Pytajniki Napisano 12 Marca 2018 Zgłoś Napisano 12 Marca 2018 Od zawsze słyszałam, ze jesli zrezygnowałam z programu Au Pair i wróciłam wczesniej do Polski, to nie będę mogła ponownie wyjechać w ramach tego programu. Ostatnio jednak usłyszałam o historii, kiedy komuś udało się wyjechać ponownie pomimo nieukończonego roku w Stanach. Zadzwonilam w tej sprawie do ambasady. Po podaniu numeru paszportu i daty poprzedniego wyjazdu usłyszałam, że mogę wyjechać jeszcze raz, bo od mojego powrotu do Polski minęły juz ponad dwa lata. To, ze zrezygnowałam wczesniej z programu nie ma nic do rzeczy. Podeszłam do tego trochę nieufnie i dla pewności napisałam do nich jeszcze maila w tej sprawie. Otrzymałam taką odpowiedz: ” Dziękujemy za korespondencję. My nie mamy żadnych wytycznych wskazujących na brak możliwości ponownego uczestnictwa w programie, ale jednocześnie nie mamy wglądu do wszystkich informacji dotyczących Pani poprzedniego programu. Decyzję dotyczącą kwalifikacji do programu podejmuje organizacja sponsorująca, natomiast decyzję dotyczącą wydania wizy podejmuje konsul na podstawie informacji w systemie SEVIS wprowadzonych przez organizację sponsorującą oraz przedstawionych przez Panią w podaniach wizowych.” z tego maila wynika, ze największym problemem mogłyby byc informacje w systemie SEVIS. Niestety nigdzie w internecie nie mogę znaleźć info na temat tego, co by mnie dyskwalifikowały. Jakie informacje, ktore wykluczałaby mnie z programu, zamieszcza się w tym systemie? pozdrawiam
sly6 Napisano 12 Marca 2018 Zgłoś Napisano 12 Marca 2018 Łatwiej znaleźć o wizach studenckich https://www.ice.gov/factsheets/f-and-m-student-record-termination-reasons-sevis
Pytajniki Napisano 12 Marca 2018 Autor Zgłoś Napisano 12 Marca 2018 Godzinę temu, sly6 napisał: Łatwiej znaleźć o wizach studenckich https://www.ice.gov/factsheets/f-and-m-student-record-termination-reasons-sevis Dzięki. Moj przypadek zaliczałby się do „absent from country for five months”. Tylko czy to byłby wystarczający powod odmówienia wydania wizy J-1 ponownie? Jeśli to istotne, to w tamtym roku byłam w USA na wizie B-2, nie miałam żadnych problemów ani z otrzymaniem promesy wizowej ani przy wjeździe do USA. Czy to oznacza, że w systemie SEVIS wszystko jest w porządku i mogłabym jeszcze raz aplikować na program Au Pair?
sly6 Napisano 12 Marca 2018 Zgłoś Napisano 12 Marca 2018 Tam jest ze była ucieczka,złe zachowanie. Reszta to zobaczysz gdy znowu będziesz iść po wizę. Bo z tego wygląda że nie powinnaś mieć problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.