mateuszp900 Napisano 19 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Witam. Polak z obywatelstwem amerykańskim składa wniosek o wizę emigracyjną dla swojej córki oraz jej niepełnoletnie dzieci (jego wnuki). Po kilkunastu latach nadchodzi prośba o przyjazd do urzędu imigracyjnego w USA. Wnuki są już dorosłe. Jak ta sprawa może dalej się potoczyć? Mogę dodać że córka tego człowieka nie zna języka angielskiego i nie jest przygotowana do życia i pracy w USA. Co dalej z jej dziećmi? Czy nadal mają szanse dostać wizę którą sponsorowałby ich dziadek?
kzielu Napisano 19 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2017 Jeżeli wnuki mają więcej niż 21 lat to nigdzie nie jada - może im pomóc CSPA ale do stwierdzenia tego potrzeba więcej danych. Ile lat mają konkretnie wnuki ? Oczywiście córka musiałaby wyjechać pierwsza albo z wnukami.
mateuszp900 Napisano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 W momencie gdy przyszło pismo zapraszające do biura imigracyjnego w NY (wybaczcie ale nie potrafię powiedzieć co w tym piśmie dokładnie było) wnuk ma 20 a wnuczka 15. Czy emigracja dzieci zależy od matki? Co jeśli matka nie jest osobą znającą język?
Gość Napisano 20 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 No niestety to jest problem matki w tym momencie. Miala czas sie nauczyc, skoro rozpatrywanie petycji trwalo kilka lat. Tak jak napisal ci kzielu - wnuki musza wyjechac z matka, albo matka pierwsza.
kzielu Napisano 20 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 37 minut temu, mateuszp900 napisał: W momencie gdy przyszło pismo zapraszające do biura imigracyjnego w NY (wybaczcie ale nie potrafię powiedzieć co w tym piśmie dokładnie było) wnuk ma 20 a wnuczka 15. Czy emigracja dzieci zależy od matki? Co jeśli matka nie jest osobą znającą język? Ok - ale jakie konkretnie pismo i gdzie aktualnie jest matka i wnuki ? Jezeli w US bez legalnego statusu, to ta petycje mozna do kosza wyrzucic. I co to za pismo ? Jaka maja priority date ? Jezeli PD jest current, to cala rodzina moze wyemigrowac. Brak znajomosci angielskiego to problem matki.
mateuszp900 Napisano 21 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 21 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi. Niestety nie posiadam szczegółowych informacji w tej sprawie. Miało to miejsce w przeszłości. Po prostu zastanawiało mnie czy były realne szanse na osiedlenie tych dzieci w USA.
kzielu Napisano 21 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2017 1 godzinę temu, mateuszp900 napisał: Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi. Niestety nie posiadam szczegółowych informacji w tej sprawie. Miało to miejsce w przeszłości. Po prostu zastanawiało mnie czy były realne szanse na osiedlenie tych dzieci w USA. Z tego co piszesz to generalnie tak - przy wspolpracy matki oczywiscie.
mateuszp900 Napisano 22 Lutego 2017 Autor Zgłoś Napisano 22 Lutego 2017 Tak też przypuszczałem. Co w takim razie powinna by zrobić po przyjeździe z Polski do NY wraz z dziećmi? Czy syn który za rok osiągnąłby pełnoletniość musiałby powrócić do kraju?
kzielu Napisano 22 Lutego 2017 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2017 11 minut temu, mateuszp900 napisał: Tak też przypuszczałem. Co w takim razie powinna by zrobić po przyjeździe z Polski do NY wraz z dziećmi? Czy syn który za rok osiągnąłby pełnoletniość musiałby powrócić do kraju? Nic. Syn moglby zostac, dostal by swoja zielona karte. W momencie wjazdu wszyscy sie od siebie uniezalezniaja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.