Jump to content
Sign in to follow this  
Glad

Biuletyn wizowy. Jak czytac?

Recommended Posts

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak czytac biuletyn wizowy a dokładniej z ktorej tabeli powinienem korzystać bo są dwie. Dodam że przyjechałem do stanów na wizie turystycznej i zostałem nielegalnie. Jestem sponsorowany przez mamę czyli F2B. Adwokat informował mnie jakiś rok temu że muszę jeszcze czekać na swoją kolej i że będę potrzebował waiver ale że jest to pewne. Proszę o pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jezeli jestes w USA i probujesz zrobic Adjustment of Status w kategorii F2B interesuje Cie tabelka B.  DATES FOR FILING FAMILY-SPONSORED VISA APPLICATIONS. Informacje, ktorej tabelki uzywac mozna znalezc tu: https://www.uscis.gov/visabulletininfo

Twoj priority date to data zlozenia przez Twoja Mame I-130 (jest wydrukowana na potwierdzeniu zlozenia aplikacji - I-797A Notice of Action).

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Glad napisał:

Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak czytac biuletyn wizowy a dokładniej z ktorej tabeli powinienem korzystać bo są dwie. Dodam że przyjechałem do stanów na wizie turystycznej i zostałem nielegalnie. Jestem sponsorowany przez mamę czyli F2B. Adwokat informował mnie jakiś rok temu że muszę jeszcze czekać na swoją kolej i że będę potrzebował waiver ale że jest to pewne. Proszę o pomoc 

Biuletyn dla Ciebie jest bez zadnego znaczenia - nie jestes immediate relative (w rozumieniu biuletynu) i przebywajac nielegalnie nie masz mozliwosci przeprowadzenia Adjustment of Status bo nielegalny pobyt wybaczany jest tylko i wylacznie malzonkom i rodzicom obywateli.

Adwokat to jakis scammer i opowiada glupoty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 minutes ago, kzielu said:

Biuletyn dla Ciebie jest bez zadnego znaczenia - nie jestes immediate relative (w rozumieniu biuletynu) i przebywajac nielegalnie nie masz mozliwosci przeprowadzenia Adjustment of Status bo nielegalny pobyt wybaczany jest tylko i wylacznie malzonkom i rodzicom obywateli.

Adwokat to jakis scammer i opowiada glupoty.

Racja, zawsze zapominam ze to, ze mozna wystapic o I-601A nie zmienia faktu, ze nie jest sie eligible do zmiany statusu...  

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, Xarthisius napisał:

Racja, zawsze zapominam ze to, ze mozna wystapic o I-601A nie zmienia faktu, ze nie jest sie eligible do zmiany statusu...  

Dokładnie - jedyna droga to wyjazd do kraju i odsiedzenie bana - bo na waiver jako dorosłe dziecko to ma szansę znikome (a nie wiem czy w ogóle się kwalifikuje)

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, kzielu said:

Dokładnie - jedyna droga to wyjazd do kraju i odsiedzenie bana - bo na waiver jako dorosłe dziecko to ma szansę znikome (a nie wiem czy w ogóle się kwalifikuje)

Nie, na tym polega wlasnie i-601A, jest sie nielegalnie tu, ma sie zatwierdzone i-130, waiver dostaje sie po to zeby zniesc inadmissibility, wrocic do kraju  i tam dostac wize. Hardship i tak sie udowadnia dla osoby, ktora zlozyla I-130 (Matki w tym wypadku). Wszystkie kategorie pod to podpadaja: dorosle dzieci tez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 hours ago, Xarthisius said:

Nie, na tym polega wlasnie i-601A, jest sie nielegalnie tu, ma sie zatwierdzone i-130, waiver dostaje sie po to zeby zniesc inadmissibility, wrocic do kraju  i tam dostac wize. Hardship i tak sie udowadnia dla osoby, ktora zlozyla I-130 (Matki w tym wypadku). Wszystkie kategorie pod to podpadaja: dorosle dzieci tez.

Dokładnie. Będę musiał wrócić do kraju i tam dostać wizę. Ale najpierw muszę dostać waiver.  Niejeden adwokat mi to mowil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki ale nie mogę edytować posta więc napisze pod nim. 

 

Czym różni się hardship i extreme hardship i czemu należy wyjechać z kraju? Czy taki waiver gwarantuje powrót?

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Glad said:

Czym różni się hardship i extreme hardship i czemu należy wyjechać z kraju? Czy taki waiver gwarantuje powrót?

Ten drugi jest "bardziejszy"... (Zart) Zawsze sie udowadnia "extreme hardship", nie ma w przepisach gradacji. Po prostu nie uzylem powyzej przymiotnika...

Trzeba wyjechac, bo nie ma opcji na zmiane statusu w Stanach.

Nie, waiver nie gwarantuje powrotu. Dalej musisz spelniac wszystkie wymagania odnosnie wizy, zeby ja otrzymac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 minute ago, Xarthisius said:

Ten drugi jest "bardziejszy"... (Zart) Zawsze sie udowadnia "extreme hardship", nie ma w przepisach gradacji. Po prostu nie uzylem powyzej przymiotnika...

Trzeba wyjechac, bo nie ma opcji na zmiane statusu w Stanach.

Nie, waiver nie gwarantuje powrotu. Dalej musisz spelniac wszystkie wymagania odnosnie wizy, zeby ja otrzymac.

Ok. Ale waiver tak jakby wymazuje to że byłem nielegalnie? I wtedy staram się o wize?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...