Skocz do zawartości

Ponowny wyjazd do USA?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dysponuję wizą turystyczną przyznaną na dziesięć lat. W grudniu tamtego roku byłam w USA. Po jakim czasie mogę ponownie wyjechać do Stanów? Jeżeli ktoś zna jakiś akt prawny, to proszę o jego wskazanie.

Napisano
2 hours ago, helenam said:

Dysponuję wizą turystyczną przyznaną na dziesięć lat. W grudniu tamtego roku byłam w USA. Po jakim czasie mogę ponownie wyjechać do Stanów? Jeżeli ktoś zna jakiś akt prawny, to proszę o jego wskazanie.

Nie ma zadnego prawnego ograniczenia. Mozesz jechac nastepnego dnia po powrocie.

Napisano

A z ciekawości. Na takiej turystycznej wizie może przebywać chyba do pół roku na raz w USA. Potem należy wyjechać i można wjechać od razu z powrotem? Czy jest to np limit pół roku na rok?

Napisano
10 minutes ago, Jacek87 said:

A z ciekawości. Na takiej turystycznej wizie może przebywać chyba do pół roku na raz w USA. Potem należy wyjechać i można wjechać od razu z powrotem? Czy jest to np limit pół roku na rok?

Na wizie B2 mozna przebywac max 6 miesiecy. Na granicy urzednik decyduje ile czasu ci przyznac. Moze to byc 6 miesiecy a moze byc 2 miesiece etc. Generalnie przyjeta zasada jest taka zeby przebywac poza USA dluzej niz sie przebywa w USA na wizie B2. Jesli w USA bedziesz siedzial 6 miesiecy, wrocisz do Polski na tydzien i od razu bedziesz chcial jechac na kolejne 6 miesiecy to jest szansa ze dostaniesz krotszy termin albo nie wpuszcza cie wcale. Wiele tez zalezy od urzednika na granicy. Generalnie tam wiedza ze malo kogo stac na wielomiesieczne wakacje w USA.... 

Napisano
30 minutes ago, Jacek87 said:

Wg prawa nic nie stoi na przeszkodzie. Wg praktyki przy każdym wjeździe urzędnik sprawdza czy przyjechałaś w celu zgodnym z wizą do tego przeznaczoną. Czyli byłeś pół roku, wyjechałeś na tydzień, wracasz to spodziewaj się pytań czego turystycznie nie zdążyłeś zobaczyć przy poprzedniej wizycie i spodziewaj się gruntownego zbadania twoich turystycznych intencji. Dla oficera na granicy takie przypadki zapalają od razu czerwone światło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...