LWC-Dream Posted June 19, 2019 Report Share Posted June 19, 2019 Witam, pisze w takiej sprawie, mam firmę w Polsce zajmująca się produkcja i handlem odzieży nie jest to jakaś duża firma ale powoli się rozwijamy. Od pewnego czasu dochodzą mnie informacje że bardzo popularne zaczynają być polskie ubrania w USA bo są tańsze i z dobrej jakości materiałów przez co nie niszczą się za szybko. Mam już nawet kilku klientów z USA i Kanady którzy kupują dosyć spore ilości i przylatują regularnie wiec coś w tym musi być. Chciałbym otworzyć w USA sklep stacjonarny na początek mały który zajmował by się sprzedażą również internetowa i sprawdzić jak rynek by to przyjął. Na temat wiz trochę czytałem i wydaje mi się ze powinienem się ubiegać o wizę E1 ponieważ jest to wiza dla przedsiębiorcy i nie ma w niej jakiś limitów inwestycyjnych jak np. $1mln. Co prawda wiza E1 nie daje stałego pobytu ale można ja przedłużać co 2 lata oczywiście jak firma istnieje i przynosi dochody. I tutaj mam kilka pytań: jakie są wymogi żeby otworzyć w USA biznes ? o jaka wizę się starać w moim przypadku czy wiza E1 będzie odpowiednia ? Firmę w Polsce mam w formie spółki zoo gdzie mamy z narzeczona po 50% udziałów i oczywiście razem chcieli byśmy się o te wizę ubiegać. jak by to miało wyglądać czy lepiej jak jedno z Nas dostanie wizę a drugie po prostu wyjedzie jako mąż/zona (oczywiście po ślubie który już jest zaplanowany :)) Na początku otwierania Firmy chcieli byśmy zatrudnić jedna osobę jeżeli będzie z czasem potrzeba to więcej czy ma to jakieś znaczenie ? pewnie z czasem jeszcze pojawia się jakieś pytania ale na razie zacznijmy od tego bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać a nie chce czegoś "popsuć" na starcie Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpear Posted June 19, 2019 Report Share Posted June 19, 2019 Sprawdź wątek Autorka zdobyła tę wizę a nie jest ona najpopularniejsza - obiecywała udzielić odpowiedzi - może się do niej zwrócisz - myślę, że nie ma za wielu bywalców tego forum, którzy przeszli tę drogę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaśka Bleczewska Posted June 25, 2019 Report Share Posted June 25, 2019 Cześć, biznes można otworzyć online (ja mam w TX, ale można pewnie prawie wszędzie), ale żeby otworzyć konto, to się trzeba pojawić osobiście. Z E1 musisz mieć 50% eksportu do USA ze swojej zoo. Jak tyle nie masz, to trzeba E2 pewnie. Jeżeli jesteś zatrudniony w swojej zoo, to można by się przyjrzeć L, ale trochę zgaduję. E1 uprawnia do pracy w firmie z którą aplikujesz o wizę. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale w teorii, jak narzeczona by miała wizę na małżonkę, to może wystąpić o pozwolenie na pracę i pracować wszędzie, co może pozytywnie wpływać dywersyfikację przychodów. Ja nie deklarowałem zatrudniania osób, mówiłem, że sam będę pracował a potem się zobaczy. Więc wychodzi że nie ma aż takiego, ale pewnie jedna osoba brzmi dobrze :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.