kzielu Napisano 7 Lutego 2022 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2022 20 minutes ago, maverick96 said: Uzyskasz, sam tak robilem. Tyle ze musisz miec ostatni adres zamieszkania w USA. To zalezy od statusu.
mcpear Napisano 7 Lutego 2022 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2022 2 hours ago, maverick96 said: Uzyskasz, sam tak robilem. Tyle ze musisz miec ostatni adres zamieszkania w USA. Posiadając wizę nieimigracyjną, która się skończyła? Serio - czy aby na 100% Twoja sytuacja była taka sama? Pojechałeś na wizie nieimigracyjnej, ona się skończyła, wróciłeś do Polski i wyrobiłeś SSN? To byłaby nowość dla mnie. Jak się nie mylę jesteś obywatelem, więc Twoje wyrabianie SSN ma się nijak do przypadku OP.
Alaska2021 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2022 W dniu 6.02.2022 o 18:01, kzielu napisał: To jak konkretnie chcecie sie rozliczyc z IRS bez W2 ? https://www.irs.gov/forms-pubs/about-form-w-2 Pracodawcy maja obowiazek je wystawic do 1 lutego. https://www.irs.gov/newsroom/february-1-is-the-deadline-for-employers-to-issue-and-file-wage-statements#:~:text=Employers must file Form W,2s are due to employees. Mieliscie ITIN zamiast SSN ? Wszystkie dokumenty wraz z SSN number mieliśmy dostać listownie już do Polski. Narazie mam tylko kwitki wyplat w aplikacji, gdzie jesteśmy identyfikowani jakimś numerem. Z tym, że nie wiem czy nie jest to poprostu wewnętrzny numer firmy który identyfikuje pracowników..
Alaska2021 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2022 W aplikacji z placami znalazłam w2 do podglądnięcia. W miejscu na ssn jest wpisane '' w trakcie aplikacji''..
kzielu Napisano 7 Lutego 2022 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2022 42 minutes ago, Alaska2021 said: W aplikacji z placami znalazłam w2 do podglądnięcia. W miejscu na ssn jest wpisane '' w trakcie aplikacji''.. Interesujące jest w takim razie jak odprowadzali podatek do IRS. Numer na screenshocie nie ma nic wspólnego z SSN, zresztą każda sensowna aplikacja od plac miała by go ukrytego, w najlepszym wypadku tylko ostatnie 4 cyfry.
mcpear Napisano 7 Lutego 2022 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2022 Jeśli się nie mylę to razem z rozliczeniem rocznym możesz wystąpić o ITIN. To powinno TObie wystarczyć aby rozliczyć się rozliczeniem rocznym z IRS. Wg mnie jesteś ineligible aby uzyskać SSN. TO że przysługiwał on Tobie zanim opuściłeś USA to inna sprawa. Do wniosku musisz dołączyć list od Social Security w którym odmówili ci nadania SSN. Wniosek o ITIN składasz razem z zeznaniem rocznym. Wg mnie nie zrobisz tego przez jakieś platformy typu TurboTax. To nie mieści się w 99% use casów
kzielu Napisano 8 Lutego 2022 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2022 Jezeli masz W2, to zobacz co jest w pozycji 2 - Federal Income Tax Witheld.
Alaska2021 Napisano 8 Lutego 2022 Autor Zgłoś Napisano 8 Lutego 2022 6 godzin temu, kzielu napisał: Jezeli masz W2, to zobacz co jest w pozycji 2 - Federal Income Tax Witheld W tej pozycji jest kwota 670
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.