Bukaj Posted November 28, 2005 Report Share Posted November 28, 2005 Witam... buszowałem po forum i nigdzie nie moge znalezc jakis konkretnych informacji na temat "Pierwszych Kroków" tak tak wiem wiem są już takie podobne Tematy ale tam w sumie nie ma nic konkretnego, a mi nie chodzi o kwestie mieszkania czy auta ale o: Więc z moją wizą imigracyjną (potocznie GC) wysiadam z samolotu i .... no własnie i co teraz czy teraz ktos mi powie jak to wygląda krok po kroku gdzie mam sie udac Może jakaś nazwa okienka co mam miec ze soba co im dac o co bede pytac na lotnisku ile to trwa i co na koncu dostane na tym lotnisku co oni mi oddadzą a co wezma, czy mam sie o cos pytac, na cos zwrócić szczegolną uwage ??? I dalej co ja mam robic juz po wyjsciu z lotniska (powtarzam mieszkanie już mamy) a konkretnie co mam gdzie wysłać co sie najpierw wysyła i gdzie zeby dostac te wszystkie EADeki SSNy ITINy IRSy DL i IDiki i już sam nie wiem o czym zapomniałem ale czytając tyle porozrzucanych postów nie można sie w tym połapać... więc prosze krok po kroku z czym do czego PLIS.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel0519 Posted December 3, 2005 Report Share Posted December 3, 2005 wysiadasz z samolotu idziesz tam gdzie ida wszyscy czyli na odprawe.Na odprawie urzednicy kieruja cie do odpowiedniej kolejki -stanowiska z urzednikie.Urzednikowi dajesz paszport i żółtą koperte,sprawdzi cie i zaprowadzi cie do biura gdzie poczekasz okolo 10min i oddasz odciki palca i zlozysz podpis (tak sie odbywa w NY,JFK). Oddadza ci tylko paszport reszte dokumentów wezma Czas -zalezy ile bedzie urzedników którzy odprawiaja pasazerów i który bedziesz w kolejce.Jezeli spieszy Ci sie to z samolotu biegiem zeby byc pierwszy przy odprawie,bo jak bedziesz ostatni z 400 osob to troche poczekasz.Potem odbierasz bagaz - czas czekania od 15 - 45min wszytsko zalezy jak dlugo bedziesz na odprawie,nie raz zdaz sie ze juz czeka. Po przyjezdzie czekaj 2 tyg na social security jezeli w ciagu dwóch tygodni nie przyjdzie idz do biura social security na tej stronie znajdziesz najblizszy adres http://www.ssa.gov/.Wez paszport, wypelnij aplikacje o socil security i zaniesc do okienka wtedy w 100 % przyjdzie SS w ciagu 2 tygodni. Jak bedziesz mial SS idz do banku zaloz sobie konto. Jak bedziesz mial karte debetowa z banku idz do dmv zrobic prawo jazdy albo ID (dowod osobisty)jak bedziesz robil prawo jazdy to ID nie musisz wyrabiac.Na tej stronie znajdziesz adres najblizszego DMV http://www.dmv.org/ Pamietaj zeby zalatwic cokolwiek w DMV musisz miec paszport z wiza imigracyjna (lub GC), social security,karte debetowa lub kredytowa. W ciągu trzech tygodni powinno przyjsc na adres ktory podales w ambasadzie tzw.powitanie(jest to papierek z przywitanie z twoimi danymi i z nr sprawy,prosza o sprawdzenie czy sa poprawne dane i informuja ze jak w ciagu 30dni od daty otrzyania zaproszenia nie przyjdzie GC to nalezy zadzwonic pod okresony nr.) Jezeli w ciagu miesica od przyjazdu nie otrzyasz powitania albo GC zdzwon i dowiedz sie co sie dzieje tu znajdziesz tel. http://uscis.gov/graphics/. Niewiem czy ja jestem pechowcem ale social securrity nie otrzymalem w ciagu 2 tygodni dopiero dostalem jak poszedle do urzedu i wypelnilem aplikacje a poszedle po 2 msc.Czekalem 2 miech na ten papierek z powitaniem i na GC dopiero po tym czasie zadzwonilem do nich po paru dniach od telefonu dostalem powitanie ale z bledami (byly moje dane adresoe i nr paszportu ale dali mi nazwisko jakiegos araba).Zadzwonilem ponownie wtedy po tygodniu dostalem powitanie juz z prawidlowymi danymi i do dzis (3 tygodnie po tel i 5 miesiecy poprzyjezdzie) czekam nadal na GC.Maja jeszcze tydzien jak sie nie wyrobia o znow telefon do łapy.Maja tam porzadny burdel.Mam nadzieje ze przydadza ci sie te wskazowki.Pamietaj nie czekaj za dlugo na papiery ja zwlekalem z telefonami i teraz zaluje.Pozdr Pawel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukaj Posted December 4, 2005 Author Report Share Posted December 4, 2005 Hej jeszcze jedno a jak to jest z biletem lotniczym... lecimy tam juz z wiza imigracyjna Prawda i nie zamierzamy wracac "na drugi dzien" prawde mowiac w ogole nie zamierzamy wracac w najblizszym czasie Tak wiec moje pytanie to Czy możemy kupic bilet w Jedna Strone czy musimy kupic w obie... bo to dla nas szkoda kasy Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 spokojnie mozecie kupic bilet w 1 strone :)i jesli kupicie w Locie to mozecie wziasc na 1 osobe 3 torby po 32 kg kazda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukaj Posted December 4, 2005 Author Report Share Posted December 4, 2005 Dzieki SLy to dobra wiadomosc.. zaraz zaczynamy szperac po Necie za ewentualnymi biletami.. hmm choc dopiero spotkanie w ambasadzie przed nami ale jestesmy zmotywowani aby zaczarowac pana konsula aaa poogladac oferty przeciez mozna hehe no nic juz nam trudno ukrywac jak sie cieszymy z ewentualnej GC... i wyjazdu z tego PISdołka Ale ale strasznie nas zaciekawiles tym LOTem i tymi dodatkowymi torbami... mozesz to jakos rozwinac .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.