newyorker Napisano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2005 Karina Moglabys napisac cos wiecej na temat wizy R. Czy jadac do USA na tej wizie jest mozliwosc ubiegania sie o Green Card. Na stronie www.prawoimigracyjneusa.com znalazlem tylko taka informacje: "Przedluzenia wizy mozliwe do 2 lat, Maksymalny czas pobytu na wizie - do 5 lat". Jezeli jest mozliwosc starania sie o GC to po jakim czasie od momentu wjazdu i jaka jest szansa ze sie ta GC otrzyma. Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam
karina Napisano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2005 Czy jadac do USA na tej wizie jest mozliwosc ubiegania sie o Green Card.TAK. MUSI CIE SPONSOROWAC KOSCIOL/SYNAGOGA ITD. Na stronie www.prawoimigracyjneusa.com znalazlem tylko taka informacje: "Przedluzenia wizy mozliwe do 2 lat, Maksymalny czas pobytu na wizie - do 5 lat". ZGADZA SIE - WIZA JEST WYDAWANA NA 3 LATA, PRZEDLUZA SIE JA DO 2 LAT CZYLI CZAS POBYTU MASZ 5 LAT. PRZYPADEK KOLEZANKI, KTORA DOSTALA WIZE NA 5 LAT JEST DZIWNY, DODAKOWO SAM FAKT, ZE NAWET DZIECKO DOSTALO WIZE R1 KIEDY POWINNO R2... ALE TO NIE JEJ WINA TYLKO KONSULATU. INNA SPRAWA ZE O TE WIZY WYSTEPUJA POLACY NIEZWYKLE RZADKO, BO TRZEBA PRZYNIESC SPORO DOKUMENTOW. Jezeli jest mozliwosc starania sie o GC to po jakim czasie od momentu wjazdu i jaka jest szansa ze sie ta GC otrzyma MOGA CIE ZACZAC SPONSOROWAC I NA DRUGI DZIEN - TO TYLKO ICH DOBRA WOLA. CZAS OCZEKIWANIA JEST DOSC DLUGI, BO ILOSC WIZ IMIGRACYJNYCH (GREEN CARD) JEST NIEWIELKA. CIEZKO MI POWIEDZIEC ILE NA TAKA GREEN CARD BEDZIESZ DOKLADNIE CZEKAL - ZWYKLE KILKA LAT. .
werojka Napisano 16 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2006 Witam ponownie !!!! Chcialam powiedziec, ze wyjezdzamy z cala rodzina juz 30.01.2006...bede na bierzaco informowac co dalei i co porabiamy. Co do GC to wiem, ze jedni znajomi znajomych ( wiec nie potwierdzone zrodło ) ) dostali owa GC juz po roku przebywania na wizie religijnej..nam tez maja zalatwiac od razu GC. Zaraz jak przyjedziemy, juz wszystko maja przygotowane. Bede pisac jak juz sie czegos wiecej dowiem:)
karina Napisano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2006 Witam ponownie !!!!Chcialam powiedziec, ze wyjezdzamy z cala rodzina juz 30.01.2006...bede na bierzaco informowac co dalei i co porabiamy. Co do GC to wiem, ze jedni znajomi znajomych ( wiec nie potwierdzone zrodło ) ) dostali owa GC juz po roku przebywania na wizie religijnej..nam tez maja zalatwiac od razu GC. Zaraz jak przyjedziemy, juz wszystko maja przygotowane. Bede pisac jak juz sie czegos wiecej dowiem:) Czas oczekiwania na GC dla pracownikow religijnych zalezy od ilosci zlozonych wnioskow w danym okresie czasu, ilosc wiz imigracyjnych (GC) jest ograniczona dla tej kategorii. Owszem sa sytuacje, ze ktos czeka rok czasu (a sa i sytuacje, ze krocej), ale w wiekszosci przypadkow jest to niestety dluzej, zwlaszcza jesli chodzi o kogos kto nie jest ksiedzem. W ostatnim miesiacu troszke jakby ruszyla sie kolejka (masz wiec duze szanse na to, ze w twoim przypadku bedzie podobnie). Jednak nadal znam np. sprawe dwoch zakonnic, ktore czekaja na GC od 3 lat i wciaz USCIS kaze cos doniesc, udowodnic itd. Znam przypadek organisty, ktory czekal ponad 2,5 roku - to sa rozne przypadki, bo i kazda sytuacja jest inna. Ale znam tez przypadek ksiedza, ktory czekal 5 miesiecy. Wszystko zalezy od od tego gdzie podlegasz, jaka jest jeszcze ilosc aplikacji do rozpatrzenia w danej kategorii i jakie masz dokumenty - to jest najwazniejsze. Ty kwalifikujesz sie do grupy numer 3 w klasyfikacji pracownikow religijnych (chyba, ze jest cos o czym nie wiem czyli np. wyzsze wyksztalcenie meza itd.) W kazdym razie najwazniejsze, ze macie wizy, ze lecicie, a juz na miejscu bedziecie sie martwic co dalej. Najwazniejsze, ze bedziecie legalnie, a w ciagu 5 lat na pewno dostaniecie GC. ) There are three classes of religious workers - ministers, professionals working in a religious vocation, and other workers in religious vocations. There is a limit of 5,000 visas available annually to religious workers, and the applicant must have been working for the religious group for at least two years prior to making the application. This work may be done either in or out of the US. In most cases where the work is done in the US, the person has been in the US on an R-1 visa, the nonimmigrant visa given to religious workers.
werojka Napisano 17 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2006 Dzien Dobry!!! Dziekuje za slowa i powiem szczerze, ze dla mnie nie jest wazne kiedy, jak dostaniemy GC.......trzeba czekac jak, ze wszystkim w zyciu:) Karino dzieki za wszelka pomoc.....solidna firma z Ciebie i powodzenia w pracy i doradzaniu:))
werojka Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2006 Dzien Dobry!!! Jestem juz w stanach od 2 miesiecy. Maz wedlug kosciola oferty pracuje. Juz mamy SSN i prawa jazdy. Juz za niedlugo kosciol bedzie skaladal nam wniosek o zmiane statusu i pozniej GC. Wlasnie mam pytanie Karinko!! Jakie muszimy przygotowac dokumety, jakie musze Oni przygotowac?? Jak wogole sie to robi?? Bo szczerze moiwac to dla nas skaplikowane
karina Napisano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2006 O zmiane statusu??? A na jaki ? To wizy R nie chcecie?
werojka Napisano 14 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2006 Przeprawszam za ma niewiedze Ale jak zapewnie wiesz ze nasza wiza jest na 3 lata z przedluzenie do 5 lat. Maz ma prace w kosciele, ja nie pracuej, bo nie moge A chce zebysmy zostali i ...wlasnie co? Czy juz ONI moga skaldac wnioski o GC?? Przeraszam bo nawet nie umie sprecyzowac pytanie Co mamy teraz robic aby tu zostac?? Pozdrawiam Ciebie Kamilko "kopalnio wiedzy"
werojka Napisano 27 Marca 2007 Autor Zgłoś Napisano 27 Marca 2007 Dzien Dobry!! Juz dlugo tu nie zagladalam ... przepraszam a temat wciaz nie skonczony Karina miala racje co do lat wizy...owszem dostaje sie na 5 lat ale ptrzy wjezdzie daja na 3lata z przedluzenie do 5 lat Jak cos wieciej bede wiedzic to dam znac sama sie borykam z roznymi problemami Pozdrawiam
mmvv Napisano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2011 Dzień dobry. Piszę z takim pytaniem: mam wizę typu R1 ważną jeszcze do końca 2012r. (promesa wizy). Wkrótce planuję wyjazd do USA . Z własnego doświadczenia wiem, a także wielu innych osób, że przy wjeździe do USA dostanę prawdopodobnie na 3 lata. W związku z tym, że promesa jest ważna tylko 1,5 roku, to czy przy wjeździe otrzymam na 3 lata czy tylko 1,5? Czy jednak jeszcze w Polsce należy starać się w Konsulacie o nową wizę R1 na 5 lat jeśli swój pobyt w USA planuję przynajmniej na 3 lata, jeśli oczywiście tak wbiją mi w paszporcie. Czy w ciągu tych trzech lat jest możliwość otrzymania zielonej karty?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.