty sie nic raczej nie mozesz starac. Ojciec dziewczyny moza ja sponsorwac. I ona ciebie. (oczywiscie jak najpierw wezmiecie slub) Link to comment Share on other sites More sharing options...
EasYPL Posted December 12, 2016 Author Report Share Posted December 12, 2016 Rozumiem, iż w tym przypadku nie biorą pod uwagę takich aspektów jak np. Wykształcenie czy aktualne dochody? Po tej stronie raczej ciężko o dobrego prawnika. Od strony Stanów i teścia, dużo formalności jest do załatwiania? I jaki może być czas oczekiwania w Stanach na decyzję? Bo biuletyn już sprawdziłem i wiem co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 biuletyn to pokazuje a dużo to zależy od chęci oraz czytania zasad i np tego forum. mając taka firmę znajdzie szybko dobrego prawnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Dochody wazne sa w przypadku sponsora. Musi to byc 125% over poverty line. Albo ojciec bedzie musial miec co-sponsora. Nie bawcie sie w wizy pracownicze czy inne takie pierdoly, bo wizy pracownicze nie sa wizami stalego pobytu. Wedlug mnie strata czasu, jesli dziewczyna (no i niedlugo zona, jesli chcecie razem emigrowac) ma ojca obywatela. Sponsorowanie rodzinne jest dziecinnie proste i prawnik nie jest potrzebny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 dochody tescia wezma pod uwage. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 zacznij od czytania o I130. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EasYPL Posted December 12, 2016 Author Report Share Posted December 12, 2016 Rozumiem, zaraz sobie sprawdzę tą lekturę! Jeszcze jedno pytanie, czy aktualnie mogę swobodnie ubiegać się o wizę turystyczną? Chcielibyśmy polecieć tak do dwóch tygodni. Konkretnie chodzi mi o to czy nie zrobię sobie jakiegoś bałaganu w ''systemie''. Aktualnie jestem jeszcze uczniem w państwowej szkole więc powinno to być jakieś ułatwienie w odniesieniu do rozmowy o wizę. Przynajmniej tak mi się wydaje z logicznego punktu widzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.