Krzysztof8VD Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2021 Witam, Posiadam obywatelstwo USA, natomiast żyję i pracuję od 15 lat w Polsce. Od kilku lat z tego też powodu rozliczam się tylko w Polsce. Chciałem zapytać o kilka rzeczy z tym związanych: 1. Czy są jakieś konsekwencje nie rozliczania się w Stanach? 2. Czy mogę bezproblemowo odnowić paszport ? 3. Czy w moim przypadku powinienem po prostu zacząc się ponownie rozliczać od 2020 (i zostawić tą lukę kilkuletnia), oraz jak się rozliczać (czy są jakieś wskazówki dla osób pracujących i mieszkających na stałe poza granicami USA) 4. Czy w przypadku gdy rozliczę się za 2020 rok, mogę ubiegać się o pakiet stymulacyjny? Pzdr Krzysztof
kzielu Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2021 1 hour ago, Krzysztof8VD said: Witam, Posiadam obywatelstwo USA, natomiast żyję i pracuję od 15 lat w Polsce. Od kilku lat z tego też powodu rozliczam się tylko w Polsce. Chciałem zapytać o kilka rzeczy z tym związanych: 1. Czy są jakieś konsekwencje nie rozliczania się w Stanach? 2. Czy mogę bezproblemowo odnowić paszport ? 3. Czy w moim przypadku powinienem po prostu zacząc się ponownie rozliczać od 2020 (i zostawić tą lukę kilkuletnia), oraz jak się rozliczać (czy są jakieś wskazówki dla osób pracujących i mieszkających na stałe poza granicami USA) 4. Czy w przypadku gdy rozliczę się za 2020 rok, mogę ubiegać się o pakiet stymulacyjny? Pzdr Krzysztof 1. Zalezy - jezeli bylbys w sytuacji gdy musialbys zaplacic podatek w US (wiekszosc tego problemu nie ma ale jest limit ktory mozna przekroczyc) to jest to tax evasion. Felony. Ludzie skonczyli w federalnej pace za to na dlugie lata - ale to oczywiscie czysta teoria. 2. Tak. 3. A z jakiego powodu chcesz sie zaczac nagle rozliczac ? Sumienie Cie wzielo czy te $600 Cie zainteresowalo ? Gotowki nie dostaniesz, tylko tax credit a w przypadku wyslania return IRS moze sie zainteresowac rozliczeniami z poprzednich lat. Natomiast poprawna odpowiedz brzmi - tak powinienes zaczac sie rozliczac a dokladnie to wypelnic rozliczenia za klika ostatnich lat. 4. See above.
pelasia Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2021 Mnie zawsze śmieszy jak widzę tych, co płacić składek nie chcą, ale jako pierwsi lecą po stimulus kasę. Na chłopi rozum, z jakiej racji Ci się należy?
Krzysztof8VD Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2021 Dzięki za odpowiedź, nie zamierzam aplikowac o pieniadze z pakietu - interesowała mnie głównie sprawa paszportowa jako że wygasa mi wkrótce, natomiast pozostałe pytania są poboczne
pelasia Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2021 7 minutes ago, PiciuK said: W takim razie wesołą osobą jesteś, bo na pewno śmieszą cię też ci z Food Stamps w ręku i ci z Section 8? Na pewno tym z Food Stamps i Section 8 w życiu coś nie wyszło, a ty niczym Watson wykryłaś, że autor wątku to zwykły śmieszny naciągacz... A co ma piernik do wiatraka? On jest 15 lat w PL ( pewnie w USA w ogóle na stałe nie mieszkał) a interesuje się kasa od podatników w USA., bo usłyszał ze rozdają. Obywatelstwo to nie tylko tytuł ale także obowiązek.
kzielu Napisano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2021 2 hours ago, PiciuK said: W takim razie wesołą osobą jesteś, bo na pewno śmieszą cię też ci z Food Stamps w ręku i ci z Section 8? Na pewno tym z Food Stamps i Section 8 w życiu coś nie wyszło, a ty niczym Watson wykryłaś, że autor wątku to zwykły śmieszny naciągacz... A Food Stamps mozna dostac bedac w PL ? I myslisz ze Ci z Food Stamps nie placa podatkow do IRS ? Jak placa, to im sie _nalezy_.
Krzysztof8VD Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2021 On 1/11/2021 at 4:39 PM, pelasia said: A co ma piernik do wiatraka? On jest 15 lat w PL ( pewnie w USA w ogóle na stałe nie mieszkał) a interesuje się kasa od podatników w USA., bo usłyszał ze rozdają. Obywatelstwo to nie tylko tytuł ale także obowiązek. Miałem nie komentować bo nie widzę sensu, ale jednak się skuszę na dwa zdania. O ile dobrze pamiętam, by móc się starać o paszport amerykański musiałem mieszkać minimum 5 lat w Stanach, ale chyba że coś przeoczyłem patrząc na Pani komentarz... Po drugie, moje pytanie które było tylko dodatkiem dotyczyło się strikte procedury oraz regulacji, a nie Pani opini czy "na chłopski rozum" mi się należy. Gdyby w Polsce okazało się że każdy obywatel mieszkający poza granicami mógł ubiegać się o 500 plus, jestem przekonany że 3/4 osób skorzystałaby z tego - nie twierdzę że Pani, oraz że to coś złego - to już każdego decyzja z osobna. Uznałem że zapytam na forum bo gdzie - ale już żaluje, przepraszam i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.