patka12345 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 3 minutes ago, katlia said: To mnie zaciekawilo. Czy myslisz ze poziom w Polsce jest nizszy? Jezeli tak, to sie mylisz. Na dobrym liceum w Polsce poziom jest wyzszy w matematyce w naukach scislych niz w wiekszosci amerykanskich high school. nie nie, chodzi mi o to ze pod względem liceum w polsce to średnia 4,5 jest bardzo dobra u nas. Ale jeśli ktoś w usa miałby taka średnia to wlansie ze u nich jest niższy poziom to średnia ta by oznaczała ze jest się dość przeciętnym na ich poziom, a u nas ta średnia to oznacza dobry/bardzo dobry
katlia Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 27 minut temu, patka12345 napisał: nie nie, chodzi mi o to ze pod względem liceum w polsce to średnia 4,5 jest bardzo dobra u nas. Ale jeśli ktoś w usa miałby taka średnia to wlansie ze u nich jest niższy poziom to średnia ta by oznaczała ze jest się dość przeciętnym na ich poziom, a u nas ta średnia to oznacza dobry/bardzo dobry O to ja bym sie nie martwila. College tu sa przyzwyczajone do miedzynarodowych uczniow, znaja realia/wymagania w szkolach w innych krajach, i umieja ocenic Twoja transcript w kontekstcie polskiej oswiaty. Nie bedziesz pierwsza czy ostatnia kandydatka z Polski. Niemniej, wiekszosc tych, ktorzy sie dostali na takie uczelnie maja prawie perfekcyjne stopnie, wspaniale wyniki na SAT i SAT II, i imponujace extracurricular activities.
patka12345 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 tez sprawa tego ze jakbym wyjechała na następny rok szkolny do high school to nawet jakbym poszła do senior year to dostanę zaledwie kwitek o ocenach końcowych i do widzenia. Aby uzyskać High School Diploma muszę powtarzać junior year. W sumie nie widzę w tym nic złego. Dla mnie lepiej - więcej czasu na naukę do SAT.
katlia Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 4 minuty temu, patka12345 napisał: tez sprawa tego ze jakbym wyjechała na następny rok szkolny do high school to nawet jakbym poszła do senior year to dostanę zaledwie kwitek o ocenach końcowych i do widzenia. Aby uzyskać High School Diploma muszę powtarzać junior year. W sumie nie widzę w tym nic złego. Dla mnie lepiej - więcej czasu na naukę do SAT. Tez sie zgadzam. I wiecej czasu na wyrobienie DOBRYCH, znaczacych sie extracurricular activities. Mozesz miec same 5tk i w Polsce i w USA. Ale jezelie nie masz dobrych extracurriculars (tak zwane ECs) na ligie bluszczowa sie nie dostaniesz. Same stopnie is SATy za malo. Tu mozesz sobie poczytac kto sie dostal, i kto sie NIE dostal na Ivy League w tym roku. Zauwaz ich stopnie i ich SAT, i ich ECs.https://talk.collegeconfidential.com/ivy-leaguehttps://talk.collegeconfidential.com/yale-university/2140067-yale-2024-applicants-discussion-p36.html -- zwroc uwage na koniec tej dyskusji o wynikach
patka12345 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 3 minutes ago, katlia said: Tez sie zgadzam. I wiecej czasu na wyrobienie DOBRYCH, znaczacych sie extracurricular activities. Mozesz miec same 5tk i w Polsce i w USA. Ale jezelie nie masz dobrych extracurriculars, na ligie bluszczowa sie nie dostaniesz. Same stopnie is SATy za malo. Dokładnie, jeszcze tez przez to powtarzanie chce pokazać różnice między polskimi a amerykańskimi ocenami, jak będą patrzeć na np matme gdzie w polsce mam między 2/3 na rozszerzeniu a tam pewnie będę miała 5/6 to jednak będą wiedzieli gdzie stoję
katlia Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 2 minuty temu, patka12345 napisał: Dokładnie, jeszcze tez przez to powtarzanie chce pokazać różnice między polskimi a amerykańskimi ocenami, jak będą patrzeć na np matme gdzie w polsce mam między 2/3 na rozszerzeniu a tam pewnie będę miała 5/6 to jednak będą wiedzieli gdzie stoję W takim wypadku, najbardziej beda sie liczyly nie stopnie, a wynik na SAT II.
patka12345 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 22 minutes ago, katlia said: Tu mozesz sobie poczytac kto sie dostal, i kto sie NIE dostal na Ivy League w tym roku. Zauwaz ich stopnie i ich SAT, i ich ECs.https://talk.collegeconfidential.com/ivy-leaguehttps://talk.collegeconfidential.com/yale-university/2140067-yale-2024-applicants-discussion-p36.html -- zwroc uwage na koniec tej dyskusji o wynikach Rzeczywiście ważne są sat i sat II ale przeważają dodatkowe osiągnięcia, oceny na drugim/trzecim miejscu. Kompletnie na odwrót jak w Polsce. W takim razie jak przeprowadzę się już do usa to lecę ogarniać sobie jakieś wolontariaty i duzo dodatkowych zajęć, może przewodnicząca klasy junior ?? hmmm kto wie
katlia Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 26 minut temu, patka12345 napisał: Rzeczywiście ważne są sat i sat II ale przeważają dodatkowe osiągnięcia, oceny na drugim/trzecim miejscu. To nie jest stricte prawda. Oceny sa na drugim/trzecim miejscu tylko dla dzieci multimilionerow/prezydentow/krolow, itp. Na Ligie Bluszczowa, nawet sportowcy musza miec super wyniki. Dla przecietnych kandydatow, musisz miec i fantastyczne stopnie, i fantastyczne SATy i imponujace ECs. Musisz tez miec duzo szczescia bo 90%+ kandydatow - elita uczniow z calych USA - ktorzy maja stopnie/Saty/ECs -- jest odrzucona. Powtarzam, ogolnie te szkoly maja acceptance rate nizsze niz 7%. Harvard/Yale nizej niz 5%. W tym roku "najlatwiej" bylo dostac sie na Dartmouth. Zaakceptowali prawie 9% aplikantow. Polowa byla z elitarnych prywatnych szkol. You do the math
patka12345 Napisano 4 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 1 minute ago, katlia said: To nie jest stricte prawda. Oceny sa na drugim/trzecim miejscu tylko dla dzieci multimilionerow/prezydentow/krolow, itp. Na Ligie Bluszczowa, nawet sportowcy musza miec super wyniki. Dla przecietnych kandydatow, musisz miec i fantastyczne stopnie, i fantastyczne SATy i imponujace ECs. Musisz tez miec duzo szczescia bo 90%+ kandydatow - elita uczniow z calych USA - ktorzy maja stopnie/Saty/ECs -- jest odrzucona. Powtarzam, ogolnie te szkoly maja acceptance rate nizsze niz 7%. Harvard/Yale nizej niz 5%. W tym roku "najlatwiej" bylo dostac sie na Dartmouth. Zaakceptowali prawie 9% aplikantow. Polowa byla z elitarnych prywatnych szkol. You do the math Wiem wiem, oczywiście będę starać się jak najlepiej wszystko zaliczac i liczę się z minimalna szansa na przyjęcie do tych legendarnych szkół, zawsze mogę celować na niższe półki
katlia Napisano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Napisano 4 Kwietnia 2020 25 minut temu, patka12345 napisał: liczę się z minimalna szansa na przyjęcie do tych legendarnych szkół, zawsze mogę celować na niższe półki Dobre podejscie. Nie zapominaj, ze jest 3,000 college'ow i uniwersytetow w USA. Pierwsze 100 sa wszystkie super, na kazdej zdobedziesz swietne wyksztalcenie. Jezeli nie nastapi depresja w USA (bo recesja juz jest. W zeszlym tygodniu 6 milionow ludzi stracilo prace; 3 miliony dwa tygodnie temu.) Wtedy bedziesz miala lepsze perspektywy w UE, imo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.