Anarion Posted October 8, 2018 Report Share Posted October 8, 2018 Dzien dobry, Sytuacja wyglada nastepujaco: Kobieta kilka lat temu otrzymala zielona karte poprzez malzenstwo z obywatelem USA. Zmienila nazwisko na nazwisko meza i zielona karte ma wystawiona na nazwisko po mezu. Teraz sie rozwodza, ona nie ma jeszcze obywatelstwa i ze wzgledu na wymogi prawno-czasowe bedzie je robic dopiero za jakis czas. Przy rozwodzie chce wrocic do nazwiska panienskiego. Pytanie: Czy po rozwodzie kobieta musi zmienic nazwisko na zielonej karcie? Czy tez moze poczekac do obywatelstwa i dopiero obywatelstwo zrobic na nazwisko panienskie? Innymi slowy: czy zielona karta utrzyma waznosc, jesli nazwisko zostanie na niej niezmienione i czy beda jakies problemy formalne przy robieniu obywatelstwa? Z gory dziekuje za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilon Posted October 9, 2018 Report Share Posted October 9, 2018 Ja mam zielona karte na nazwisko meza, a rozwod wzielam ponad rok temu, czyli mam niewazne nazwisko na karcie. List z przedluzeniem mam znowu na panienskie nazwisko i podrozuje z divorce decree, gdzie jest adnotacja o powrocie do nazwiska panienskiego. Nie powinno byc problemow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anarion Posted October 15, 2018 Author Report Share Posted October 15, 2018 Dziękuję bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.