Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
20 minutes ago, maverick96 said:

Uzyskasz, sam tak robilem. Tyle ze musisz miec ostatni adres zamieszkania w USA.

To zalezy od statusu.

Napisano
2 hours ago, maverick96 said:

Uzyskasz, sam tak robilem. Tyle ze musisz miec ostatni adres zamieszkania w USA.

Posiadając wizę nieimigracyjną, która się skończyła? Serio - czy aby na 100% Twoja sytuacja była taka sama? Pojechałeś na wizie nieimigracyjnej, ona się skończyła, wróciłeś do Polski i wyrobiłeś SSN? To byłaby nowość dla mnie.

Jak się nie mylę jesteś obywatelem, więc Twoje wyrabianie SSN ma się nijak do przypadku OP.

Napisano
W dniu 6.02.2022 o 18:01, kzielu napisał:

To jak konkretnie chcecie sie rozliczyc z IRS bez W2 ?

https://www.irs.gov/forms-pubs/about-form-w-2

Pracodawcy maja obowiazek je wystawic do 1 lutego. https://www.irs.gov/newsroom/february-1-is-the-deadline-for-employers-to-issue-and-file-wage-statements#:~:text=Employers must file Form W,2s are due to employees.

Mieliscie ITIN zamiast SSN ?

Wszystkie dokumenty wraz z SSN number mieliśmy dostać listownie już do Polski. Narazie mam tylko kwitki wyplat w aplikacji, gdzie jesteśmy identyfikowani jakimś numerem. Z tym, że nie wiem czy nie jest to poprostu wewnętrzny numer firmy który identyfikuje pracowników.. IMG_20220207_221051.thumb.jpg.c9244177273ae5be44fd498d53560636.jpg

Napisano
42 minutes ago, Alaska2021 said:

W aplikacji z placami znalazłam w2 do podglądnięcia. W miejscu na ssn jest wpisane '' w trakcie aplikacji''.. 

Interesujące jest w takim razie jak odprowadzali podatek do IRS. Numer na screenshocie nie ma nic wspólnego z SSN, zresztą każda sensowna aplikacja od plac miała by go ukrytego, w najlepszym wypadku tylko ostatnie 4 cyfry.

Napisano

Jeśli się nie mylę to razem z rozliczeniem rocznym możesz wystąpić o ITIN. To powinno TObie wystarczyć aby rozliczyć się rozliczeniem rocznym z IRS. Wg mnie jesteś ineligible aby uzyskać SSN. TO że przysługiwał on Tobie zanim opuściłeś USA to inna sprawa. Do wniosku musisz dołączyć list od Social Security w którym odmówili ci nadania SSN. Wniosek o ITIN składasz razem z zeznaniem rocznym.  Wg mnie nie zrobisz tego przez jakieś platformy typu TurboTax. To nie mieści się w 99% use casów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...