Skocz do zawartości

Recommended Posts

15 godzin temu, Sebastian G. napisał:

 

Jakiś czas temu zacząłem współpracować z klientami z stanów, moja współpraca z nimi wymaga coraz częstszego przyjazdu na miejsce. Zastanawiam się czy na wizie B1/B2 mogę przebywać na terenie USA i świadczyć usługi mojej firmy firmom z w stanach wystawiając faktury z Polski. Wiem ze wizę dostaje na 180 dni od ładowania, później znów muszę przekroczyć granice.

Wiadomo ze przebywając tam chciałbym wykupić sobie ubezpieczenie, aby być zabezpieczonym zawsze.

 

Proszę powiedzcie mi czy wiecie o jakiś przeciwwskazaniach tego typu przedsięwzięcia ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Tu masz wypisane dokładnie czym możesz się zajmować w ramach pobytu na wizie B1:

https://br.usembassy.gov/visas/temporary-employment/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

10 godzin temu, kzielu napisał:

Jak juz Vlade napisal - po pierwsze nie mozesz pracowac na B1, a to faktycznie bedziesz robil. Po drugie - regula kciuka - wiecej czasu poza US niz w US. Po wymaksowaniu 180 dni i wjezdzie niedlugo po tym zostaniesz odeslany do domu. I pamietaj ze wyjazd do Meksyku czy Kanady nie resetuje czasu pobytu.

Całość może jest trochę bardziej skomplikowana, nie zamierzam przesiadywać non stop 180 dni w Stanach. Moja praca wymaga jednak przebywania także w Polsce, jednak z powodu zwiększających się potrzeb na rynek Amerykański było by to na zasadzie 60 dni w stanach 10 dni w Polsce. Po rozmowie z Ambasadą otrzymałem informację że jeśli będzie to odpowiednio udokumentowane a możemy moją pracę uznać za negocjację kontraktowe czy research, to nie powinno być problemu. Muszę pamiętać oczywiście o tym że jest to zawsze ocena urzędnika który wpuszcza mnie na teren kraju i zawsze mogę zostać cofnięty.
 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, Sebastian G. napisał:

Całość może jest trochę bardziej skomplikowana, nie zamierzam przesiadywać non stop 180 dni w Stanach. Moja praca wymaga jednak przebywania także w Polsce, jednak z powodu zwiększających się potrzeb na rynek Amerykański było by to na zasadzie 60 dni w stanach 10 dni w Polsce. Po rozmowie z Ambasadą otrzymałem informację że jeśli będzie to odpowiednio udokumentowane a możemy moją pracę uznać za negocjację kontraktowe czy research, to nie powinno być problemu. Muszę pamiętać oczywiście o tym że jest to zawsze ocena urzędnika który wpuszcza mnie na teren kraju i zawsze mogę zostać cofnięty.
 

Przy wizie b1 tak jest jak pisze Ambasada i ja pisałem, masz to ładnie opisane, dokumenty to powinno być brak problemów na granicy.  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

×