Skocz do zawartości

Wymiana Prawa jazdy z USA na polskie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Czy wymieniał ktoś może prawo jazdy z USA na polskie? Wiem, jakie dokumenty są potrzebne, ale chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Chcialbym zdać prawko na motor w Stanach i później przetransferować je na Polskę, gdyż nie opłaca mi się płacić w Polsce ze wszystkim prawie 2000zł. Wolę zapłacić 5$. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano
15 minut temu, RobertNYc napisał:

Z tego co wyczytalem na stronie Polskiego Konsulatu, to należy zdać examin teoretyczny w PL, by wymienić amerykańskie prawo jazdy na polskie. 

To to wiem. Chodziło mi bardziej np. czy polski urzad wysyła jakieś zapytanie do USA i ile ogólnie trwa ta procedura od kogoś kto ją przechodził. Wszelkie formalności znam.

Napisano
5 minut temu, webcio1212 napisał:

To to wiem. Chodziło mi bardziej np. czy polski urzad wysyła jakieś zapytanie do USA i ile ogólnie trwa ta procedura od kogoś kto ją przechodził. Wszelkie formalności znam.

Nie. To ty musisz ściągnąć z DMV tzw. Driving Record i okazać to w PL.

Napisano
Godzinę temu, RobertNYc napisał:

Nie. To ty musisz ściągnąć z DMV tzw. Driving Record i okazać to w PL.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Chciałem się doinformować. Wiadomo jak to z urzędami w Polsce bywa. Jakby znalazł się jeszcze ktoś kto osobiście przechodził tę procedurę proszę żeby opisał swoje wrażenia. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...