Xarthisius Napisano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 1 hour ago, magsasi said: Omb control number, form number, expiration date i estimated burden. Czym jest ta data podana w expiration date? Data sugerujaca urzednikom kiedy powinni sie wziac za rewizje formularza. Dla ludzi wypelniajacych jest bez znaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magsasi Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Data sugerujaca urzednikom kiedy powinni sie wziac za rewizje formularza. Dla ludzi wypelniajacych jest bez znaczenia.No to oby się kufffa za ten mój wniosek wzięli do tego czasu!!! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiktorB Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 30 minut temu, Xarthisius napisał: Data sugerujaca urzednikom kiedy powinni sie wziac za rewizje formularza. Dla ludzi wypelniajacych jest bez znaczenia. Czyli kolejnych ruchów w sprawie można spodziewać się dopiero w okolicach tej daty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zetpi Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 No to oby się kufffa za ten mój wniosek wzięli do tego czasu!!! Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJeśli można wiedzieć: jaka jest ta data i przypomnij, proszę, swój nr. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) 13 minutes ago, WiktorB said: Czyli kolejnych ruchów w sprawie można spodziewać się dopiero w okolicach tej daty? Nie, nie jest powiedziane, ze musza cos zmieniac. Formularz moze byc "expired". To ma troche wieksze znaczenie jak sie wypelnia papierowe dokumenty. Trzeba sprawdzac czy to jest "ostatnia" wersja. Dla elektronicznego DSa to ma zerowe znaczenie, bo dla uzytkownikow jest zawsze wersja biezaca. Jezeli wyjdzie nowa wersja, to nie znaczy, ze musicie otwierac DS i cos uzupelniac. To nie dziala wstecz. Edytowane 2 Lutego 2022 przez Xarthisius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ala2022 Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 18 godzin temu, kenadams napisał: BTW. Z ciekawości napisałem wczoraj do KCC z zapytaniem o status mojej aplikacji i faktycznie odpisują szybko, bo odpowiedź dostałem już dzisiaj. Z tym, że wygląda raczej szablonowo: a jaki CN i data wysłania DS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 7 hours ago, danielwro said: a jak wyglada formalne zakonczenie GC (i wszystkich obowiazkow z tym zwiazanych)? Np. taki scenariusz - jade do USA na kilka miesiecy, powiedzmy 6 miesiecy mieszkam w roznych stanach, w tym czasie pracuje zdalnie dla EU, po czym decyduje sie na trwaly powrot do EU. Chcialbym dokladnie w dniu powrotu zamknac zobowiazania podatkowe z USA (zeby zmiescic sie w tym limicie 110k), zglosic to im gdzies i zapomniec. https://www.uscis.gov/i-407 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcpear Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) 9 hours ago, danielwro said: a jak wyglada formalne zakonczenie GC (i wszystkich obowiazkow z tym zwiazanych)? Np. taki scenariusz - jade do USA na kilka miesiecy, powiedzmy 6 miesiecy mieszkam w roznych stanach, w tym czasie pracuje zdalnie dla EU, po czym decyduje sie na trwaly powrot do EU. Chcialbym dokladnie w dniu powrotu zamknac zobowiazania podatkowe z USA (zeby zmiescic sie w tym limicie 110k), zglosic to im gdzies i zapomniec. Generalnie kończy się ona 31 grudnia w roku kalendarzowym w którym opuściłeś USA. Nie musisz zgłaszać jej nigdzie. Tak więc rezydencja nie może być przerwana w ciągu roku kalendarzowego. Czyli scenariusz: "we wrześniu zbliżam się do 110k, czyli szybko zrywam rezydencję" nie zadziała. Rezydencji nie zamkniesz "w dniu powrotu" - potrwa ona do końca roku Aczkolwiek ... mój doradca podatkowy poinformował mnie, że na koniec rezydencji możesz otrzymać nakaz zapłacenia podatku dodatkowego nieznanego w Polskim systemie prawnym tzw. "exit tax". W przypadku posiadaczy GC dotyczy to jeśli posiadałeś ją przez 8 lat w ostatnich 15 latach. Jest to taki podatek, za to że jesteś bogaty i stałeś się bogaty jako rezydent / obywatel i nagle chcesz przestać się rozliczać z IRS. Tak więc jeśli posiadanie GC skróci się do 6 miesięcy to nie masz problemu, jakby jednak te 6 miesięcy się "nieco wydłużyło" to miej to na uwadze. EDIT: Właśnie widzę, że @Xarthisius podał linka do formy - wg mojej wiedzy wysłanie tej formy nie zrywa rezydencji podatkowej do końca roku kalendarzowego Edytowane 2 Lutego 2022 przez mcpear 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magsasi Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Jeśli można wiedzieć: jaka jest ta data i przypomnij, proszę, swój nr. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkCN 14***, data to koniec kwietniaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xarthisius Napisano 2 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 4 minutes ago, mcpear said: Generalnie kończy się ona 31 grudnia w roku kalendarzowym w którym opuściłeś USA. Jestes pewien? Na stronie z i-407 sa odnosniki do IRS. USCIS pisze ze ich powiadamia i na stronach IRSu sa sazniste akapity na temat Date of termination of long-term residency itp. Ale przyznaje sie bez bicia, ze mi sie nie chce czytac https://www.irs.gov/instructions/i8854#en_US_2021_publink10001537 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi