Skocz do zawartości
Agita

Która wiza będzie najlepsza Proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam. Jestem Polką która mieszka w Niemczech. Od trzech lat jestem w stałym związku z Amerykaninem. Planujemy ślub. Obecnie mój narzeczony jest w trakcie przeprowadzki z Korei na wyspę Guam gdzie będzie służył na okres 2-3 lat. Nie posiadam żadnej wizy. Nie ważne jak i gdzie chcemy się jak najszybciej pobrać aby być razem. Czekam na niego od roku w Niemczech gdzie mieszkam i pracuję. Obywatelstwo mam Polskie. Moj narzeczony pracuje dla Air Force. Miałam plan aby zaaplikować o wizę turystyczną, pobrać się w Danii, leciec na Guam i zacząć proces o zieloną kartę. Próbuje dzwonić pytać jedyne co słyszę to K 1 i długi proces czekania. Bardzo proszę o pomoc 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

K1 albo cr1. Narzeczenska albo malzenska.  Innej wizy imigracyjnej dla Ciebie nie ma. Wiza turystyczną nie służy do wyjazdów i starania się o zielona kartę. 

Generalnie te kilka miesięcy oczekiwania na k1 da się przeżyć szczególnie jak to twoja jedyna opcja. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bardzo Dziękuję. Czy Pani wie jak długo trwa proces wizy k1? 

Myślę że ok pół roku 

Edytowane przez Agita

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

22 minuty temu, Agita napisał:

Bardzo Dziękuję. Czy Pani wie jak długo trwa proces wizy k1? 

Myślę że ok pół roku 

W tej chwili to raczej blizej roku - poszukaj na forum - sa podobne tematy stworzone niedawno...

Btw - moze chociaz troche mniejszy rozmiar tego zdjecia w stopce... Please...

 

Edytowane przez kzielu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
52 minutes ago, kzielu said:

W tej chwili to raczej blizej roku - poszukaj na forum - sa podobne tematy stworzone niedawno...

Btw - moze chociaz troche mniejszy rozmiar tego zdjecia w stopce... Please...

 

Próbuje ale z informatyka się nigdy nie lubiłam 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

9 minutes ago, Joanna30 said:

To najlepiej usunąć go ze stopki :)

Probowalam.Moze Pani sprawdzić ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mało osób pamięta o tym ze w trakcie procesu o K1 mozna sie odwiedzać w USA. Ja przyjechałam na turystycznej przed wysłaniem papierów o K1 i siedzialam 6 mcy, wrocilam w lutym, papiery nam zatwierdzili w maju czyli spędziliśmy osobno jedynie 3 Mce. Jest to ryzyko jakies bo jesli nie wyjdzie z K1 to pózniej moga sie czepiać czemu tak długo sie siedziało ale jesli jest sie siebie pewnym i doprowadzi proces do końca to absolutnie taki wyjazd jest Ok.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

14 minutes ago, Patipitts said:

Mało osób pamięta o tym ze w trakcie procesu o K1 mozna sie odwiedzać w USA. Ja przyjechałam na turystycznej przed wysłaniem papierów o K1 i siedzialam 6 mcy, wrocilam w lutym, papiery nam zatwierdzili w maju czyli spędziliśmy osobno jedynie 3 Mce. Jest to ryzyko jakies bo jesli nie wyjdzie z K1 to pózniej moga sie czepiać czemu tak długo sie siedziało ale jesli jest sie siebie pewnym i doprowadzi proces do końca to absolutnie taki wyjazd jest Ok.

Proszę mi powiedzieć jak Pani to zrobiła krok po kroku. Ja widziałam narzeczonego w 2017 dwa tygodnie. Nie mam problemu żeby wrócić do Europy na 3 miesiące . Jak dla mnie ta opcja jest najlepsza 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

TRzeba ubiegać sie o wize turystyczna, po przyjeździe do USA wysłać dokumenty o K1 i czekać. W ambasadzie nie kłamać, mowić ze sie jedzie odwiedzić narzeczonego. Tylko nie mozna sie ubiegac o obie wizy na raz zdaje sie wiec najpierw wniosek o b1/b2, potem aplikacja o K1. No i tez nie radziłabym chwalić sie we wniosku i na granicy zamiarem pobytu na 6mcy, ja bilet przebukowalam, co prawda kłamać nie kłamałam tylko po prostu mi sie plany zmieniły i w zwiazku z tym zmieniłam date wylotu (juz po przylocie do USA) aby dłużej pobyć z narzeczonym. Potem wysłaliśmy dokumenty o K1 (w trakcie mojego pobytu w USA). Przed upływem daty na pieczątce wrocilam do kraju. Ewentualnie mozna tez przylecieć kilka razy na krótsze okresy zeby nie drażnić losu i nie kłamać we wnioskach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×