Gość Napisano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2019 Cześć! Rodzice kolegi w tym roku wracają do Polski, mieszkają aktualnie w Sacramento. Chciałbym z kolegą do nich polecieć, dokładnie gdzieś w okolicach lipca/sierpnia na tydzień-dwa tygodnie. Problem z tym, że już dwa razy starałem się o wizę, niestety odmowa. Pierwszy raz za czasów szkoły (2017), drugi raz w wrześniu poprzedniego roku - nie miałem wtedy szkoły, pracy ani nic podobnego, więc w pewnym sensie rozumiem decyzję konsula. Aktualnie pracuję jako kierowca po kraju, mieszkam z rodzicami więc trochę gotówki odłożyłem, umowę mam do końca czerwca, a od października rozpoczynam studia. Rodziny aktualnie legalnie ani nielegalnie w USA nie mam, w przeszłości ciocia mieszkała w USA niestety nielegalnie, wróciła 9 lat temu. Bardzo chciałbym teraz tam wyjechać, tym bardziej, że Kalifornia od dziecka mi się marzyła i mam okazję spełnić to akurat teraz. Wiem, że szanse mam "jak każdy, 50/50" i tak dalej, ale na moim miejscu - próbowalibyście gdzieś w maju/czerwcu zdobyć wizę, czy odpuścić? Utratę $160 przeżyję, ale z stresem i ewentualnym rozczarowaniem będzie gorzej. Dodatkowo nie wiem, czy każda kolejna odmowa na koncie nie pogarsza sytuacji. Dzięki, pozdrawiam!
Miszczo1212 Napisano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2019 10 godzin temu, camll napisał: Cześć! Rodzice kolegi w tym roku wracają do Polski, mieszkają aktualnie w Sacramento. Chciałbym z kolegą do nich polecieć, dokładnie gdzieś w okolicach lipca/sierpnia na tydzień-dwa tygodnie. Problem z tym, że już dwa razy starałem się o wizę, niestety odmowa. Pierwszy raz za czasów szkoły (2017), drugi raz w wrześniu poprzedniego roku - nie miałem wtedy szkoły, pracy ani nic podobnego, więc w pewnym sensie rozumiem decyzję konsula. Aktualnie pracuję jako kierowca po kraju, mieszkam z rodzicami więc trochę gotówki odłożyłem, umowę mam do końca czerwca, a od października rozpoczynam studia. Rodziny aktualnie legalnie ani nielegalnie w USA nie mam, w przeszłości ciocia mieszkała w USA niestety nielegalnie, wróciła 9 lat temu. Bardzo chciałbym teraz tam wyjechać, tym bardziej, że Kalifornia od dziecka mi się marzyła i mam okazję spełnić to akurat teraz. Wiem, że szanse mam "jak każdy, 50/50" i tak dalej, ale na moim miejscu - próbowalibyście gdzieś w maju/czerwcu zdobyć wizę, czy odpuścić? Utratę $160 przeżyję, ale z stresem i ewentualnym rozczarowaniem będzie gorzej. Dodatkowo nie wiem, czy każda kolejna odmowa na koncie nie pogarsza sytuacji. Dzięki, pozdrawiam! Odczekaj co najmniej rok od twojej odmowy, zacznij studia , odwiedź jakies kraje co bedziesz mial wbita pieczątkę w paszport, to tez moze byc jakis znak, ze bedziezz turysta. Ja tez dostalem za 3 razem wize btw. A tak poza tym to nie znam sie za bardzo ale przeczytalem sporo postów na tym forum i Twoja ciocia, ktora byla nielegalnie to moze Tobie zaszkodzić w dostaniu wizy. Wydaje mi sie, ze zanim pojawisz sie w ambasadzie jestes prześwietlony od gory do dołu i wiedza o twojej cioci. Najlepiej niech napisze ktos kto zna sie w tym temacie.
andyopole Napisano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2019 Godzinę temu, cee napisał: Cocoa to nie jest najblizsza rodzina. No co Ty! Niejeden przyzna ze z czekoladą jest za pan brat....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.