an02n Napisano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2022 Wiem, że sporo już było tematów tego typu, ale nie ukrywam, że zależy mi na świeżych informacjach. No więc mój chłopak jest obywatelem amerykańskim i chcielibyśmy pobrać się oraz zamieszkać razem w miarę najszybciej jak to możliwe. Oczywiście zastanawiamy się nad drogą K-1 i CR1. Wiem, że okres oczekiwania na wizy narzeczeńskie jest aktualnie bardzo długi, co byłabym w stanie przeżyć, ale obawiam się jak wygląda życie po przyjeździe. Jak długo nie byłabym w stanie pracować? Czy jestem w stanie w ogóle wyrobić sobie np. prawo jazdy nie mając jeszcze GC? Z tego co rozumiem to oczekiwanie na GC po ślubie to kolejny rok, nie chciałabym być całkowicie na utrzymaniu męża przez aż tak długo Z drugiej strony mój chłopak służy aktualnie w wojsku, więc jego podróż do Polski, czy jakiegoś innego kraju po to żebyśmy się pobrali to dla niego spory problem, nie wspominając o tym, że dla niego przeprowadzka do Europy nie wchodzi w grę. Miał taką propozycję żebym przyjechała się pobrać na ESTA i potem ewentualnie wróciła do siebie zaaplikować o CR1, ale jak rozumiem, to też nie jest wskazane? Zastanawiam się nad wyjazdem do Irlandii na czas tego oczekiwania, bo wydaje mi się, że łatwiej finansowo byłoby mi latać do niego w odwiedziny, ale stresuję się tym, czy taka decyzja nie wpłynie jakoś źle na cały proces, bo wydaje mi się, że mimo wszystko prościej byłoby załatwiać sprawy papierologiczne z Polski. Będę wdzięczna za każdą radę Jak na razie jestem załamana ilością decyzji, które trzeba podjąć. Mamy akurat oboje taką sytuację w życiu, że zależy nam bardzo na czasie. Cytuj
kzielu Napisano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2022 CR-1 to no brainer, z wielu wzgledow. Mozesz poleciec na ESTA, pobrac sie i przejsc proces konsularny w PL. 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2022 Jezeli zalezy ci na szybkiej mozliwosci pracy czy nawet posiadania prawa jazdy, to nie idz droga K1. Wezcie skub gdziekolwiek i staraj sie o wize malzenska. Cytuj
MeganAnt Napisano 8 Października 2023 Zgłoś Napisano 8 Października 2023 Mnie z kolei zależy na jak najszybszym pojawieniu się w USA, bez względu na podejmowanie pracy, czy prawo jazdy. Mam dwoje dzieci, w wieku 8 i 13 lat, chcę, żeby jak najszybciej zaczęły naukę tam, bo wiadomo, im później, tym trudniej... Ślubu jeszcze nie mamy. Dowiedziałam się, że w USC w PL trzeba czekać 6mc na datę, więc nie dość, że narzeczony musi przyjechać 2 razy (co nie jest takie proste z racji braku dni urlopowych, kosztów itp.), żeby zawrzeć ślub, to wszsytkie te czasy oczekiwania się tak kumulują, że człowiekowi się wszstkiego odechciewa. Przyleci raz, zapiszemy się, przyleci drugi raz, ślub i życie na dwa domy na dwóch kontynentach, z dwoma czynszami do opłacenia itp... Sam proces wizowy to dla mnie czarna magia, wszystkie te skróty, miliony dokumentów... Czy ktoś może coś doradzić? Chodzi mi głównie o to, czy czas oczekiwania na wizę narzeczeńską jest krótszy, a jeśli tak, to czy będąc tam, już na tej wizie, po zawarciu związku małżeńskiego 'cywilnego' w USA mogę bez przeszkód wyjechać do PL, by wziąć ślub kościelny? Cytuj
andyopole Napisano 8 Października 2023 Zgłoś Napisano 8 Października 2023 40 minut temu, MeganAnt napisał: Mnie z kolei zależy na jak najszybszym pojawieniu się w USA, bez względu na podejmowanie pracy, czy prawo jazdy. Mam dwoje dzieci, w wieku 8 i 13 lat, chcę, żeby jak najszybciej zaczęły naukę tam, bo wiadomo, im później, tym trudniej... Ślubu jeszcze nie mamy. Dowiedziałam się, że w USC w PL trzeba czekać 6mc na datę, więc nie dość, że narzeczony musi przyjechać 2 razy (co nie jest takie proste z racji braku dni urlopowych, kosztów itp.), żeby zawrzeć ślub, to wszsytkie te czasy oczekiwania się tak kumulują, że człowiekowi się wszstkiego odechciewa. Przyleci raz, zapiszemy się, przyleci drugi raz, ślub i życie na dwa domy na dwóch kontynentach, z dwoma czynszami do opłacenia itp... Sam proces wizowy to dla mnie czarna magia, wszystkie te skróty, miliony dokumentów... Czy ktoś może coś doradzić? Chodzi mi głównie o to, czy czas oczekiwania na wizę narzeczeńską jest krótszy, a jeśli tak, to czy będąc tam, już na tej wizie, po zawarciu związku małżeńskiego 'cywilnego' w USA mogę bez przeszkód wyjechać do PL, by wziąć ślub kościelny? Slub możesz wziąć gdziekolwiek. Również gdy polecisz na ESTA do USA. Potem wiza małżeńska i po robocie. Nie pamiętam czy w przypadku wizy małżeńskiej również wymagane są od sponsora należyte dochody, pozwalające utrzymać przybyszów ale chyba tak. Mamy tu na forum osoby, które te drogę przeszły i przypuszczam że chętnie podzielą się doświadczeniem. Cierpliwości. 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 8 Października 2023 Zgłoś Napisano 8 Października 2023 Nie, nie bedziesz mogla od razu wyjechac. Po slubie na wizie K1 dopiero na miejscu skladasz pakiet o zielona karte, w ramach pakietu skladasz podanie o pozwolenie na prace i pozwolenie na podroze. Dopoki nie otrzymasz Advance Parole (takie pozwolenie na podroze) to jesli oposcisz US, nie wpuszcza sie spowrotem. Musialabys od nowa zaczynac proces o wize malzenska. Na Advance Parole mozesz czekac 6 miesięcy albo dluzej. Nikt nie obiecywal ze proces wizowy jest prosty ani szybki. Obecnie wiza malzenska i narzeczenska maja podobny czas oczekiwania. 1 Cytuj
laguna Napisano 14 Stycznia Zgłoś Napisano 14 Stycznia A wiecie jaki jest obecnie czas oczekiwania i procedury? Mój narzeczony jest Amerykaninem, złożył petycję K1 pod koniec lipca (koniec lipca jest datą potwierdzoną przez USCIS) i do tej pory nie mamy żadnej informacji... Wg info na stronie rządowej cały proces od momentu złożenia dokumentów i ich zatwierdzenia do otrzymania wizy to 15 miesięcy. Zaraz nam minie 6 mcy od otrzymania potwierdzenia złożenia dokumentów. Zastanawiam się co dalej? Wiecie? Możecie się podzielić? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 14 Stycznia Zgłoś Napisano 14 Stycznia Czekac. Dopiero minelo wam 6 miesiecy. Moze minac drugie tyle zanim cos sie ruszy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi