magda_nyc2017 Napisano 13 Maja 2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 Kochani, proszę o poradę. Mam rozmowę z konsulem w Warszawie 18/05, a 25/05 wylatuję na urlop i potrzebuję paszport. Wybrałam opcję odbioru z punktu w Annopolu. Czy realnie ten paszport powinien dotrzeć w przeciągu 2-3 dni roboczych? Jakie macie doświadczenia? Z góry bardzo dziękuję za info
sly6 Napisano 13 Maja 2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 jak system będzie działać dobrze to otrzymasz tak paszport.
magda_nyc2017 Napisano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 @sly6 dzięki za błyskawiczną odpowiedź powinnam się cieszyć, czy ten system jednak często zawodzi?
quarterback87 Napisano 13 Maja 2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 Czasem tak. Ale jak tak wszystko planujesz jak wyjazd, to bądź dobrej myśli. Powodzenia.
magda_nyc2017 Napisano 13 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 @quarterback87 ok dzięki. czy oprócz bycia dobrej myśli działa w ambasadzie jakaś procedura, która w wyjątkowych okolicznościach może przyspieszyć wydanie paszportu? Nie kwalifikuję się pod 'tryb przyspieszony' z tytułu śmierci, choroby lub biznesu. Lecę turystycznie do Azji Prośby i błagania pań na infolinii na coś się zdadzą?
quarterback87 Napisano 13 Maja 2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 Nie. Skoro nie spełniasz tych warunków to pozostaje nadzieja. Trzeba było wcześniej pewne ruchy zaplanować.
icecream Napisano 13 Maja 2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 Ja przy rozmowach w piątki paszport dostawałam kurierem ok środy-czw w następnym tygodniu, więc jest ryzyko. Ja bym rozmowę przełożyła na po powrocie.
axie92 Napisano 13 Maja 2017 Zgłoś Napisano 13 Maja 2017 Ja miałam rozmowę w piątek, a wizę już we wtorek. Więc nie ma reguły
magda_nyc2017 Napisano 14 Maja 2017 Autor Zgłoś Napisano 14 Maja 2017 @sly6 dziękuję za optymizm i wspacie; musi się udać!:) @icecream @axie92 dziękuję:) czyli to, co piszecie jest spójne ze stroną informacyjną ambasady: "Czas dostarczenia paszportu z wizą, to zazwyczaj 2-3 dni robocze dla osób, które mieszkają w mieście gdzie odbyła się rozmowa z konsulem i jeden dzień dłużej dla zamieszkałych w innych miejscowościach." - w takim przypadku ja powinnam odebrać paszport najpóźniej we wtorek, czyli 2 dni przed wyjazdem. Zadzwonię jutro na infolinię i napiszę, czego się dowiedziałam - może komuś jeszcze to pomoże @quarterback87 dzięki za moralizatorski ton Ewidentnie ryzykowna kalkulacja z mojej strony, na pewno jednak w takiej syt. nie będę stawiać na "nadzieję". Jeśli faktycznie nie ma żadnych formalnych środków, to pierwszym rozwiązaniem jest ustalenie z ambasadą terminowego odbioru i bieżący follow-up sprawy; drugim zaś ewent. przełożenie spotkania (gdyby chęć współpracy ze strony ambasady była niska; na ten moment chciałabym jednak tę opcję wykluczyć )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.