John_Doe 0 Report post Posted November 20 Witam. Poszukuje porad, opini osób trzecich do typowo mojej sprawy dlatego też zakładam nowy temat. Jestem 25 letnim obywatelem USA, gdzie się urodziłem. Od 5 roku życia do 24 mieszkałem w Polsce z przerwami na wakacje w USA, rok pracy między szkołą średnią a studiami. Kilka miesięcy temu w końcu przyjechałem do USA z zamysłem na stałę, zacząłem zarabiać pieniądze, tworzyć sobie historię kredytową (narazie drobną), powoli stoję na kupnie samochodu, który w nadchodzących miesiącach w końcu kupię, mam tataj nieruchomość w spadku. Czemu o tym piszę? Bo to jest ten tzw. domicyl. Chciałbym zacząć sponsorować moją żonę aby mogła do mnie po tych kilku-kilkunastu miesiącach w końcu dolecieć. Myślę aby złożyć w następnym miesiącu w końcu petycje i-130. Jaka jest szansa, że ona zostanie pozytywnie rozpatrzona? Doszły mnie słuchy, że muszę odprowadzać tutaj podatki przez 3 lata bo moje ostatnie 3 lata dochodów będą tutaj analizowane. Jakie kryteria jeszcze muszę spełnić aby w spokoju czekać na werdykt? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kzielu 726 Report post Posted November 20 Szansa jest praktycznie 100% jeżeli spełniasz wymagania - np. Zarejestrowales się w selective service, nie masz wyroków ani aresztow na koncie itp. Z IRS miałeś obowiązek się rozliczać jako obywatel US od kiedy osiagales dochód, bez względu na to gdzie mieszkałeś (rozliczanie nie oznacza od razu płacenia) - wystarczy wysłać zaległe rozliczenia jeżeli miałeś dochód wymagający rozliczenia i problem z głowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites