Skocz do zawartości

obywatelstwo wymagania

koko_dżambo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej, we wniosku o obywatelstwo jednym z wymogów jest wypisanie swoich ostatnich pobytów w usa  z ostatnich 5 lat, 30 miesięcy ma się być w usa, a co jeśli jest pół na pół (30 w us 30 w pl), a do tego jeden pobyt w pl dłuższy niż 6 miesięcy? czy jest teraz sens składać wniosek czy czekać aż ten przedłużony pobyt "wypadnie" z tego okresu 5 lat. Chodzi mi oto czy to są sztywne wymagania i bez nich ani rusz, czy jest miejsce na jakieś odstępstwa od reguły. Oprócz tych warunków, reszta wymogów jest raczej spełniona, podatki, brak popełnionych przestępstw itp.

Napisano

Pobyt powyzej 6 miesiecy "resetuje" Ci zegar, chyba ze:

(A) The applicant did not terminate his or her employment in the United States;

(B) The applicant's immediate family remained in the United States;

(C) The applicant retained full access to his or her United States abode; or

(D) The applicant did not obtain employment while abroad.

https://www.uscis.gov/policymanual/HTML/PolicyManual-Volume12-PartD-Chapter3.html

Napisano

dziękuję za odpowiedź! a czy w razie niepowodzenia w aplikacji o obywatelstwo, można taki wniosek składać ponownie? czy oprócz kwestii finansowych są jeszcze jakieś konsekwencje? fajnie by było mieć ten proces już "załatwiony", ale wiem, że to nie są proste rzeczy :)

Napisano
1 hour ago, koko_dżambo said:

dziękuję za odpowiedź! a czy w razie niepowodzenia w aplikacji o obywatelstwo, można taki wniosek składać ponownie? czy oprócz kwestii finansowych są jeszcze jakieś konsekwencje? fajnie by było mieć ten proces już "załatwiony", ale wiem, że to nie są proste rzeczy :)

Zalezy z jakiego powodu zostaje odrzucony wniosek. Jezeli jest to cos trywialnego, np. niezdany civic tests/test z jezyka albo niezachowane continuous residency, to jasne:  mozna skladac ponownie jeszcze i sto razy. Natomiast jezeli jest to cos powaznego np. na background check wyjdzie jakies skazanie, ktore dodatkowo nie bylo wykazane w aplikacji, albo jakis inny immigration fraud albo material misrep, to nie dosc ze odrzuca n-400, to jeszcze zabiora zielona karte i odesla do kraju ojczystego w skarpetkach...  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...