Skocz do zawartości
koko_dżambo

obywatelstwo wymagania

Recommended Posts

hej, we wniosku o obywatelstwo jednym z wymogów jest wypisanie swoich ostatnich pobytów w usa  z ostatnich 5 lat, 30 miesięcy ma się być w usa, a co jeśli jest pół na pół (30 w us 30 w pl), a do tego jeden pobyt w pl dłuższy niż 6 miesięcy? czy jest teraz sens składać wniosek czy czekać aż ten przedłużony pobyt "wypadnie" z tego okresu 5 lat. Chodzi mi oto czy to są sztywne wymagania i bez nich ani rusz, czy jest miejsce na jakieś odstępstwa od reguły. Oprócz tych warunków, reszta wymogów jest raczej spełniona, podatki, brak popełnionych przestępstw itp.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pobyt powyzej 6 miesiecy "resetuje" Ci zegar, chyba ze:

(A) The applicant did not terminate his or her employment in the United States;

(B) The applicant's immediate family remained in the United States;

(C) The applicant retained full access to his or her United States abode; or

(D) The applicant did not obtain employment while abroad.

https://www.uscis.gov/policymanual/HTML/PolicyManual-Volume12-PartD-Chapter3.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dziękuję za odpowiedź! a czy w razie niepowodzenia w aplikacji o obywatelstwo, można taki wniosek składać ponownie? czy oprócz kwestii finansowych są jeszcze jakieś konsekwencje? fajnie by było mieć ten proces już "załatwiony", ale wiem, że to nie są proste rzeczy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 hour ago, koko_dżambo said:

dziękuję za odpowiedź! a czy w razie niepowodzenia w aplikacji o obywatelstwo, można taki wniosek składać ponownie? czy oprócz kwestii finansowych są jeszcze jakieś konsekwencje? fajnie by było mieć ten proces już "załatwiony", ale wiem, że to nie są proste rzeczy :)

Zalezy z jakiego powodu zostaje odrzucony wniosek. Jezeli jest to cos trywialnego, np. niezdany civic tests/test z jezyka albo niezachowane continuous residency, to jasne:  mozna skladac ponownie jeszcze i sto razy. Natomiast jezeli jest to cos powaznego np. na background check wyjdzie jakies skazanie, ktore dodatkowo nie bylo wykazane w aplikacji, albo jakis inny immigration fraud albo material misrep, to nie dosc ze odrzuca n-400, to jeszcze zabiora zielona karte i odesla do kraju ojczystego w skarpetkach...  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×