Skocz do zawartości

WIZA F11

andan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

moja partnerka z naszym dzieckiem ubiega sie o gc.dowiedzialem sie o tym jako ostatni.teraz jedzie  do konsula na rozmowe.z 4 letnia córka.mam pytanie 

jesli dostanie ,co jako ojciec dziecka moge sie spodziewac? 

nie podpisalem zadnej zgody nic nie moge do konca sie dowiedziec,jej mama mieszka w usa.Czy moge miec podstawy do tego ze pojedzie i np wyjdzie za mąz albo wymysli ze wogole nie interesuje sie dzieckiem a mieszkamy razem? mozna tak bez zgody 2 rodziców sobie jechac i tyle?

Napisano
19 minutes ago, andan said:

jesli sie zgodze a ona tam szybko sie chajtnie z obyw usa to co wtedy?

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli. Jesli wezmie slub z obywatelem USA no to bedzie miala meza obywatela.. Rozumiem, ze wy nie jestescie malzenstwem, wiec kobieta moze sobie robic co chce.

Napisano
13 minutes ago, andan said:

no tak .zyjemy bez slubu razem.ona panna ja po rozwodzie.nie ma jakichs problemow miedzy nami ale cisnie do mamy

Skoro jest panna to moze brac slub z kim chce. :p Jesli wy mielibyscie slub to ona moglaby starac sie o zielona karte dla ciebie. 

Co do dziecka, to nie do konca sie ma tym znam. Jakos chyba sadowo musicie ustalic opieke. 

Napisano
6 hours ago, andan said:

witam

moja partnerka z naszym dzieckiem ubiega sie o gc.dowiedzialem sie o tym jako ostatni.teraz jedzie  do konsula na rozmowe.z 4 letnia córka.mam pytanie 

jesli dostanie ,co jako ojciec dziecka moge sie spodziewac? 

nie podpisalem zadnej zgody nic nie moge do konca sie dowiedziec,jej mama mieszka w usa.Czy moge miec podstawy do tego ze pojedzie i np wyjdzie za mąz albo wymysli ze wogole nie interesuje sie dzieckiem a mieszkamy razem? mozna tak bez zgody 2 rodziców sobie jechac i tyle?

Jeśli dziecko jest oficjalnie w papierach Twoim dzieckiem to musiałeś wyrazić zgodę na paszport. Bez Twojej zgody paszport nie zostałby wydany. Wyrażenie zgody na paszport jest domniemaniem zgody na podróżowanie.

Napisałeś "nie podpisałem żadnej zgody" - Podpisywałeś zgodę na paszport?

Napisano
40 minutes ago, andan said:

na paszport ta ale to 4 lata temu

Nie miałem racji pisząc, że zgoda na paszport jest domniemaną zgodą na wyjazd - to nie jest prawda. Wg prawa na każdy wyjazd Twojego dziecka poza granicę musisz wyrazić zgodę. W razie konfliktu możesz składać zawiadomienie o uprowadzeniu dziecka lub próbie uprowadzenia.

Wydaje mi się, że o zgodę na GC nie będziesz pytany. Ale tu może moja wiedza być niepełna.

Jak w linku powyżej teoretycznie jadąc do USa Twoja partnerka powinna mieć Twoją zgodę na podróż i jest to wymagane przez służby USA. W praktyce nie zawsze jest to silnie przestrzegane przez CBP (wg mojej wiedzy i doświadczenia) - tak więc nie liczyłbym, że z automatu podróż zostanie uniemożliwiona.

Jak nie chcesz dopuścić do wyjazdu z Polski musisz "blokować" przyznanie wizy albo składać donosy o próbie uprowadzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...