°K° Posted September 6, 2005 Report Share Posted September 6, 2005 Witam Jako, że jestem nowy witam wszystkich. Przeglądałem tematy ale o rotary nic nie znalazłem otórz powiem tak: Znajomy z USA polecil mi abym wyjechał do stanów skończyć Liceum. Obecnie jestem w 2 klasie LO, i powiedział, że opcjonalnie będzie wyjechać odrazu w 3 klasie skończyć tam szkołe i zdawać tą mature co zdają w USA i jak dobrze pojdzie mi pojdzie na egzaminie to mi załatwi studia a jak źle to sobie pojde na płatne tam kosz coś koło 20.000 zł za rok to nie jest tak dużo więc tutaj nie robi mi znaczenia. A mianowicie interesuje mnie tak, czy ktoś słyszał już o Rotary club albo o innej takiej agencji co zajmuje się wymianami uczniów LO ( Liceum) Jak to potem jest jade na rok i po roku mogę się starać o wizje na kolejne powiedzmy 5 lat na studia i poźniej na stałe ? Bo chcem tam pojechać już za rok, i nie wracać tutaj, z tego co wycztałem roku nauki będzie mnie kosztował ok 15.000 zł + 200 $ miesiecznie kieszonkowaego czyli ok 19.000 zł za roczek, + potem podchodze do maturki w USA i mogę iść na darmowe studia jak dostane minimum 1200 punków na 1500 możliwych. Może jakieś ktoś dokładne info o tym ma albo coś lepszego mi poleci ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 Rotary Club nie pozwoli Ci zostac na dluzej niz rok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
°K° Posted September 13, 2005 Author Report Share Posted September 13, 2005 jak nie oni mnie wysyłają na 1 rok przecież, więc konczy mi się rok i sobie złatwiam wize i ide studiowac chyba to normalne nie ? Bo jak do nich pisalem to mi odpisali, że jak napisze SAT dobrze to mogę zostać sobie i studiować a oni mi zapewniaja na 1 rok pobyt tylko a poźniej róbta co chceta. Ale może ktoś był tam z nimi czy coś ? Czy lepiej sobie znaleźć inną agencje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
katlia Posted September 15, 2005 Report Share Posted September 15, 2005 Przyjezdzajac jako high school exchange student masz wize na rok, tak zwana J-1. Aby zmienic status z J-1 przewaznie musisz wyjechac z USA i starac sie o wize studencka w Polsce, chyba ze stac cie na zatrudnienie jakiegos prawnika w Stanach ktory sprobuje to zalatwic w trakcie Twojego pobytu w USA. (Nie jest to latwe ani szybkie.) Notabene, Rotary Club sprawdza bardzo szczegolnie aplikacje na wymiany do USA - zdaja sobie sprawe, ze wielu mlodych ludzi chcialoby zostac. Dlatego te wymiany sa przewaznie w trzecim roku liceum (w USA, jak w Polsce, liceum trwa 4 lata) i dlatego Rotary nie pomaga tym, ktorzy chca zmienic "reguly gry" -- licza sie z opinia panstwa/szkol/rodzin. Sorry, ale tak jest. Aby wiecej sie dowiedziec na temat wiz, szkole i studiow w usa, poczytaj sobie czesc 'wizy' na tym forum, i www.pso-usa.org Link to comment Share on other sites More sharing options...
°K° Posted September 16, 2005 Author Report Share Posted September 16, 2005 no dzięki, a inny sposób po za prawnikiem aby wyjechać tam, niż prawnik, to założmy, że wyjade tam w 3 klasie LO ( w polsce) i mam już 18 lat, tam się ucze 1 rok szkolny i pod koniec tego roku szkolnego biorę ślub z Amerykanką odrazu dostaje zieloną karte jak dobrze czytałem na forum posty tak ? I mogę już tam zostać ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
moniqa Posted September 16, 2005 Report Share Posted September 16, 2005 "mam już 18 lat, tam się ucze 1 rok szkolny i pod koniec tego roku szkolnego biorę ślub z Amerykanką odrazu dostaje zieloną karte" mocno pozytywny scenariusz. Jednak po slubie z amerykanka dostaniesz zielona karte po 2-4 latach. Oczywiscie w tym czasie pozostaniesz legalnie na terenie stanow, ale jeszcze jako legalny imigrant nie bedziesz traktowany. "jak dobrze pojdzie mi pojdzie na egzaminie to mi załatwi studia a jak źle to sobie pojde na płatne tam kosz coś koło 20.000 zł za rok to nie jest tak dużo więc tutaj nie robi mi znaczenia. " darmowe studia przysluguja wybitnym studentom...tak naprawde nie sa one darmowe tylko maja oni stypendia, a stypendia nie przysluguja na wiekszosci studiow studentom zagranicznym, czyli takim jakim Ty bys byl. 20.000 rocznie, ale $$$$, anie zl. i to jedne z tanszych chyba.... Zanim sie zdecydujesz podjac jakies kroki to radze sie wszystkiego dowiedziec bardzo dokladnie. Ja osobiscie bylam w liceum w stanach i nie wszystko udalo mi sie tak jak myslalam przed wyjazdem, wlasnie dlatego ze "podjaralam" sie tak jak Ty i wiele rzeczy nie wzielam pod uwage...a pojscie do liceum i na studia w stanach nie jest tak proste jakby sie wydawalo Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
°K° Posted September 17, 2005 Author Report Share Posted September 17, 2005 nie "podjarałem" tylko znajomy mi to zaoferował (profesor co uczy tam w stanach) żebym wyjechał w 3 klasie dopiero bo teortycznie wyjechać mogłem już kilka lat temu ale to się nie opłacało wtedy Czyli tak jak wezme ślub tam to po 2-4 latach dostane obywatelstwo tak ? A co do studiów to przecież jak zdam egzamin SAT na powiedzmy poziomie 1300-1400 punkótw na te 1500 co tam jest, to chyba nie problem będzie się dostać na studia nie ? Zresztą zawsze można załapać się na Erazmus, bo w Stanach chyba też jest, jak na razie to myśle nad różnimy alternatywami w taki sposób żeby wyjechać tam i zostać na studia, (oczywiście mówimy tutaj o Stypendium, zawsze zostaje adopcja np. przez znajomego 8) ) no cóż jeszcze pomyśle jak to zrobie ale dzięki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrew Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 do 'K' Po slubie z obywatelka amerykanska mozesz otrzymac Green Card, a dopiero po 3 latach od uzyskania Green Card mozesz sie starac o obywatelstwo, nigdy odwrotnie. Wszystko nt malzenstwa jest dokladnie opisane na tej stronie: http://www.prawoimigracyjneusa.com/artykuly_1.htm czesc opisu z tej strony: "Osoba, ktora jest mezem/zona obywatela USA i stara sie o Zielona Karte, a w dniu intervew ( czyli rozmowy ) w urzedzie imigracyjnym nie minelo 2 lata od zawarcia zwiazku malzenskiego => osoba ta - w momencie pozytywnego rozparzenia petycji przez oficera imigracyjnego - otrzyma conditional Green Card. Conditional Green Card to Zielona Karta wydawana na 2 lata. Po tych 2 latach nalezy odnowic Zielona Karte. Odnawiajac Zielona Karte nalezy udowodnic, ze nadal jest sie malzenstwem z obywaelem USA, lacza was wspolne wiezi ( np. konto w banku, mieszkanie, dom, dziecko itp. ). Bez wystarczajacych dowodow, ze nadal jestescie malzenstwem petycja o stala Zielona Karte zostanie oddalona, a osoba, ktora otrzymala conditional Green Card bedzie miala z powrotem taki status jaki miala przed otrzymaniem Zielonej Karty." Link to comment Share on other sites More sharing options...
°K° Posted September 17, 2005 Author Report Share Posted September 17, 2005 no to konto w banku i mieszkano na nas oboje i z głowy, spoko dzięki za te informacje. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagmarcia Posted September 17, 2005 Report Share Posted September 17, 2005 No tak, bo czasy, kiedy czlowiek wstepowal w zwiazek malzenski z milosci minely bezpowrotnie... :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.