Nevier Napisano 30 Października 2019 Zgłoś Napisano 30 Października 2019 Witam, Otóż rozmawiałem ze swoimi rodzicami o tym żeby złożyli wniosek na loterii wizowej,głównie dlatego że w przyszłości planuję studiować w USA . Dlatego właśnie mam kilka pytań 1.Czy posiadanie zielonej karty zobowiązuje do mieszkania w stanach czy tylko trzeba się tam pojawić raz na rok ? 2.Czy dzieci oraz żona/mąż osoby z zieloną kartą również otrzymają Kartę Stałego pobytu ? 3.Jeśli tak to czy dzieci muszą uczęszczać do amerykańskiej szkoły czy mogą nadal do Polskiej ? 4.Jeśli dziecko również otrzymuje kartę stałego pobytu to na jak długo ? I czy gdy będzie pełnoletnie to może ubiegać się o obywatelstwo ? Z góry dziękuję za odpowiedzi
kzielu Napisano 31 Października 2019 Zgłoś Napisano 31 Października 2019 31 minut temu, Nevier napisał: Witam, Otóż rozmawiałem ze swoimi rodzicami o tym żeby złożyli wniosek na loterii wizowej,głównie dlatego że w przyszłości planuję studiować w USA . Dlatego właśnie mam kilka pytań 1.Czy posiadanie zielonej karty zobowiązuje do mieszkania w stanach czy tylko trzeba się tam pojawić raz na rok ? 2.Czy dzieci oraz żona/mąż osoby z zieloną kartą również otrzymają Kartę Stałego pobytu ? 3.Jeśli tak to czy dzieci muszą uczęszczać do amerykańskiej szkoły czy mogą nadal do Polskiej ? 4.Jeśli dziecko również otrzymuje kartę stałego pobytu to na jak długo ? I czy gdy będzie pełnoletnie to może ubiegać się o obywatelstwo ? Z góry dziękuję za odpowiedzi 1. Zobowiazuje 2. Tak 3. Dzieci moga sobie robic co chca ale musza spelniac warunki utrzymania rezydencji lub wystapic o re-entry permit ktory pozwala im przebywac dluzej za granica 4. Oczywiscie - jezeli spelnia do tego obywatelstwa warunki.
sly6 Napisano 31 Października 2019 Zgłoś Napisano 31 Października 2019 8 godzin temu, Nevier napisał: Witam, Otóż rozmawiałem ze swoimi rodzicami o tym żeby złożyli wniosek na loterii wizowej,głównie dlatego że w przyszłości planuję studiować w USA . Dlatego właśnie mam kilka pytań 1.Czy posiadanie zielonej karty zobowiązuje do mieszkania w stanach czy tylko trzeba się tam pojawić raz na rok ? 2.Czy dzieci oraz żona/mąż osoby z zieloną kartą również otrzymają Kartę Stałego pobytu ? 3.Jeśli tak to czy dzieci muszą uczęszczać do amerykańskiej szkoły czy mogą nadal do Polskiej ? 4.Jeśli dziecko również otrzymuje kartę stałego pobytu to na jak długo ? I czy gdy będzie pełnoletnie to może ubiegać się o obywatelstwo ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odp 1 mając gc musisz się rozliczać z urzędem podatkowym w Stanach. Jak widzisz pobyt w Stanach to nie wszystko. Odp2 jeśli główny aplikant dostaje gc z loterii to reszta rodziny dostaje bez problemu chyba że są to sprawy karne lub zdrowotne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.