HarveyMilik Posted March 15, 2018 Report Share Posted March 15, 2018 Cześć wszystkim! Kilka dni temu dziewczyna była z koleżanką w Krakowie, gdzie odmówiono im otrzymania wizy. Sytuacja jest, wydaje mi się, na tyle niecodzienna, że postanowiłem zapytać Was o zdanie. Moja dziewczyna ma w pracy koleżankę, podobno dobrą koleżankę. Koleżanka była w zeszłym roku w USA i bardzo chciała tam wrócić. Od czasu powrotu ze Stanów suszyła głowę dziewczynie, żeby pojechać razem. W końcu ta zgodziła się - jadą razem. Jak o tym usłyszałem, to stwierdziłem, że co mi tam szkodzi, pojadę też. Wszyscy razem wypełniliśmy wnioski o wizę turystyczną, wnieśliśmy opłatę, we wniosku podaliśmy siebie nawzajem, że będziemy podróżować wspólnie. Dziewczyny umówiły się na spotkanie, ja się jeszcze nie umówiłem, prowadzę działalność gospodarczą, mam akurat sezon i będę mógł jechać dopiero w okolicach lata. Dziewczyny pojechały i na miejscu razem wzięto je na rozmowę. Okazało się, że koleżanka dziewczyny nie powiedziała nam, że jak była w poprzednim roku w USA to wizę dostała na dwa czy tam trzy tygodnie, a była w USA miesiąc dłużej. Jak tylko doszło do tego tematu, rozmówca powiedział tej koleżance, że jest niewiarygodna i wręczył jej odmowę. To samo zrobił (praktycznie automatycznie) z moją dziewczyną. No i mam tutaj teraz pytanie - czy jest jakikolwiek sens, żebym umawiał się i śmigał do Krakowa na rozmowę? Czy automatycznie dostanę odmowę (bo przecież mam te dziewczyny we wniosku). U mnie sytuacja jest inna o tyle, że prowadzę działalność w Polsce, czyli moja więź z krajem jest dużo wyższa niż tych dziewczyn. Chętnie pojadę do USA nawet sam, ale nie mam pojęcia, jak podejdą do tej sytuacji. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 15, 2018 Report Share Posted March 15, 2018 Nie będziesz wiedział dopóki nie spróbujesz. My też nie jesteśmy w stanie przewidzieć co się stanie. Konsul pewnie założył że dwie dziewczyny chcą jechać razem dla otuchy - skoro jedna już przesiedziala pobyt to dlaczego obie mają tego znowu nie zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted March 15, 2018 Report Share Posted March 15, 2018 Było tak kiedyś i jest teraz że jeden pisze jedno i robi coś innego a Ty za to płacisz , są tacy że idą oddzielnie by tzw zmylic Konsula a mogą iść wspólnie. W ds są dane wpisane i łatwo dojdzie się że miałeś lecieć lecz Ty np wizę otrzymasz teraz. Wtedy mógłbyś i Ty nie dostać wizy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joanna30 Posted March 16, 2018 Report Share Posted March 16, 2018 Teoretycznie możesz wypełnić nowy wniosek i wtedy nie będziesz ich podawał, jeśli faktycznie chcesz sam pojechać. I na podstawie tego wniosku dopiero będziesz umawiał się na spotkanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.